Een Duitse auto van de zaak: vanaf 2019 nog meer “Super Toll”

Een Duitse auto van de zaak: vanaf 2019 nog meer “Super Toll”

Een Duitse auto van de zaak was fiscaal vaak al heel interessant. Vanaf 1 januari 2019 is de Duitse auto van de zaak nog interessanter geworden door een aanpassing van de Duitse wetgeving. Het gaat dan in het bijzonder om hybride en volledig elektrische auto’s.

Verlaging bijtelling voor hybride auto’s en volledig elektrische auto’s

Om de verkoop van milieuvriendelijke auto’s te promoten heeft de Duitse regering een wet aangenomen om de reguliere bijtelling van een auto van de zaak te halveren ten opzichte van de bijtelling van een normale auto in Duitsland. Opvallend is dat deze regels worden ingevoerd nu juist in Duitsland veel elektrische auto’s van Duitse merken beschikbaar komen/in productie zijn.

Normale regels

De normale bijtelling in Duitsland bedraagt 1% van de Duitse cataloguswaarde per maand dus 12% per jaar.

Indien er ook sprake is van woon-werkverkeer, dan moet de bijtelling worden verhoogd met een bijtelling welke afhankelijk is van de kilometers. Er zijn hiertoe 2 methoden:

 • 0,03% x woon-werkkilometers enkele reis x de cataloguswaarde; of
 • 0,002% x woon-werkkilometers x werkelijk aantal keren woon-werk x cataloguswaarde.

De eerste methode wordt vaak gebruikt indien iemand bijna elke dag naar kantoor rijdt. De tweede methode is vaak gunstiger indien minder dan 3 keer per week naar kantoor wordt gereden.

Verder is het mogelijk de bijtelling te bepalen op basis van een rittenregistratie, waarbij op basis van werkelijke kosten en werkelijk privégebruik de bijtelling wordt bepaald. Dit komt in de praktijk minder voor en pakt ook voor de verlaging per 1 januari 2019 anders uit. Op deze variant ga ik dan ook niet verder in.

Wetgeving per 1 januari 2019

De bijtelling voor hybride en volledig elektrische auto’s wordt per 1 januari 2019 verlaagd naar de helft van de bijtelling voor normale auto’s.

‘Nieuwe’ auto

Om van de nieuwe wetgeving gebruik te kunnen maken, moet het gaan om een ‘nieuwe’ auto. Vooralsnog lijkt het erop dat het moet gaan om een auto die door het Duitse bedrijf na 1 januari 2019 wordt aangeschaft of geleased. Het hoeft, zoals het er nu uitziet, niet te gaan om een daadwerkelijk nieuwe auto. Het mag dus zeer waarschijnlijk ook een tweedehands auto zijn.

Extra eisen hybride auto’s

Niet elke hybride auto kwalificeert. Alleen hybride auto’s kwalificeren die:

 • een CO2-uitstoot hebben van minder dan 50 gram; of
 • minimaal 40 kilometer volledig elektrisch kunnen rijden.

Bijtelling volledig elektrische auto’s duurder dan in Nederland?

De bijtelling in Duitsland bij volledige elektrische is in beginsel minimaal 6% (de helft van de reguliere 1% regeling). Dat is meer dan 4% in Nederland. Daarnaast kan de investeringsaftrek in Nederland erg gunstig zijn.

Als de keus er is, kan het toch voordelig zijn een Duitse elektrische auto van de zaak te rijden in plaats van een Nederlandse.

 • Het tarief waartegen de bijtelling wordt belast kan in Duitsland aanmerkelijk lager zijn.
 • Het lage tarief voor de bijtelling voor elektrische auto’s is in Nederland vanaf 1 januari 2019 beperkt tot € 50.000 cataloguswaarde.

Periode

De lage bijtelling is vooralsnog beperkt tot en met eind 2021.

Algemene voordelen Duitse auto van de zaak

Een Duitse auto van de zaak kent veel voordelen. Ook als het gaat om een ‘normale’ auto zonder elektrische aandrijving. Onder andere kan de aanschaf veel voordeliger zijn vanwege het niet hoeven betalen van Nederlandse bpm en Nederlandse motorrijtuigenbelasting. Ook kan er wat betreft het belastingtarief voordelen worden gehaald. Hiertoe heb ik reeds verschillende blogs geschreven. Hierin worden niet alleen de voordelen behandeld maar ook de voorwaarden en valkuilen. Wil je hier keer over lezen:

Tot slot

Een Duitse auto van de zaak was al voordelig. Voor elektrische en hybride auto’s is dit voordeel nog groter geworden. Gezien de relatief nieuwe wetgeving in Duitsland en het feit dat er veel voorwaarden en valkuilen zijn, is het verstandig je door je adviseurs goed voor te laten lichten. Uiteraard ben ik samen met mijn collega’s ook graag bereid eventuele vragen te beantwoorden. Laat een reactie achter onder het blog, of stuur een mail naar i.pondes@bonsenreuling.nl of bel met +31 (0)545-46 36 26.

Auteur

Ingmar Pondes

Directeur | Fiscalist BonsenReuling
Sinds 2001 ben ik werkzaam als fiscalist in de mkb-praktijk. Mijn hart ligt bij grensoverschrijdend werken en ondernemen (Nederland en Duitsland) en bij omzetbelastingvraagstukken.

 

10 reacties

 • Avatar

  Hallo Ingmar, gelden deze bijtellingen alleen voor nieuwe auto’s?
  Of is er in duitsland ook een regeling voor oudere auto’s.
  Ik rij een x5 op nederlands kenteken bj 2008 en omdat ik sinds 1 maart met een duits contract voor een duits bedrijf werk wil ik de auto graag omzetten op duits kenteken. Of dat nou prive of zakelijk is maakt niet uit, de auto is van mezelf en ik ben geen eigenaar van het bedrijf, alleen bedrijfsleider.

  Beantwoorden
  • Ingmar Pondes

   Beste Robert,
   Je kunt dit het beste even navragen bij de Adviseur van de GmbH/werkgever. Die kan het beste beoordelen hoe verstandig dat is en hoe dit uitpakt inzake de bijtelling en jouw inkomen.
   Groet,
   Ingmar

   Beantwoorden
   • Avatar

    goedendag,
    als ik het goed begrijp betaal ik0,03% x woon werk x catalogus waarde.
    plus 1% van de catalogus waarde (0,03% x60 x 40.000 = 720+400 = 1120 euro)
    dit komt dan bruto bij je salaris op en afhankelijk van welke belasting groep je zit bv 30% dan is de netto
    bijtelling 336 euro netto?
    mvg E.Mennink

    Beantwoorden
    • Ingmar Pondes

     Beste Edwin,

     Ik kan je gedachtegang volgen, maar een en ander is erg afhankelijk van de feitelijke situatie en een blog leent zich wat minder voor zo’n concrete berekening zonder alle feiten te kennen.
     Als je wilt mag je gerust even vrijblijvend contact met mij opnemen via 0545-463626.

     Groet,
     Ingmar

     Beantwoorden
 • Avatar

  Hallo Ingmar,

  Mijn man en ik hebben sinds drie jaar een GmbH in Duitsland (bloemenzaak) We wonen in de grensstreek in Limburg
  Ik wil nu graag een auto leasen op deze GmbH . We hebben ook een BV in Nederland, maar mijn man werkt grotendeels in duitsland. Hij krijgt echter zijn inkomen betaald uit deze Nederlandse BV.
  De nieuwe auto krijgt dus een Duits kenteken. Komen wij als ondernemer nu in aanmerking voor vrijstelling van BPM. De auto wordt dus ook gebruikt voor de duitse GmbH ter bezorging van boeketten ed.

  Alvast bedankt voor je reactie
  Met vriedelijke groet
  Ine

  Beantwoorden
  • Ingmar Pondes

   Beste Ine,

   Er zijn zeker mogelijkheden voor een BPM vrijstelling. Voor welke vrijstelling (en dus onder welke voorwaarden) jullie in aanmerking komen is afhankelijk van de feiten. Misschien het handigst hier even telefonisch contact over te hebben. Je kunt me bellen via 0545-46 36 26.

   Groet,
   Ingmar

   Beantwoorden
 • Avatar

  Hallo Ingmar,
  Ik werk al jaren in Duitsland , als praktijk houder fysiotherapie.
  Moet sinds kort voor de Duitse fiscus een fahrtenbuch bijhouden ( vanwege de vele kilometers, 63 km woon/werk enkele reis) en heb daarom besloten een auto te gaan leasen die aangemeld gaat worden op de praktijk, en dus een Duits kenteken krijgt.
  Snap ik het nu goed dat ik in aanmerking kan komen voor bpm vrijstelling, omdat ik qua zakelijke kilometers ( huisbezoeken, ongeveer 70 km per week) alleen dus in Duitsland rijdt ( niks zakelijke in NL , hooguit privé) en woon/werk kilometers niet meetellen??
  En moet ik daarvoor contact opnemen met de belastingdienst?
  En kan en mag ik dan dus ongestoord en gerustgesteld in Nederland rijden??

  Alvast bedankt voor je antwoord

  Beantwoorden
  • Ingmar Pondes

   Hoi Michel,

   Allereerst moeten we bepalen of je als ondernemer kwalificeert of toch als “werknemer” voor de BPM. Dat laatste kan het geval zijn als je toestemming nodig hebt van andere (mede) ondernemers en je via een bepaalde rechtsvorm de praktijk uitoefent.

   Het is echter zeer waarschijnlijk dat je als ondernemer kwalificeert. Dan kun je inderdaad in aanmerking komen voor een ondernemersvrijstelling mits je aan de kilometer-eis voldoet. Helaas is e.e.a. niet eenduidig in de wet opgeschreven. Het is daarom niet volledig eenduidig hoe je de berekening wat betreft gebruik van de auto moet maken.

   Je zit in beginsel safe indien je van alle kilometers (exclusief woon-werk) die je rijdt, 50% zakelijk buiten Nederland maakt. Als ik je bericht lees, dan lijkt het te zijn dat je hieraan mogelijk niet voldoet door privégebruik en gebruik in Nederland.

   De wet laat een andere interpretatie ook open, maar dat biedt geen zekerheid.

   Bel me gerust als je even wilt overleggen. 0545-463626.

   Vriendelijke groet,

   Ingmar

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *