Nieuwe voucherregels (btw en tegoedbonnen) per 2019: alles nu duidelijk?

Nieuwe voucherregels (btw en tegoedbonnen) per 2019: alles nu duidelijk?

Een deel van de btw-opbrengsten vormt de basis van de inkomsten van de Europese Unie. Dit geldt voor alle btw-lidstaten. Daarom is het zo belangrijk dat de btw-begrippen in alle EU-landen hetzelfde zijn en hetzelfde worden uitgelegd.

Als je kijkt naar alle Europese Hof van Justitie jurisprudentie zijn de begrippen nog lang niet altijd hetzelfde, laat staan de uitleg. Ook het feit dat een groot aantal landen meedoet aan een langer lopende proef zodat grensoverschrijdende btw-rulings kunnen worden afgegeven die dan voor meerdere landen gelden, geeft wel aan dat volledige harmonisatie nog wel even zal duren.

Zit de EU dan stil en blijft alles bij het oude? Nee dat zeker niet: in de afgelopen jaren zijn er de nodige aanpassingen geweest. In deze blog wil ik stilstaan bij een richtlijn uit 2016, die zijn grootste effect zal krijgen vanaf 2019: de voucher-richtlijn en bijbehorende aanpassing van de Nederlandse wet op de omzetbelasting. Deze aanpassing moeten in alle EU-landen per 1 januari 2019 zijn ingevoerd. In Nederland is het wetsvoorstel inmiddels door de Tweede en Eerste Kamer: ingangsdatum is 2019.

Waarom een richtlijn en een wetswijziging?
Met name het tijdstip waarop de btw moet worden aangegeven en afgedragen is de reden.

Volgende vraag: wat is een voucher?
Een voucher is een instrument. Met dit instrument krijg je recht op levering van goederen of diensten door een leverancier die op het instrument staat of in bijbehorende documentatie. In gewoon Nederlands: een tegoedbon, zoals een VVV-bon of een I-tunescard. Het is niet nodig dat het een fysieke vorm heeft, ook een tegoed op bijvoorbeeld een mobiele telefoon kan een voucher zijn.

Kortingsbonnen zijn in ieder geval geen vouchers. Om Europese uniformiteit te krijgen is de hiervoor samengevatte definitie opgenomen in de richtlijn en in exact dezelfde bewoordingen in het wetsvoorstel.

Wanneer moet de btw worden betaald? Bij verkoop/levering van de voucher? Of juist bij de inlevering?
Dat hangt af van de soort voucher: als bij verwerving duidelijk is in welke lidstaat btw moet worden betaald en welk tarief geldt, moet btw worden aangegeven en betaald in het aangiftetijdvak van verkoop/levering. Het inleveren van de voucher leidt niet tot btw-heffing. Dit soort vouchers worden “vouchers voor enkelvoudig gebruik” genoemd. Vaak wordt ook wel de Engelse term gebruikt: “single purpose voucher” of SPV.

Als niet duidelijk is in welke lidstaat btw verschuldigd is – denk aan een voucher die in meerdere landen te gebruiken is – of het btw-tarief is niet op voorhand duidelijk – bijvoorbeeld een tegoedbon voor een etentje en/of een alcoholisch drankje – is sprake van een voucher voor meervoudig gebruik. De Engelse term: “multi purpose voucher” of MPV. De btw is verschuldigd bij inwisseling en moet dan worden afgedragen.

Dat lijkt op zichzelf allemaal nog niet zo ingewikkeld. Een en ander zal echter ook boekhoudkundig zorgvuldig verwerkt moeten worden. En vouchers zijn in het algemeen makkelijk te verhandelen. Wie is de leverancier en moet de btw-afdragen? De ondernemer van wie de naam op de voucher staat? Of de supermarkt die de voucher verkoopt? Weet je als tussenhandelaar wat je moet doen? Heb je door of het een SPV of een MPV is? Maakt dat uit?

Wat moet je doen als de verkoopprijs lager is dan de geldwaarde die op de voucher is vermeld? Betaal je btw uit dit nominale bedrag of alleen uit het ontvangen bedrag?
Zo maar een kleine greep van vragen uit de praktijk. Er is eigenlijk altijd wel een goed werkbare oplossing te vinden. Daarbij is ook van belang wat voor jou het prettigste werkt/het beste past: een SPV lijkt eenvoudig. De btw-heffing is dan al geregeld. De inkomsten zijn helder. Nu nog maar wachten tot de voucher wordt ingeleverd.

De MPV heeft echter als voordeel dat bij uitgifte geen btw betaald hoeft te worden. Wordt de voucher helemaal niet ingeleverd, dan kun je zeer waarschijnlijk het hele bedrag houden en is er helemaal geen btw verschuldigd. Dit is anders bij een SPV, ook al wordt deze niet ingeleverd, de btw is al betaald aan de belastingdienst en wordt niet teruggegeven.

Werk je nu met SPV en lijkt een MPV beter, dan zullen mogelijk jouw voorwaarden aangepast moeten worden; jouw voucher moet in meerdere landen inwisselbaar worden of er moeten prestaties met verschillende btw-tarieven gekocht kunnen worden met de voucher. Bij meerdere landen kunnen/zullen verschillende consumentenrechten (wetgeving) gelden. Goed om daar rekening mee te houden. Kijk je toch naar jouw contracten: misschien ook goed om te kijken naar de geldigheid van jouw voucher. Weet je zeker dat je wilt dat deze onbeperkt geldig is? Of bijvoorbeeld maar 1 jaar (minimale periode) na uitgifte?

Kortom, voucher (tegoedbonnen): na de nieuwe wetgeving nog maar 2 keuzes. Niet al te moeilijk lijkt het, maar is dat in de praktijk ook zo? Vooraf – voor 2019 of bij introductie van een nieuwe voucher – goed regelen voorkomt een hoop gedonder en “had ik maar” achteraf.

Samen met mijn collega’s help ik je graag met jouw vragen, optimalisatie, boekhoudkundige verwerking en aanpassingen van contracten. Ik ben bereikbaar via telefoonnummer 0481-36 58 20 of per e-mail a.fanchamps@bonsenreuling.nl.

Auteur

Armand Fanchamps

Btw- en overdrachtsbelastingspecialist BonsenReuling

Vanaf 2000 ben ik werkzaam als btw- en overdrachtsbelastingspecialist. Na 17 jaar bij twee van de grote vier accountants-belastingadvieskantoren te hebben gewerkt, ben ik vanaf mei 2017 werkzaam bij BonsenReuling. Ik heb in de loop van de tijd veel ervaring met vastgoed en de nationale en internationale handel opgedaan. Het liefst help ik mijn klanten: dat kan betekenen zo min mogelijk btw of overdrachtsbelasting te betalen maar ook zo min mogelijk administratieve rompslomp of een zo eenvoudig mogelijk uitvoerbare structuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *