Ondernemen is (nog steeds) leuk

Ondernemen is (nog steeds) leuk

“Veel minder belasting op arbeid en ondernemen” is één van de koppen die na Prinsjesdag 2014 in de media verscheen. Staatssecretaris Wiebes van Financiën is van plan om de inkomstenbelasting minder complex te maken. De aanpassingen moeten tevens tot meer werkgelegenheid en economische groei leiden.

Misschien een goed moment om (potentiële) ondernemers nog eens een keer te benadrukken welke voordelen het heeft om ondernemer te zijn. Naast natuurlijk de vrijheid en eigen baas zijn, bestaan er ook tal van fiscale voordelen. Ik zal hierna een aantal voordelen nog even kort opsommen.

Fiscale voordelen

 • Zelfstandigenaftrek
  Voor bijna elke ondernemer is de zelfstandigenaftrek van toepassing. De voorwaarden om in aanmerking te komen zijn dat je de onderneming zelf drijft en aan het urencriterium voldoet (1.225 uur per jaar). De zelfstandigenaftrek is onafhankelijk van het inkomen en gelijk aan € 7.280 (2014).
 • Startersaftrek
  De startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek en bedraagt € 2.123 (2014). Je komt in aanmerking voor de startersaftrek als je recht hebt op zelfstandigenaftrek, in de vijf voorgaande jaren niet meer dan twee maal de startersaftrek hebt toegepast en in minimaal één van deze jaren geen onderneming hebt gehad. Je kunt als startende ondernemer dus drie achtereenvolgende jaren profiteren van de startersaftrek.
 • Meewerkaftrek
  Werkt jouw partner onbetaald mee in de onderneming dan kan worden geprofiteerd van de meewerkaftrek. De meewerkaftrek is afhankelijk van de behaalde winst en het aantal meegewerkte uren.
 • MKB-winstvrijstelling
  Ondernemers in de inkomstenbelasting krijgen een extra MKB-winstvrijstelling van 14% (2014). Dit betekent dat van de gerealiseerde winst (na aftrek van de ondernemingsaftrek) slechts voor 86% is belast. Het toptarief in de inkomstenbelasting wordt daarmee verlaagd van 52% naar 44,72% (2014). Hoe hoger de winst, hoe groter het voordeel is.

Bovenstaande is slechts een kleine greep uit de mogelijke belastingvoordelen voor ondernemers. BonsenReuling is constant bezig om belastingvoordelen te benutten. Mocht je als starter of bestaande ondernemer hierover vragen hebben dan kun je altijd contact opnemen met de adviseurs van BonsenReuling.

Auteur

Rob Droppers

Senior teamleider | Accountant BonsenReuling
Ik ben als accountant betrokken bij zeer diverse cliënten binnen het MKB. Naast mijn werkzaamheden als accountant ben ik ook nauw betrokken bij automatisering en automatiseringsoplossingen, ook bij onze cliënten. Op allerlei gebieden vind ik het leuk mee te denken met onze cliënten: procesoptimalisatie, belastingbesparingen maar ook (actuele) informatievoorziening.

 

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *