Belasting betalen over je cryptomunten, moet dat?

Belasting betalen over je cryptomunten, moet dat?

In oktober 2017 gaven 135.000 Nederlanders aan te hebben geïnvesteerd in bitcoins en of andere cryptomunten, terwijl dit er bij het schrijven van deze blog al ruim 400.000 zijn. Cryptomunten worden steeds populairder en men raakt er niet over uitgepraat. Daar waar de één denkt dat cryptovaluta het nieuwe goud is, vermoeden anderen dat het een zeepbel is die elk moment kan knappen. De belastingdienst omschrijft ze als virtuele betaalmiddelen en geeft aan dat ze moeten worden opgenomen in de aangifte inkomstenbelasting. De vraag is: hoe en waar?

Box 1 of 3

Iedereen die cryptomunten bezit in zijn digitale portemonnee, moet de waarde hiervan opgeven in de aangifte inkomstenbelasting. Indien ze passief ter belegging worden aangehouden, moet het bezit worden opgegeven in box 3. Wat opgegeven moet worden is de waarde (in euro’s) per 1 januari van het jaar waarover aangifte wordt gedaan. Dit moet onder het kopje ‘overige bezittingen’. Wanneer de cryptomunten worden opgegeven in box 3, wordt de behaalde koerswinst niet belast. Ze ondergaan in dat geval dezelfde fiscale behandeling als aandelen.

Afhankelijk van de omstandigheden is het ook mogelijk dat de cryptomunten niet worden gezien als belegging, maar als winst uit onderneming of resultaat uit overige werkzaamheden. In dat geval wordt de over het gehele jaar gemaakte koerswinst van de cryptomunten belast in box 1 tegen het progressieve tarief van maximaal 52%. Daar staat tegenover dat een koersdaling en gemaakte kosten (denk aan energiekosten) aftrekbaar zijn in box 1. De basisvoorwaarden om de cryptomunten te belasten in box 1 zijn:

 • deelname aan het economische verkeer
 • winst beogen
 • de winst is redelijkerwijs te verwachten

Of het vervolgens wordt gezien als winst uit onderneming of resultaat uit overige werkzaamheden zal afhankelijk zijn van de feitelijke omstandigheden. Hiervan is doorgaans niet snel sprake. Dit zal wat sneller spelen bij de toppers in de cryptohiërarchie.

Minen

De kans is aanwezig dat de belastingdienst mining, ofwel het zelf ontwikkelen van cryptomunten, zal belasten in box 1. De ontwikkelkosten zijn dan aftrekbaar. De waarde van de munten die worden verkregen voor het minen, zijn dan belast. Cryptomunten die eenmaal zijn verdiend in box 1, verhuizen naar box 3 zodra ze worden aangehouden ter belegging.

Waarde per 1 januari

Banken zenden jaaropgaven met de voor belastingaangiften relevante gegevens. Dit is echter bij cryptomunten doorgaans niet het geval. Om een juiste aangifte te kunnen doen en ook om desgevraagd bewijs te hebben van de waarde per 1 januari, is het van belang de waarde per 1 januari van het betreffende jaar vast te stellen en ook (bijvoorbeeld via een kopie schermafbeelding) bewijs te hebben van deze waarde/het aantal in bezit zijnde cryptomunten.

Conclusie

Om niet achteraf voor onaangename verrassingen komen te staan, is het noodzakelijk je cryptomunten op de juiste manier te verwerken in de aangifte inkomstenbelasting.

Twijfel je erover of ze zijn belast in box 1 of box 3, neem dan vrijblijvend contact op met mij via telefoonnummer 0545-46 36 26 of per e-mail d.kemerink@bonsenreuling.nl.

Auteur

Dennis Kemerink

Belastingadviseur BonsenReuling

Als fiscaal jurist/belastingadviseur ben ik werkzaam in de algemene adviespraktijk van BonsenReuling. Ik haal veel plezier uit het (pro-actief) adviseren van mijn klanten om alle fiscale mogelijkheden te benutten en eventuele risico’s te vermijden. Daarnaast help ik ondernemers graag met hun financiële planning.

 

3 reacties

 • Avatar

  Dankjewel voor dit artikel over belasting. Ik vind het logisch dat je ook over cryptomunten belasting betaalt. Ben je als cryptomunten bezitter eigenlijk ook shareholder?

  Beantwoorden
  • Dennis Kemerink

   Hoi Antje,

   Bedankt voor je bericht.

   Wanneer je als particulier cryptomunten bezit, zullen deze worden belast in box 1 (winst uit onderneming of resultaat uit overige werkzaamheden) of box 3 (inkomen uit sparen en beleggen). Je bent als particuliere bezitter van cryptomunten geen aandeelhouder (box 2).

   Mocht je nog overige vragen hebben, schroom dan niet contact op te nemen. Dit kan via 0545- 46 36 26.

   Met vriendelijke groet,
   Dennis Kemerink

   Beantwoorden
 • Avatar

  Dankjewel voor dit artikel over belasting over cryptomunten betalen. Heel handig dat je advies geeft over waar cryptobeleggers aan toe zijn betreft belasting. Ik zal dit per 1 januari in acht nemen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *