‘Mooi man, een financieel plan!’

‘Mooi man, een financieel plan!’

Graag kijk ik naar het programma ‘Erica op reis’ met Erica Terpstra, 71 jaar jong, op reis en nog láng niet met pensioen. Waarom zou je stoppen met werken als je met zo’n authenticiteit en lol het avontuur aangaat? ‘Dat is toch mooi man!’

Pensioen is belangrijk, maar wat mij betreft geen doel op zich. Zij werkt lekker door, maar heeft haar schaapjes vast wel op het droge. Hoe zit het met jou? Voor 50-plussers (en het liefst wat eerder) is een financieel plan een musthave.

Waarom een financieel plan?

In het plan staan al je inkomens- en vermogensbronnen voor nu en in de toekomst overzichtelijk weergegeven. Zodoende is het eenvoudig om vroegtijdig in te spelen op veranderingen als:

  • vervroegd stoppen met werken
  • verkoop van onderneming
  • fiscaal gunstig schenken
  • grote pretuitgaven
  • echtscheiding / overlijden

Inzicht is macht

Vlak voor de pensioendatum kun je bijvoorbeeld de hoogte van je pensioen laten variëren. Een partnerpensioen kun je omruilen in extra ouderdomspensioen. Een lijfrentekapitaal kun je inzetten voor (hogere) tijdelijke uitkeringen in plaats van (lagere) levenslange uitkeringen.

Zonder dat inzicht worden interessante mogelijkheden onvoldoende benut.

Lekker leven na verkoop onderneming

Bij verkoop van je onderneming wil je graag weten of je lekker kunt leven van de verkoopopbrengst. Kan de holding na verkoop van de aandelen in de werk bv voldoende dividend uitkeren. Is het handig om voor de winst een fiscale faciliteit te benutten of direct met de fiscus af te rekenen. In het financieel plan kun je dat zien.

Pretuitgaven

Je wilt schenken aan de kinderen, een tweede huis of een witte Porsche Cayenne cabrio kopen. Mogelijk loopt de fiscale aftrek van je hypotheekrente af en overweeg je om de schuld af te lossen. Het financieel plan wijst uit in hoeverre dat kan en wat qua belastingplanning interessant is.

Strakke software

Alleen de privé financiën op een rij geeft al rust en de plannen kun je natuurlijk jaarlijks bijstellen. BonsenReuling heeft daarvoor strakke software in huis, Omniplan. Ben je geïnteresseerd of heb je vragen neem dan gerust contact met mij op (i.hofmeijer@bonsenreuling.nl of 0570-50 30 20).

Auteur

Ingemarie Hofmeijer

Voorzitter Pensioen-desk BonsenReuling
Twaalf jaar geleden ben ik als allround belastingadviseur begonnen. Ruim acht jaar geleden besloot ik mij te specialiseren in pensioen. Nu houd ik mij bij de Pensioen-desk alleen met dit specialisme bezig.

  

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *