De innovatiebox – part 3 –

De innovatiebox – part 3 –

Ik heb de afgelopen jaren al vaak geblogd over de innovatiebox. Het is ongelooflijk hoeveel ondernemers nog steeds geen gebruik maken van de innovatiebox, terwijl dit absoluut de mooiste fiscale regeling is van dit decennium!

Wie komt er in aanmerking?

Als jij denkt dat je niet in aanmerking komt, dan heb je het meestal mis! De criteria zijn:

  • je hebt een bv of nv
  • je produceert iets en je ontwikkelt jouw product regelmatig door met een technische vernieuwing
  • je hebt WBSO of een patent/octrooi

That’s all!

Claim WBSO

En als je nog geen WBSO hebt, dan is dat de eerste opdracht: zorg dat je WBSO gaat claimen. Daarvoor is het niet van belang dat je echt innoveert op een niveau dat baanbrekend is in Nederland. Het gaat er alleen maar om dat je iets nieuws gaat doen binnen jouw bedrijf, waarin een technische uitdaging zit en waarvoor je dus wat onderzoek/tests moet doen.

Innovatiebox

Met deze WBSO heb je een mooie subsidie op jouw loonkosten, maar de WBSO zet ook de deur naar de innovatiebox open! Deze innovatiebox houdt dan meestal in dat een deel van jouw winst belast wordt met slechts 5% vennootschapsbelasting in plaats van 20/25% vennootschapsbelasting. Dat is toch wel een heel mooi belastingvoordeel!

RDA

En als je de WBSO (loonkostensubsidie) en de innovatiebox op orde hebt, kun je ook nog een extra aftrekpost claimen (zogenaamde Research & Development aftrek of RDA) op andere innovatiekosten dan de loonkosten.

De combi van 3

Dus 3 voordelen: WBSO, innovatiebox en RDA. De combinatie van deze 3 regelingen maakt innoveren wel heel lucratief, los van het feit dat innovatie natuurlijk sowieso al cruciaal is om als productiebedrijf in Nederland te overleven.

Jouw concurrentie komt langzaam maar zeker tot het besef dat het bedrijfseconomisch erg onverstandig is om hier niet aan mee te doen. Hoe zit het met jou? Bel (0544-39 33 33) of mail (m.de.jonge@bonsenreuling.nl) mij gerust als je eens vrijblijvend wilt horen of jij voor deze fiscale voordelen in aanmerking komt!

Auteur

Mark de Jonge

Directeur | Belastingadviseur BonsenReuling
Ik ben fiscaal jurist/belastingadviseur/ondernemer en als vennoot verbonden aan BonsenReuling.

Het vinden van creatieve oplossingen is mijn kracht en ik haal er enorme voldoening uit om voor mijn klanten pro actief alle fiscale kansen te benutten, eventuele risico’s uit te sluiten en hen in brede zin te adviseren bij ingrijpende ondernemersbeslissingen, zoals fusies, het opstarten van nieuwe activiteiten, bedrijfsopvolging, maar ook estate planning en pensioenplanning.

Gecombineerd met mijn ervaring in de woningcorporatie- en zorgsector, zet ik mijn fiscale kennis ook in om woningcorporatie- en zorginstellingen op een begrijpelijke, no-nonsense Achterhoekse manier te adviseren bij uiteenlopende fiscale kwesties.

  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *