Mijn internetverkopen lopen als een trein… dan komt de btw verrassing

Mijn internetverkopen lopen als een trein… dan komt de btw verrassing

Verkopen via internet nemen nog steeds toe. Zeker bij particuliere afnemers. Vaak zien wij ook dat er veel succes wordt gehaald bij verkopen in onze buurlanden, met name in Duitsland. Niet alleen bij verkopen via Ebay en Amazon, maar ook via eigen websites.

Wat klein begint wordt soms snel groot. En dan valt er zomaar onverwachts een brief van bijvoorbeeld het Duitse Finanzamt op de deurmat.

Nederlandse btw berekenen

Bij verkopen aan particulieren via internet moet in beginsel gewoon Nederlandse omzetbelasting worden berekend en afgedragen. Dit wordt niet zo maar anders indien er bestellingen komen uit Duitsland. Alleen indien de omzet stijgt, is het even opletten. Vanaf een bepaalde drempel is namelijk niet meer Nederlandse btw, maar Duitse Mwst verschuldigd.

Regeling afstandsverkopen

Indien een bepaalde drempel aan omzet wordt overschreden, kan de regeling van afstandsverkopen van toepassing worden. Dit is een regeling die bepaald dat niet meer in het vestigingsland (Nederland), maar in het land waar van aankomst (Duitsland) omzetbelasting verschuldigd is.

De regeling voor afstandsverkopen is van toepassing indien:

 • een ondernemer goederen levert aan particulieren, en
 • de goederen, direct of indirect, door of voor rekening van de leverancier worden vervoerd naar Duitsland

De regeling is overigens niet alleen van toepassing bij particulieren, maar ook bij levering aan landbouwers, ondernemers die uitsluitend vrijgestelde prestaties verrichten of rechtspersonen niet-ondernemers (afnemers zonder abtidentificatienummer).

Overschrijden drempel

Zoals reeds aangegeven moet eerst een drempel worden overschreden voordat de regeling van toepassing is. Deze drempel is voor Duitsland € 100.000 aan omzet.

Vanaf het moment dat deze drempel in het betreffende jaar is overschreden, is Duitse Mwst en niet meer Nederlandse btw verschuldigd.

Indien de drempel eenmaal is overschreden, is ook in de daaropvolgende jaren Duitse omzetbelasting verschuldigd. Pas nadat een volledig jaar de omzet lager is dan € 100.000, is eventueel weer Nederlandse omzetbelasting verschuldigd.

Wat is het risico

De regeling omtrent afstandsverkopen is op zich niet heel moeilijk. In de praktijk komt het echter regelmatig voor dat internetondernemers zich niet realiseren dat, indien ze succesvol zijn in Duitsland, eventueel ook omzetbelasting betaald moet gaan worden in Duitsland. Indien een ondernemer zich dat te laat realiseert, ontstaat naast veel gedoe, vaak onnodige kosten, boetes en naheffingen. Er moet dan immers alsnog in Duitsland omzetbelasting worden afgedragen en een verzoek om teruggaaf in Nederland worden ingediend. Ook een liquiditeitsnadeel kan ontstaan indien er al Duitse Mwst betaald moet worden, terwijl de Nederlandse belastingdienst de btw (vaak ambtshalve) nog niet heeft terugbetaald.

Laat geen voordeel liggen

Het algemene omzetbelastingtarief in Duitsland is 19% in plaats van 21%. Het kan dus ook voordelig zijn om onder de Duitse omzetbelastingheffing te vallen. De marge kan stijgen of de producten kunnen tegen concurrerende tarieven worden aangeboden.

‘Vrijwillig’ omzetbelasting in Duitsland gaan afdragen

De regeling is van toepassing als de drempel wordt overschreden. Het is echter ook mogelijk om vrijwillig voor internetverkopen in Duitsland Mwst af te dragen (ook al is het drempel bedrag niet overschreden). Bijvoorbeeld omdat het tarief lager is of bijvoorbeeld omdat Duitse particulieren meer vertrouwen hebben in een ondernemer die in Duitsland omzetbelasting afdraagt.

Indien een ondernemer vrijwillig omzetbelasting wil afdragen in Duitsland, dient wel een verzoek ingediend te worden bij de inspecteur en dit kan niet met terugwerkende kracht.

Wat te doen?

Let op bij het internetverkopen aan particulieren in Duitsland (en andere EU landen). Zorg ervoor dat je tijdig in de gaten hebt dat de drempel voor afstandsverkopen (wellicht) wordt overschreden. Dan kun je je tijdig aanmelden in Duitsland en ook de administratie voorbereiden/aanpassen.

Indien je graag met Duitse omzetbelasting wilt gaan factureren, is het mogelijk om een verzoek in te dienen.

Je hebt de drempel reeds overschreden en ten onrechte Nederlandse btw berekend. Indien je de drempel reeds hebt overschreden, is het van belang snel in actie te komen. Zorg ervoor dat je zelf het initiatief neemt om de omzetbelasting in Nederland terug te vragen en in Duitsland af te dragen. Dan kun je vaak boetes voorkomen. Ook kun je dan nog vaak voorkomen dat je reeds in Duitsland moet betalen maar nog geen Nederlandse omzetbelasting hebt terugontvangen.

Andere EU landen

Bovenstaande gaat met name over internetverkopen in Duitsland. De regeling omtrent afstandsverkopen geldt echter ook voor andere EU landen. Er gelden echter wel verschillende drempels.

België 

EUR

35 000

Bulgarije  

BGN

     70 000

Cyprus    

EUR

35 000

Denemarken  

DKK

280 000

Duitsland 

EUR

100 000

Estland            

EUR

35 15

Finland

EUR

35 000

Frankrijk       

EUR

100 000

Griekenland

EUR

35 000

Groot-Brittannië

GBP

70 000

Hongarije    

HUF

8 800 000

Ierland  

EUR

35 000

Italië                              

EUR

35 000

Kroatië              

HRK

263 000

Letland              

EUR

35 000

Litouwen       

LTL

125 000

Luxemburg    

EUR

100 000

Malta   

EUR

35 000

Nederland

EUR

100 000

Oostenrijk   

EUR

35 000

Polen   

PLN

160 000

Portugal   

EUR

35 000

Roemenië    

RON

118 000

Slovenië     

 EUR

35 000

Slowakije     

EUR

35 000

Spanje   

EUR

35 000

Tsjechië 

CZK

1 140 000

Zweden 

SEK

320 000

Tot slot

Omzetbelastingwetgeving is niet altijd eenvoudig. Bovenstaande regeling voor internetverkopen is daar weer een voorbeeld van. Zorg ervoor dat je tijdig in de gaten hebt dat je de drempel overschrijdt, zodat je daarvoor een en ander kan regelen. Indien je reeds geruime tijd de drempel hebt overschreden en ten onrechte Nederlandse omzetbelasting hebt afgedragen, zorg dat je zelf snel in actie komt. Voorkom boetes en liquiditeitsproblemen.

Indien je vragen hebt over bovenstaande of begeleiding nodig hebt bij het regelen van de afdracht van omzetbelasting in Duitsland (en teruggaaf in Nederland), neem dan contact op met mij of andere leden van de Duitsland-desk.nl. Uiteraard kun je ook contact opnemen indien je andere vraagstukken hebt op het gebied van omzetbelasting of ondernemen in Duitsland.

Auteur

Ingmar Pondes

Directeur | Fiscalist BonsenReuling
Sinds 2001 ben ik werkzaam als fiscalist in de mkb-praktijk. Mijn hart ligt bij grensoverschrijdend werken en ondernemen (Nederland en Duitsland) en bij omzetbelastingvraagstukken.

 

22 reacties

  • Duitsland-desk

   Beste Jeanette,

   Gekeken moet worden naar de omzet exclusief btw. Als dit het drempelbedrag overschrijdt, dan is btw verschuldigd in de betreffende EU-lidstaat van bestemming.

   Met vriendelijke groet,
   Inge Jansen

   Beantwoorden
 • Avatar

  Zo te horen kunnen ondernemers beter onder de grens van 100.000 blijven zitten, omdat je daarna pas omzetbelasting moet afdragen. Betekend dat je gewoon alle Duitse klanten moet weren, wanneer je verwacht de grens te naderen. Daarbij moet je dus gaan bijhouden in een simpel Excel-bestandje hoeveel je al hebt verdient uit de verschillende landen.

  Flinke klus!

  Beantwoorden
 • Avatar

  Beste Ingmar,

  Ik werk met een partner in Duitsland en zou dit stukje van jou : https://www.hetondernemersblog.nl/2014/mijn-internetverkopen-lopen-als-een-trein-dan-komt-de-btw-verrassing/ Graag in het Duits willen hebben. Heb je die op de plank liggen ?

  We gaan natuurlijke producten in kleinverpakking (10-100ml) van buiten de EU, in NL importeren/invoeren en dan naar een Amazon loods in Duitsland versturen. Duitsland wordt onze testmarkt.

  De 100k regel berijpen we, vraag me alleen af wie dat, buiten ons, gaat bijhouden.

  We zijn ook van plan een artikel 23 procedure te starten, zodat we bij het invoeren niet meteen BTW hoeven af te dragen. Stel dat we meteen vanaf het begin alleen Duitse BTW 19% gaan heffen (en aan Duitse belastingdienst afdragen), dan neem ik aan dat we helemaal geen NL BTW hoeven af te dragen.

  Hoor graag.

  Mvrgr / Paul van Rootselaar

  Beantwoorden
  • Duitsland-desk

   Beste Paul,

   Een Duitse versie van ons blog hebben wij helaas niet beschikbaar. Indien je op internet op bijvoorbeeld het trefwoord ‘Versandhandelsregelung’ zoekt, komt er Duitstalige informatie over de regeling afstandsverkopen naar voren. Het overschrijden van het drempelbedrag van de afstandsverkopenregeling moet inderdaad door de belastingplichtige zelf worden bijgehouden. Wanneer dit niet juist wordt verwerkt bestaat het risico dat zowel in Nederland als in Duitsland (een) onjuiste aangifte(s) omzetbelasting wordt/worden gedaan met alle (boete)risico’s van dien. Indien ik jouw verhaal juist begrijp lijkt er van daadwerkelijke omzetbelastingafdracht in Nederland inderdaad geen sprake te zijn, al betekent dit niet zo maar dat er geen omzetbelastingregistratie/-aangifte in Nederland hoeft te worden verzorgd. Voor meer informatie of toelichting kun je uiteraard contact met ons opnemen.

   Met vriendelijke groet,

   Susanne te Poele

   Beantwoorden
 • Avatar

  Geachte heer Pondes,

  Webwinkel?
  Ik hebben geen webwinkel.
  Mijn goederen worden uitsluitend aangeboden via de veilingsite EBAY, tegen het Nederlandse BTW tarief.
  Ik kan van te voren niet weten uit welk land de koper komt!
  Deze kan immers uit elk land van de wereld komen.
  De Ebayer klikt “nu kopen” aan op de Ebay-site, daarna meteen “nu betalen”, waarna de koop is afgerond, en is het achteraf ook niet meer mogelijk de prijs, en het btw tarief te veranderen.
  Direkt daarna volgt verzending met een Nederlandse verzendfirma (www.pakketserviceonline.nl)

  Vorig jaar is wel veel gekocht door Duitsers (boven 100.000,-)

  Hoe moeten we “mijn” situatie beschouwen?
  Tevens vond ik online bij de Belastingdienst nog het volgende:
  Niet toepassen drempelbedrag:

  U kunt ervoor kiezen om de drempelbedragen niet toe te passen.
  Dat kunt u per land doen.
  Hiermee kunt u in landen met een lager btw-tarief alle leveringen doen tegen het buitenlandse btw-tarief.
  Dien daarvoor een verzoek in bij uw belastingkantoor.
  De keuze geldt voor twee jaar.
  Na twee kalenderjaren kunt u er weer voor kiezen om de drempelbedragen weer wel toe te passen.

  mvg.
  M. Reimerink

  Beantwoorden
  • Ingmar Pondes

   Geachte heer, mevrouw Reimerink,

   Ik herken het probleem. Dit speelt bij meerdere klanten van ons die via Ebay verkopen. Vaak kom je echter in een bepaald jaar over de drempel heen en kun je / moet je vanaf dat moment Duitse btw berekenen en blijf je doorgaans ook Duitse btw afdragen. Ook kun je inderdaad vrijwillig vanaf het eerste moment (zonder toepassing drempel) Duitse btw afdragen.

   Bij particuliere kopers is het verkoopbedrag in principe altijd inclusief btw / Mwst en kan dus achteraf ook de juiste btw worden afgedragen. In veel gevallen is de afdracht in Duitsland lager gezien een lager tarief. Wel moet je oppassen dat je tijdig afdraagt aangezien er anders vaak fikste rente en eventueel boetes worden nageheven.

   Als je een keer telefonisch wenst te overleggen, verneem ik het graag.

   Vriendelijke groet,
   Ingmar Pondes

   Beantwoorden
 • Avatar

  De regeling binnen EU zijn duidelijk. Daarbuiten niet helemaal. Wat als je vanuit Nederland naar lokatie buiten de EU gaat verzenden? Dus bv naar VS. Het gaat om verzendingen naar particulieren.

  Beantwoorden
  • Ingmar Pondes

   Beste Marco,

   In principe is uitvoer belast met 0% btw. Belangrijk is wel dat je bewijs van uitvoer hebt, hetgeen geen probleem zou moeten zijn indien je zelf voor verzending zorg draagt.

   Indien we een en ander concreet moeten beoordelen, kun je uiteraard contact opnemen.

   Vriendelijke groet,
   Ingmar Pondes

   Beantwoorden
 • Avatar

  Hoe zit het buiten de EU? Ik wil producten verkopen op amazon.com, gebruik makend van Fulfillment by Amazon. Mijn producten koop ik in via China en stuur ze rechtstreeks naar Amazon in Amerika.

  Beantwoorden
  • Ingmar Pondes

   Beste Bas,

   Indien de goederen de EU niet binnenkomen, zal er in de regel ook geen omzetbelasting in Nederland of in andere EU landen verschuldigd zijn. Zelfs indien de goederen Nederland wel binnenkomen en vanuit Nederland verkocht gaan worden naar Amerika, zal in de regel het btw-tarief 0% zijn (vanwege export).

   Indien je dit wenst, kunnen we uiteraard de specifieke situatie even beoordelen.

   Vriendelijke groet,
   Ingmar Pondes

   Beantwoorden
   • Avatar

    Hey Ingmar,

    Ik zoek wat advies, hoe kan ik het beste contact met je opnemen om de situatie te beschrijven en hoe ik dit dien aan te pakken?

    Met vriendelijke groet,
    Bas van Dijk

    Beantwoorden
   • Avatar

    Beste Ingmar,
    Uitgaande van directe verzending vanuit land van herkomst (China) direct naar de afzetmarkt (USA) ben ik dan BTW verschuldigd in Nederland? En in welke rubriek dien ik dan de omzet aan te geven?

    Ik hoor graag,
    Alvast hartelijk dank,
    Gerrit

    Beantwoorden
    • Armand Fanchamps

     Beste Gerrit,

     In het algemeen geldt dat alleen levering van goederen in de Nederlandse btw-aangifte hoeven te worden vermeld, die daadwerkelijk fysiek in Nederland zijn (geweest). En zelfs daar gelden uitzonderingen op, die in jouw casus niet relevant lijken.

     Om een (meer) specifiek antwoord te kunnen geven, hebben we alle feiten en omstandigheden nodig en kun je telefonisch contact met ons opnemen via 0481-36 58 20.

     Met vriendelijke groeten,

     Armand Fanchamps

     Beantwoorden
 • Avatar

  Goed artikel. Hier bestaat inderdaad veel verwarring over. Wij verkopen al jaren via Amazon in Duitsland. Eerst hebben we gewoon Nederlandse btw geheven (21%). Nu we de grens van 100000 euro omzet gepasseerd zijn, rekenen we 19% Duitse BTW door aan de klanten. Scheelt toch weer 2%:-)

  Beantwoorden
 • Avatar

  Het gaat hier vooral over omzet naar Duitsland. We zijn bezig om uit te breiden naar Frankrijk. Kunnen jullie hierin ook ondersteuning leveren bij het aanvragen van een Frans BTW-nummer?

  Gr. Annemiek

  Beantwoorden
  • Ingmar Pondes

   Beste Annemiek,

   We kunnen je hierbij ook zeker behulpzaam zijn. We hebben ook in Frankrijk goede contacten. Neem even telefonisch of per mail contact op indien je onze begeleiding en/of bemiddeling wenst.

   Met vriendelijke groet,
   Ingmar Pondes

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *