Varen op zicht, of toch niet?

Varen op zicht, of toch niet?

‘We varen op zicht’ zei premier Rutte. En dat zicht is zeer beperkt, schreef het Outbreak Management Team aan het kabinet. Afgelopen dinsdag werd er in de persconferentie weinig tot geen aandacht geschonken aan ondernemers en de gevolgen voor de economie maar die gevolgen zijn er natuurlijk wel degelijk!

Drie weken kon premier Rutte vooruitkijken. Ga je als ondernemer net als het kabinet ‘varen op zicht’ of toch wat meer gebruik maken van instrumenten die tot je beschikking staan? Mijn voorkeur gaat uit naar het laatste en ik zou elke ondernemer willen adviseren om toch een paar instrumenten op te stellen in het geval je ze nog niet hebt:

Actuele tussentijdse cijfers
Zorg dat je inzicht krijgt in de actuele stand van zaken. Wat was de omzet in maart 2020? Hoe vol is de orderportefeuille nog voor de komende periode? Het is prettig om op die vragen binnen een minuut antwoord te hebben om beleid te maken voor de (nabije) toekomst…

Prognose met verschillende scenario’s
Drie weken vooruitkijken, zoals het kabinet doet, is best kort voor een ondernemer. Als je de koers wilt aanpassen en bijvoorbeeld extra financiering nodig hebt, zul je iets verder vooruit moeten kijken. Maak dus een goede prognose (resultaat- en balansprognose) en baseer je beleid hierop.

Het is ook sterk om een aantal varianten te maken. Bijvoorbeeld volledige sluiting tot eind mei, 20% omzetverlies en gelijkblijvende kosten etc. Op die manier kun je als kapitein vooruitkijken en met een gerust gevoel de koers bepalen voor de (nabije) toekomst.

Aandacht voor liquiditeit
Een prognose wordt vaak resultaatgericht opgesteld. Wat wordt de winst dit jaar en varen we nog op koers in relatie tot de prognose? Op het moment dat het echt mis gaat, in het geval van een faillissement bijvoorbeeld, ligt dat primair vaak niet aan een slecht resultaat maar aan het feit dat het geld op is!

Dus naast een prognose van resultaat en balansposities is ook een liquiditeitsprognose voor sommige ondernemingen nu van essentieel belang. Op het moment dat je een rekening verstuurt is dat vandaag omzet, maar het is belangrijker om te weten wanneer het geld binnen gaat komen…

Maak dus (hoe eenvoudig en simpel ook) een liquiditeitsprognose, houd hierbij ook weer rekening met verschillende scenario’s. Wij hebben de beschikking over diverse mogelijkheden, simpel en uitgebreid, en helpen hierbij graag.

Tot slot, de overheid heeft een uitgebreid steunpakket aan maatregelen opgezet. Dit pakket is ook nog wekelijks aan wijzigingen onderhevig. Een overzicht van de diverse steunmaatregelen vind je hier onze website. Onze collega’s helpen je er ook graag mee in deze bijzondere tijd.

Auteur

Rob Droppers

Accountant | BonsenReuling
Ik ben als accountant betrokken bij zeer diverse cliënten binnen het MKB. Naast mijn werkzaamheden als accountant ben ik ook nauw betrokken bij automatisering en automatiseringsoplossingen, ook bij onze cliënten. Op allerlei gebieden vind ik het leuk mee te denken met onze cliënten: procesoptimalisatie, belastingbesparingen maar ook (actuele) informatievoorziening.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *