Voorkom (extra) erf- en inkomstenbelasting als gevolg van huwelijkse voorwaarden

Voorkom (extra) erf- en inkomstenbelasting als gevolg van huwelijkse voorwaarden

In de praktijk zien wij vaak dat DGA’s op basis van huwelijkse voorwaarden gehuwd zijn. Naast de vele voordelen die hieraan verbonden zijn, brengt dit ook een potentieel nadeel met zich mee.

Op het moment dat de DGA van een B.V. met vooral beleggingsvermogen (bijvoorbeeld vastgoed, vorderingen en liquide middelen) als eerste overlijdt, dient in één keer erfbelasting betaald te worden over het vermogen van de DGA. Daarnaast dient over de waarde van 100% van de aandelen in de B.V. afgerekend te worden in de inkomstenbelasting (box 2 tegen een tarief van 25%). Zeker in situaties waarin de DGA bijna al het vermogen (inclusief 100% van de aandelen) bezit en de echtgeno(o)t(e) vrijwel niets, kunnen deze bedragen behoorlijk oplopen.

Dit nadelige effect kan deels worden voorkomen.

Opzeggen huwelijkse voorwaarden in zicht van overlijden
Door de huwelijkse voorwaarden vóór het overlijden van de DGA op te zeggen, komen de aandelen in de gemeenschap van goederen terecht. Op het moment dat de DGA overlijdt, is nog slechts over zijn deel van de aandelen 25% inkomstenbelasting verschuldigd. Daarnaast dient ook enkel over het 50%-belang van de DGA erfbelasting betaald te worden.

Wanneer daarna ook de echtgeno(o)t(e) komt te overlijden, dient de box 2 claim over de resterende 50% afgerekend te worden. Dat betekent dus een flink stuk belastinguitstel in box 2. Daarnaast heeft dit in de erfbelasting als voordeel dat de 50% die al op grond van de gemeenschap van goederen eigendom is van de echtgeno(o)t(e), vrij van erfbelasting aan hem/haar verblijft…

Volmacht
Over het algemeen is het lang niet altijd duidelijk wie van de echtgenoten als eerste overlijdt. Wanneer de niet-DGA als eerste overlijdt, kan het opheffen van huwelijkse voorwaarden juist extra belastingdruk met zich meebrengen. Dit onzekere element kan enigszins weggenomen worden door een volmacht op te stellen, waarmee in bepaalde gevallen (bijvoorbeeld wanneer de DGA wilsonbekwaam wordt door dementie of een ongeluk, dus eigenlijk ‘in de aanloop’ richting een mogelijk overlijden) de huwelijkse voorwaarden namens de DGA opgezegd kunnen worden.

Finaal verrekenbeding
Een finaal verrekenbeding is een afspraak die in de huwelijkse voorwaarden kan worden opgenomen, waarin wordt geregeld dat bij het eindigen van het huwelijk het totale vermogen verdeeld wordt alsof sprake is van een gemeenschap van goederen.

Net als in het geval van het opzeggen van de huwelijkse voorwaarden kan hiermee bereikt worden dat op het moment dat de DGA als eerste overlijdt, slechts over de helft van de aandelen in een B.V. erfbelasting hoeft te worden betaald, met voornoemde voordelen tot gevolg. Helaas heeft het opnemen van een finaal verrekenbeding geen invloed op de heffing van inkomstenbelasting in box 2.

Conclusie
Het opzeggen van huwelijkse voorwaarden in het zicht van overlijden van de DGA (al dan niet via een volmacht), kan leiden tot uitstel van inkomstenbelasting in box 2 en besparing van erfbelasting.

Het opnemen van een finaal verrekenbeding kan ook leiden tot besparing van erfbelasting, maar heeft geen invloed op de te betalen inkomstenbelasting in box 2.

Wel heeft een finaal verrekenbeding als voordeel dat in geval van een overlijden van de DGA, het totale vermogen verdeeld wordt als ware er een gemeenschap van goederen. Hierdoor kan met behulp van een finaal verrekenbeding het voordeel in de erfbelasting altijd benut worden.

Het is afhankelijk van de specifieke situatie welke van de twee manieren, of eventueel zelfs een combinatie, de voorkeur geniet. Voor een op maat gemaakt advies of een antwoord op verwante vragen, kunt u altijd contact met onze fiscale afdeling opnemen via telefoonnummer 0544 – 39 33 33.

Auteur

Arjan Wolsink

Fiscalist BonsenReuling

Als fiscalist bij BonsenReuling adviseer en assisteer ik klanten bij al hun fiscale vragen/problemen. Daarbij ga ik samen met de klant op zoek naar een praktische oplossing, die ook vanuit bedrijfseconomisch opzicht wenselijk is. Binnen de fiscaliteit is de vennootschapsbelasting mijn favoriete werkgebied en naast fiscale vraagstukken houd ik mij ook bezig met financiële planning en bedrijfsopvolging.  https://nl.linkedin.com/in/arjan-wolsink-4a437a61

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *