Getroffen door de Russische boycot? Maak gebruik van de regeling werktijdverkorting!

Getroffen door de Russische boycot? Maak gebruik van de regeling werktijdverkorting!

 

Nederlandse bedrijven die direct zijn getroffen door de Russische boycot van EU-goederen en daardoor minder werk hebben, kunnen werktijdverkorting voor hun werknemers aanvragen. Denk hierbij aan fruit- en groentetelers, maar ook aan transportbedrijven en handelsbedrijven.

Wat houdt de regeling in?
Als je vanwege de Russische boycot minder werk hebt, kun je een vergunning werktijdverkorting aanvragen bij het Ministerie van SZW. Met deze vergunning kunt je voor je werknemers een WW-uitkering aanvragen bij het UWV voor het aantal uren dat je voor je werknemers geen werk hebt vanwege de Russische boycot. Je int dan de WW en betaalt het loon volledig door. Je loonkosten zijn lager, terwijl je werknemers volledig in dienst blijven en hun volledige loon doorbetaald krijgen. Alleen maar voordelen dus!

Wat zijn de voorwaarden?
Om voor werktijdverkorting in aanmerking te komen moet je het volgende kunnen aantonen:
• je hebt minder werk door de Russische boycot;
• er is sprake van minimaal 20% werkvermindering;
• de werkvermindering duurt minimaal 2 weken en maximaal 24 weken.

Je kunt aanspraak maken op een WW-uitkering vanaf het moment dat de aanvraag voor de vergunning werktijdverkorting is ontvangen door het Ministerie van SZW. Het is dus van belang dat je de aanvraag zo snel mogelijk indient.

Komt je bedrijf niet in aanmerking voor de vergunning werktijdverkorting en een WW-uitkering? Dan is het toch raadzaam om je te verdiepen in de gevolgen van de Russische boycot voor je bedrijf. De regeling werktijdverkorting is slechts onderdeel van een breder pakket maatregelen om getroffen ondernemers te compenseren. Zo zijn er ook vele fiscale instrumenten om de liquiditeitspositie van je bedrijf gedurende de Russische boycot te op peil te houden.

Meer informatie?
Neem dan gerust contact met me op via telefoonnummer 0544-39 33 33 of mail naar s.freriks@bonsenreuling.nl.

Auteur

Sanne Freriks

Senior jurist BonsenReuling
Als jurist bij BonsenReuling houd ik mij, naast de algemene MKB-adviespraktijk, graag bezig met juridische vraagstukken op het gebied van online ondernemen. Dit varieert van vraagstukken inzake privacyrecht tot vraagstukken met betrekking tot intellectueel eigendomsrecht, telecommunicatierecht en algemeen contractenrecht. Ik streef ernaar ondernemers op een praktische manier juridisch te ontzorgen, zodat zij zich zo veel mogelijk kunnen bezighouden met waar ze goed in zijn.

Daarnaast maak ik deel uit van het kernteam van juristenindezorg.nl, met welk team we zorginstellingen ontzorgen op het gebied van HR en P&O. Dit doen we op onze eigen praktische wijze, met kennis van zowel juridische, fiscale, bedrijfseconomische als pensioentechnische aspecten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *