Reorganiseren zonder pijn dat is nog eens fijn!

Reorganiseren zonder pijn dat is nog eens fijn!

Helaas zijn de laatste jaren reorganisaties aan de orde van de dag. Maar is dit wel ‘helaas’? Vaak associëren mensen een reorganisatie met iets negatiefs. Dat is echt onterecht. In een economische onrustige tijd zou iedere ondernemer en werkgever, ook degenen die nog steeds winst maken, moeten reorganiseren.

Een in goede banen geleide reorganisatie kan namelijk, voor zowel de werkgever als de werknemer, veel voordelen opleveren. Uiteraard geeft een reorganisatie altijd wel enige onrust, maar de voordelen zijn vele malen groter!

Voordelen reorganiseren

 • Maak je organisatie toekomstbestendig
 • ‘Opschonen’ personeelsbestand
 • Balans tussen vast en flexibel personeel
 • Loonkostenbesparing
 • Grote(re) betrokkenheid personeel
 • Geen verborgen werkeloosheid
 • Goede verhouding kosten en baten

Vrijwillige reorganisatie

Alles valt of staat met de manier waarop een reorganisatie wordt doorgevoerd. Nog steeds worden veel gedwongen reorganisaties doorgevoerd, waarbij de onrust en onvrede bij werknemers vaak het grootst zijn. Indien een reorganisatie niet goed wordt afgestemd op de onderneming en het type werkgever kan dit veel kapot maken bij de werknemers.

Om toch de voordelen van een reorganisatie te hebben, zonder gedwongen ontslag, bestaan er betere alternatieven. Denk bijvoorbeeld eens aan een vrijwillige vertrekregeling. Dit betreft een regeling waarmee (oudere) werknemers worden gestimuleerd eerder te stoppen met werken zodat zij ruimte maken voor andere (jongere) werknemers. Op deze manier heb je een optimale loonkostenbesparing, behoud van jong talent, weinig onrust en tevreden werknemers. Inmiddels hebben wij diverse soorten vertrekregelingen met succes begeleid, bijvoorbeeld bij meerdere zorginstellingen en ziekenhuizen.

Door de invoering van de transitievergoeding per 1 juli aanstaande is het van belang goed te overwegen wanneer je wilt reorganiseren. Doe je dit nog voor 1 juli 2015 of doe je het erna?

Conclusie

Zorg dat je organisatie ‘recessieproof’ en toekomstbestendig is. Besteed tijd en aandacht aan een reorganisatieplan en tijdspad zodat je goed beslagen ten ijs komt en werknemers gemotiveerd zijn en blijven! Neem hierbij in overweging om te kiezen voor een combinatie van gedwongen en vrijwillig ontslag en zorg dat je tijdig tot actie overgaat.

Tot slot

Wil je ook weten hoe je op een prettige manier kunt reorganiseren? Neem dan eens vrijblijvend contact op met mij of met één van mijn collega’s op telefoonnummer 0544-39 33 33.

Auteur

Geerke Vos

Directeur | Senior jurist BonsenReuling
Ik houd mij bezig met allerlei juridische vraagstukken. Mijn specialisaties zijn het arbeidsrecht en ondernemingsrecht. Ik adviseer over onder meer reorganisaties en overnames.

Als arbeidsrechtspecialist ben ik onderdeel van het kernteam van juristenindezorg.nl, welk team alle HR/P&O-uitdagingen binnen de zorg kan oplossen met oog voor zowel juridische, fiscale, bedrijfseconomische als pensioentechnische kwesties. Binnen juristenindezorg.nl houd ik mij veelal bezig met het optimaliseren van personeelsformaties in de zorg.

Een reactie

 • Avatar

  Een reorganisatie hoeft inderdaad niet negatief te zijn, maar kan ook positief uitpakken. Het is daarom zeker belangrijk de boel zorgvuldig te plannen. Werknemers tevreden houden is goed voor het bedrijf.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *