Een escape voor de transitievergoeding? – deel 1

Een escape voor de transitievergoeding? – deel 1

Per 1 juli 2015 geldt de transitievergoeding als onderdeel van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ). De transitievergoeding moet bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst worden betaald aan alle werknemers die twee jaar of langer hebben gewerkt. Dit geldt dus ook voor de werknemers met een tijdelijk contract dat niet verlengd wordt.

De transitievergoeding kan bij het niet verlengen van contracten voor bepaalde tijd een flinke onverwachte kostenverhoging betekenen, zeker voor werkgevers in de seizoensbranche, zoals horeca-, recreatie- en agrarische sector. Maar misschien komt daar nu een oplossing voor!

Behoud contract voor bepaalde tijd
Om te voorkomen dat er een contract voor onbepaalde tijd ontstaat, is nu een onderbreking van ruim 3 maanden tussen twee contracten nodig. Seizoenswerkers hebben jaarlijks vaak een ‘pauze’ die langer is dan drie maanden, waardoor er steeds weer een nieuw contract voor bepaalde tijd met de werknemer kan worden gesloten. Dit biedt de flexibiliteit die nodig is voor bedrijfstakken waar slechts een bepaalde periode per jaar werk voor handen is.

Wel transitievergoeding verschuldigd
De onderbreking van 3 maanden is echter niet genoeg om na 1 juli 2015 géén transitievergoeding verschuldigd te zijn. De hoogte van de transitievergoeding is namelijk afhankelijk van het arbeidsverleden en dit wordt na 1 juli 2015 doorbroken indien er langer dan 6 maanden géén contract is geweest. Een eerdere onderbreking van 3 maanden voorkomt dus uiteindelijk wel dat er een contract voor onbepaalde tijd ontstaat, maar niet dat er geen transitievergoeding hoeft te worden betaald!

Voorbeeld:
Werkgever X heeft jaarlijks in de periode van januari tot en met augustus behoefte aan extra personeel. Op 1 januari 2015 kon X zonder problemen zijn flexwerkers een nieuw contract aanbieden voor 8 maanden, want er was 4 maanden niet gewerkt. De tijdelijke contracten lopen 31 augustus 2015 van rechtswege af, maar de verplichte transitievergoeding is een feit. Het arbeidsverleden van de afgelopen jaren, inclusief onderbrekingen korter dan 6 maanden, moeten bij elkaar opgeteld worden. Gevolg? Alle flexwerkers die meer dan 2 jaar bij deze werkgever hebben gewerkt, hebben recht op een transitievergoeding over alle gewerkte jaren. Een grote financiële strop voor X, want veel flexwerkers werken al tientallen jaren bij X!
Minister Asscher erkent dit probleem van werkgevers in de seizoensbranche en komt dus binnen twee weken mogelijk met een oplossing hiervoor. Afwachten dus!

Lees hier het blog ‘Een escape voor de transitievergoeding?’ – deel 2

Wil je meer informatie over wat de nieuwe arbeids- en ontslagwet voor jouw onderneming kan betekenen of mocht je na aanleiding hiervan vragen hebben, neem dan gerust contact met mij op.

Auteur

Natasha Leuverink

Adviseur Salaris-desk BonsenReuling
Wie ben ik? Enthousiast, gedreven, betrokken, nieuwsgierig, resultaat- en klantgericht, communicatief sterk, sociaal en flexibel!

De wereld van Personeel & Organisatie ken ik vanuit verschillende perspectieven en heb veel kennis en ervaring in de advisering op personeelsgebied aan bedrijven, werving & selectie, functionering & beoordeling, loopbaanbegeleiding & scholingsgesprekken en loonadministratie.

De Salaris-desk, onderdeel van BonsenReuling, houdt zich bezig met alles over personeel. Binnen deze desk zijn de kennis en ervaring van juristen, fiscalisten, accountants en salarisadministrateurs gebundeld. Hieraan draag ik bij met mijn expertise op het gebied van Personeel & Organisatie. Kijk voor meer informatie op www.salaris-desk.nl.

 

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *