Veel VARiatie, maar voorkom irritatie!

Veel VARiatie, maar voorkom irritatie!

Het is crisis, het personeelsbestand wordt uitgedund, maar hoe vang je de (seizoens)pieken nu op? Met ZZP-ers! Maar wanneer moet ik loonheffingen afdragen? Een ZZP-er kan bij de belastingdienst een VAR aanvragen. Er zijn vier verklaringen, slechts bij twee hoef je geen loonheffingen in te houden. En daarbij moet de VAR ook nog aan een aantal vereisten voldoen.

Om pieken in de bedrijfsvoering op te kunnen vangen zijn ZZP-ers een goede oplossing. Maar realiseer je wel dat je als opdrachtgever altijd na dient te gaan of je loonheffingen moet afdragen over de vergoeding die je aan een opdrachtnemer betaalt. Naast de onduidelijkheid zijn de loonheffingen ook een behoorlijke kostenpost. De VAR kan hierbij uitkomst bieden. Is er sprake van een VAR-wuo of een VAR-DGA (inkomsten uit werkzaamheden voor rekening en risico van een vennootschap), dan hoeft u geen loonheffingen af te dragen.

Wel zijn er een aantal voorwaarden aan verbonden:

  • de werkzaamheden komen overeen met de werkzaamheden die op de VAR staan
  • de werkzaamheden moeten uitgevoerd worden binnen de geldigheidsduur van de VAR
  • de identiteit van de opdrachtnemer dient vastgesteld te worden (kopie identiteitsbewijs)
  • een kopie van het identiteitsbewijs en van de VAR bewaar je bij de administratie.

Is aan deze voorwaarden voldaan, dan hoef je niet te beoordelen of er sprake is van een dienstbetrekking en hoef je dus ook geen loonheffingen af te dragen.

Wellicht kom je ook wel eens in aanraking met de VAR-row. Deze VAR geeft niet de zekerheid van de VAR-wuo en VAR-DGA. Daarmee loop je als opdrachtgever het risico een naheffingsaanslag voor de loonheffingen te krijgen.

Kortom voorkom irritatie en zorg dat de ZZP-er altijd een VAR-wuo of VAR-DGA overlegt!

Auteur

Frank Harbers

Sinds 2002 ben ik werkzaam op het gebied van personeels- en salarisadministratie.

In de jaren ben ik gegroeid van salarisadministrateur naar een adviseur en procesbegeleider die de kansen en bedreigingen voor de klanten aangrijpt om ze te voorzien van een juist advies.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *