Zie de noodzaak in!

Zie de noodzaak in!

Er is al veel discussie geweest over het verstrekken van een tablet aan de werknemer. Deze voldoet niet aan de eisen van een telefoon, dus dient de tablet behandeld te worden als computer. Met andere woorden er dient 90% zakelijk gebruik aangetoond te worden. Lukt dit niet dan is de waarde van de tablet loon! Echter het woord van 2013 wordt ‘noodzakelijkheidscriterium’. Noodzakelijkheidscriterium

Tot nu toe is de grootte van het scherm (7 inches) bepalend. Minder dan 7 inches is een telefoon (eis meer dan 10% zakelijk gebruik), meer dan 7 inches, dan spreken we van een computer (voor 90% of meer zakelijk gebruik). Staatssecretaris Weekers vindt het ‘niet van deze tijd’ dat de grootte van het scherm bepalend is. Hij wil het aan de werkgever laten. De eis wordt “de tablet is noodzakelijk voor het werk van de werknemer” (volgens ANP). Het ‘noodzakelijkheidscriterium’. Het eenvoudig weg gelijkstellen aan de telefoon kost de belastingdienst 100 miljoen euro aan belastingopbrengsten.

Noodzakelijkheidscriterium binnen werkkostenregeling

Het is de bedoeling dat het introduceren van het ‘noodzakelijkheidscriterium’ binnen de werkkostenregeling meer mogelijkheden gaat bieden. Dus niet alleen voor de tablet, maar ook voor bijvoorbeeld een printer thuis. Maar ook hier geldt de bekende uitspraak van Johan Cruyff: ‘ieder voordeel heeft zijn nadeel’. Hoe toon je de noodzaak aan? Het uitstellen van de werkkostenregeling lijkt dan ook logisch om het ‘noodzakelijkheidscriterium’ mee vorm te kunnen geven.

Het woord ‘noodzakelijkheidscriterium’ heb ik reeds toegevoegd aan de woordenlijst in Word, want we hebben dit woord dit jaar waarschijnlijk regelmatig nodig!

Auteur

Frank Harbers

Sinds 2002 ben ik werkzaam op het gebied van personeels- en salarisadministratie.

In de jaren ben ik gegroeid van salarisadministrateur naar een adviseur en procesbegeleider die de kansen en bedreigingen voor de klanten aangrijpt om ze te voorzien van een juist advies.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *