Dieptepunt commerciële vastgoedmarkt nog niet bereikt?

Dieptepunt commerciële vastgoedmarkt nog niet bereikt?

De markt voor commercieel vastgoed heeft haar dieptepunt nog niet bereikt aldus Bert Bruggink cfo van de Rabobank. Zoals meestal zal Bruggink gelijk hebben. Deze financiële wizzkid van de Rabobank heeft meermalen aangetoond een goede visie te hebben op de ontwikkelingen van de Nederlandse economie.

Toch wil ik hier een tweetal kanttekeningen bij maken.

Wat is commercieel vastgoed?

Allereerst wat is commercieel vastgoed? Een transporteur heeft onroerend goed nodig voor stalling van zijn wagenpark en opslag van zijn goederen. Een accountantskantoor heeft kantoorpanden nodig voor huisvesting van zijn personeelsleden en een traditionele bakkerij heeft een winkelpand nodig. De stress van banken inzake vastgoed zet investeringen in deze activa onder grote druk. Soms is het niet de balansverhouding van de ondernemer die de financiering onmogelijk maakt. Neen, de laatste tijd is het vaker de balanspositie van de bank die financiering van vastgoed belemmert!

Rente opslagen bank

Een tweede aspect die de crisis op de vastgoedmarkt verergert, zijn de rente opslagen die de bank hanteert. Veel ondernemers zien zich geconfronteerd met elk jaar stijgende opslagen boven hun euribor tarief. Indien de huursommen gelijk blijven, hetgeen een knappe prestatie is in een dalende markt, wordt de marge voor verhuurders elk jaar krapper als gevolg van stijgende rentelasten. Daarmee wordt het risicoprofiel verhoogd wat weer aanleiding is voor een volgende renteverhoging.

Zo wordt de crisis op de vastgoedmarkt verergerd en krijgt Bruggink helaas gelijk.

Auteur

Hans Goorhuis

Directeur Taurus Corporate Finance

Ik heb jarenlange bancaire ervaring in diverse directiefuncties. Bestuurlijk ben ik actief geweest in vele ondernemings- en publiekrechtelijke organisaties. Daarnaast beschik ik over een breed netwerk in de Achterhoek en in Twente. Ik maak de verbinding tussen bedrijven onderling maar ook tussen onderneming en bank.

“Verbinden schept kansen.”

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *