The story continues: Handhaving Wet DBA verder uitgesteld tot 1 juli 2018!

The story continues: Handhaving Wet DBA verder uitgesteld tot 1 juli 2018!

In een eerder blog van 16 januari 2016: ‘Met ingang van 1 mei 2016 geen VAR meer, maar modelovereenkomsten!’, informeerden wij je over het vervallen van de Verklaring Arbeidsrelatie (hierna: VAR) en de gevolgen hiervan. Inmiddels is de VAR al weer een tijdje verdwenen, maar blijkt het alternatief in de vorm van modelovereenkomsten (Wet DBA) nog niet optimaal te werken in de ZZP-praktijk.

De handhaving met opleggen van naheffingen en boetes indien een ZZP-er achteraf in loondienst blijkt te zijn, werd al eerder uitgesteld tot 1 januari 2018. Wie volgens een modelovereenkomst een ZZP-er op dit moment inhuurt (behoudens een kwaadwillende opdrachtgever), mag er op rekenen dat de belastingdienst vooralsnog niet ten aanzien van het verleden corrigerend optreedt indien achteraf blijkt dat de ZZP-er wel feitelijk in loondienst werkt. Let op! Er moet in de praktijk wel gewerkt worden conform hetgeen is opgenomen in de modelovereenkomst.

De handhaving is onlangs verder uitgesteld tot 1 juli 2018. Het nieuwe kabinet zal een beslissing moeten gaan nemen omtrent een verdere invulling van de Wet DBA. Tot die tijd adviseren wij je indien mogelijk gebruik te maken en te werken volgens een goedgekeurde modelovereenkomst van de belastingdienst.

Wordt vervolgd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *