Welk pensioentype ben jij?

Welk pensioentype ben jij?

Controle geeft rust. Pensioen is voor velen een mistig geheel. Moeilijk om doorheen te kijken en dat geeft onrust. Als jij één of meer van de volgende pensioentypes bent, lees dan verder wat jij met je pensioen kunt doen. pensioentype

Nieuwsgierig aagje?

Check op www.mijnpensioenoverzicht.nl de pensioenen die je bij je werkgever(s) hebt opgebouwd en bij je huidige werkgever nog gaat opbouwen. Het is een eerste indruk. Zo ontbreken lijfrente-, stamrecht- en kapitaalverzekeringen, mist het eventuele pensioen in eigen beheer en er is geen rekening gehouden met een eventuele echtscheiding. Leg de info van deze site altijd naast de Uniform Pensioen Overzichten, die je van de pensioenuitvoerders ontvangt.

Vrijbuiter?

Als je een ZZP-er bent, kun je jaarlijks in privé een fiscaal gemaximeerd bedrag op een geblokkeerde bankrekening zetten voor je oude dag en in aftrek brengen op je inkomen. De kosten zijn laag. De inleg levert je al snel een belastingbesparing op van 42% van de inleg. Je bepaalt jaarlijks zelf of en wat je wilt inleggen. Uiteindelijk heb je in privé een banksaldo dat je later kunt omzetten in fiscaal belaste uitkeringen.

Verzamelaar?

Jij hebt niet alleen pensioen, maar ook nog een riedel lijfrente-, stamrecht- en kapitaalverzekeringen en een levenslooptegoed. Met name als je je pensioen in het vizier hebt, is het fiscaal handig een overbruggingslijfrente of een tijdelijke lijfrente in te zetten als inkomensbron. Voor een gouden handdruk stamrecht geldt dat je deze in 2014 onder fiscaal gunstige condities kunt afwikkelen. Kortom, organiseer je oudedagsparaplu fiscaal zo gunstig mogelijk!

Bijna pensionado?

Komen er bij verschillende pensioenuitvoerders pensioenkapitalen tot uitkering? Plus deze dan bij elkaar op en ga pensioenshoppen bij één pensioenuitvoerder. Dat levert een mooie kostenbesparing op. Bovendien kun je de pensioenuitkering ook eerst hoger en daarna lager laten zijn, zodat deze aansluit bij je ‘lifestyle’ na pensionering. Je kunt een partnerpensioen uitruilen voor extra ouderdomspensioen of andersom. En je hoeft niet volledig met pensioen, je kunt ook parttime met pensioen.

Optimist?

Check dan vooral eerst hoe rooskleurig je pensioen feitelijk is. Het jaar 2014 is nog je kans om je pensioen/oudedagsparaplu over al je achterliggende dienstjaren te optimaliseren. In 2015 gaan de pensioenopbouwmogelijkheden namelijk fors omlaag en zijn de optimalisatiemogelijkheden beperkter.

Pensioenfoob?

Dan kun je je de organisatie van je oudedagsparaplu het beste overlaten aan een pensioenprofessional die je aan de hand houdt. Deze brengt jouw pensioen(wensen) in beeld en confronteert je alleen met het hoogstnoodzakelijke!

Welk pensioentype je ook bent, neem gerust contact met mij op voor meer informatie (telefoonnummer 0570-50 30 20) of e-mail naar i.hofmeijer@bonsenreuling.nl.

Auteur

Ingemarie Hofmeijer

Voorzitter Pensioen-desk BonsenReuling
Twaalf jaar geleden ben ik als allround belastingadviseur begonnen. Ruim acht jaar geleden besloot ik mij te specialiseren in pensioen. Nu houd ik mij bij de Pensioen-desk alleen met dit specialisme bezig.

  

2 reacties

 • Ingemarie Hofmeijer

  Beste Petra,

  Dank voor je positieve feedback en je terechte aanvulling. Op de site is inderdaad nu wel te zien wat aan de ex-partner toekomt. Niet te zien is welk recht bestaat op het door ex-partner zelf opgebouwde pensioen. Bij een (echt) scheiding is het extra belangrijk te checken of de weergegeven pensioenen wel overeenstemmen met de feitelijk gemaakte afspraken.

  Mvrgr Ingemarie Hofmeijer

  Beantwoorden
 • Leuk artikel. Nog even een kleine aanvulling. Op mijnpensioenoverzicht.nl zie je inmiddels ook wat je eventueel aan je ex-partner moet betalen als je gescheiden bent.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *