Ben je voorbereid op cybercriminaliteit?

Ben je voorbereid op cybercriminaliteit?

Een haventerminal in Rotterdam, diverse Nederlandse ziekenhuizen en ook een bouwmaterialengroothandel waren onlangs het doelwit van criminelen. Werden ze overvallen? Nee, hun data werd gegijzeld. Het ging om cybercriminelen. Ben je voorbereid op een cyberaanval?

Niet alleen grote beursgenoteerde ondernemingen en de overheid worden aangevallen. Ook MKB-bedrijven komen steeds vaker in het vizier van criminelen. Je kunt een aantal acties ondernemen om schade te voorkomen of schade te beperken. In dit blog zal ik een aantal kleine en simpele voorbeelden en aandachtspunten noemen. Uiteraard is deze lijst niet volledig en zal de cybercrimineel meelezen op dit blog en weer iets nieuws gaan bedenken.

  1. Zorg ervoor dat software up-to-date is. Allereerst is dit van belang voor je besturingssysteem (meestal Windows), maar ook voor antivirussoftware en firewalls. Zorg ervoor dat updates tijdig worden geïnstalleerd en dat je gebruik maakt van actuele software.
  2. Wees kritisch met het openen van bijzondere e-mails. E-mails waarin gevraagd wordt om een nieuwe bankpas aan te vragen en e-mails met daarin links die verwijzen naar allerlei exotische websites moet je niet vertrouwen. Open deze links in geen geval en verwijder de mail uit je mailbox.
  3. Zorg voor een adequate back-up van je gegevens. Het voorkomt de schade niet, maar het zorgt er wel voor dat de schade beperkt blijft. Cryptoware zorgt ervoor dat bestanden op je computer worden versleuteld (ontoegankelijk zijn). Vaak moet er worden betaald om dit proces weer terug te draaien, maar dat biedt uiteraard geen garanties… De enige oplossing in deze gevallen is je gegevens wissen en terughalen uit een back-up. Deze back-up moet er dan wel zijn en het teruglezen moet ook nog eens werken! Mijn advies is om periodiek (in principe dagelijks) back-ups te maken van je bestanden en ook het terugzetten van bestanden te testen om te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan.

Bovenstaande aandachtspunten zijn lang niet voldoende om beschermd te zijn, maar geven voor het MKB in ieder geval een belangrijke aanzet.

Auteur

Rob Droppers

Accountant | BonsenReuling
Ik ben als accountant betrokken bij zeer diverse cliënten binnen het MKB. Naast mijn werkzaamheden als accountant ben ik ook nauw betrokken bij automatisering en automatiseringsoplossingen, ook bij onze cliënten. Op allerlei gebieden vind ik het leuk mee te denken met onze cliënten: procesoptimalisatie, belastingbesparingen maar ook (actuele) informatievoorziening.

 

Gerelateerde blogs

Een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *