“Verzekeringsmaatschappij, maak mijn pensioen maar over naar mijn bv”

“Verzekeringsmaatschappij, maak mijn pensioen maar over naar mijn bv”

In tijden van pensioenkortingen en woekerpolissen willen ondernemers graag zelf de regie over hun pensioen hebben. Als je al een tijd een bv hebt, is dat heel goed mogelijk!

Hoogte pensioen is een teleurstelling

Stel je hebt een individuele pensioenpolis bij een verzekeringsmaatschappij. Op de einddatum komt er een pensioenkapitaal beschikbaar, waarmee je kunt shoppen voor de hoogste pensioenaanbieding. De hoogte van het pensioen is teleurstellend door de huidige lage marktrente en de kosten van de verzekeringsmaatschappij. 

Naar de bv

Je kunt het pensioenkapitaal niet naar jezelf terughalen, want dan is de waarde van het pensioen bij jou ineens belast met boeterente (max. 72%). Wel kun je de verzekeringsmaatschappij verzoeken om het pensioenkapitaal naar jouw eigen bv te laten overmaken. Belangrijkste voorwaarde daarbij is dat je gedurende de looptijd van de pensioenpolis tenminste 10% van de aandelen in de bv hebt. Eventueel kan het pensioen deels naar de bv.

Pensioentoezegging bij bv

Bij de bv heeft de lage marktrente geen invloed op de hoogte van het pensioen, mits de bv aan de DGA een pensioentoezegging op basis van eindloon of middelloon heeft gedaan. De hoogte van het pensioen is dan ongevoelig voor de lage marktrente. Vanaf 1 januari 2014/2015 gaan de pensioenopbouwmogelijkheden flink omlaag, dus kan het handig zijn de pensioentoezegging alsnog in 2013 te doen.

Doen?

Naast het omzeilen van de hiervoor aangegeven rentefuik, heeft de bv het pensioenkapitaal in de pocket. De bv kan dat naar eigen inzicht investeren, mits de nakoming van het pensioen niet in gevaar is. Stel dat je komt te overlijden, dan gaat het resterende pensioenkapitaal naar jouw eventuele partner of via de bv naar je erfgenamen. Er vervalt niets aan de verzekeringsmaatschappij.

Niet doen??

Als je heel oud wordt, geeft een pensioen bij een verzekeringsmaatschappij meer zekerheid. Bij de bv kan de pot een keer op zijn… Daarnaast moet de bv in stand blijven voor de uitkering van het pensioen. Maar dat is ook betrekkelijk. Bij een hoge marktrente kan het pensioen ook weer terug naar de verzekeringsmaatschappij. Die vraagt dan juist een lage koopsom!

Bij DGA’s is het terughalen van het pensioenkapitaal naar de bv zeer gewild. Graag begeleid ik ook u daarbij!

Auteur

Ingemarie Hofmeijer

Voorzitter Pensioen-desk BonsenReuling
Twaalf jaar geleden ben ik als allround belastingadviseur begonnen. Ruim acht jaar geleden besloot ik mij te specialiseren in pensioen. Nu houd ik mij bij de Pensioen-desk alleen met dit specialisme bezig.

  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *