Je kunt acute box 2-heffing over jouw aandelen bij overlijden voorkomen!

Je kunt acute box 2-heffing over jouw aandelen bij overlijden voorkomen!

Sinds 2010 is het niet langer mogelijk om bij overlijden, over jouw beleggings-bv (bv met uitsluitend beleggingsvermogen) de box 2-heffing (eindeloos) door te schuiven.

Als de DGA van een beleggings-bv overlijdt, kan dit grote financiële gevolgen met zich meebrengen.

Zo moet een DGA die komt te overlijden en getrouwd is onder huwelijkse voorwaarden, over zijn aandelen geheel afrekenen voor de inkomstenbelasting. Het gevolg is dat de erfgenamen meteen 25% belasting over de waarde van de aandelen moeten betalen. Maar dat kun je voorkomen!

Wijzigen huwelijksgoederenregime

Er bestaat een mogelijkheid om onder deze 25%-heffing uit te komen. Dit door simpelweg het huwelijksgoederenregime nog vóór jouw overlijden te wijzigen.

Door nog voor het overlijden van de DGA de huwelijkse voorwaarden op te heffen en deze om te zetten in een algehele gemeenschap van goederen, hoeft bij overlijden, slechts over 50% van de waarde van de aandelen 25% inkomstenbelasting te worden betaald.

Deze besparing van acute heffing kan in sommige gevallen zelfs worden bereikt over 100% van de waarde van de aandelen door gelijktijdig, dus bij leven, een volmacht op te laten stellen, op grond waarvan de gemeenschap van goederen op enig moment weer kan worden opgeheven, waarbij de aandelen bij het opheffen worden toebedeeld aan de langstlevende echtgenoot.

Meer weten? Neem gerust vrijblijvend contact met mij op via telefoonnummer 0544-39 33 33 of via mail: m.de.jonge@bonsenreuling.nl.

Auteur

Mark de Jonge

Directeur | Belastingadviseur BonsenReuling
Ik ben fiscaal jurist/belastingadviseur/ondernemer en als vennoot verbonden aan BonsenReuling.

Het vinden van creatieve oplossingen is mijn kracht en ik haal er enorme voldoening uit om voor mijn klanten pro actief alle fiscale kansen te benutten, eventuele risico’s uit te sluiten en hen in brede zin te adviseren bij ingrijpende ondernemersbeslissingen, zoals fusies, het opstarten van nieuwe activiteiten, bedrijfsopvolging, maar ook estate planning en pensioenplanning.

Gecombineerd met mijn ervaring in de woningcorporatie- en zorgsector, zet ik mijn fiscale kennis ook in om woningcorporatie- en zorginstellingen op een begrijpelijke, no-nonsense Achterhoekse manier te adviseren bij uiteenlopende fiscale kwesties.

  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *