Ondernemers: richt een GmbH op voor Duitse activiteiten!

Ondernemers: richt een GmbH op voor Duitse activiteiten!

In Duitsland actief? Denk dan eens aan het oprichten van een Duitse GmbH. Dit kan in vele opzichten voordelig zijn.

Duitsers doen graag zaken met Duitsers

Duitsers doen graag zaken met Duitsers hoor je vaak. In de praktijk blijkt dat ook vaak waar te zijn. In tegenstelling tot wat velen denken, heeft het niet alleen maar met nationalistische gevoelens te maken. Een veel belangrijker aspect is vaak het feit dat de Duitse klant zeker weet dat alle Duitse regels worden nageleefd, indien hij met een Duitse GmbH te doen heeft. En Duitsers hebben graag alles op orde.

Inkoopvoordelen

Het komt regelmatig voor dat in Duitsland producten goedkoper ingekocht kunnen worden. Soms loop je als Nederlandse ondernemer tegen het feit aan dat Duitse leveranciers contractueel niet aan buitenlandse klanten mogen leveren. Bij een Duitse GmbH is dat vaak geen probleem meer.

Praktische voordelen

Duitse klanten zijn niet altijd gewend aan grensoverschrijdende regelgeving. Btw verlegd, intracommunautaire leveringen enzovoorts zijn bij Duitse klanten niet altijd veel voorkomende termen. Verder is er in Duitsland regelgeving, die afhankelijk van de branche, zorgt voor extra administratieve lasten voor niet in Duitsland gevestigde ondernemers. Vraag maar eens een bouwbedrijf die in Duitsland werkzaam is geweest, hoe druk je kan zijn met de Duitse regelgeving.

Ook het aannemen van Duits personeel is voor buitenlandse ondernemers en de werknemers zelf vaak een hele opgaaf. Met een Duitse GmbH kunnen vele zaken worden opgelost.

Fiscale voordelen

Via een Duitse GmbH kunnen tal van belastingvoordelen worden gerealiseerd. Met een Duitse auto van de zaak en een salary-split (inkomen verdelen over Duitsland en Nederland) kan vaak veel belasting worden bespaard.

Alleen maar voordelen?

Natuurlijk zijn er niet alleen voordelen. Er zijn ook nadelen, zoals een extra administratie en extra kosten voor het oprichten en ‘onderhoud’ van een GmbH. Verder is het belangrijk om een GmbH-structuur goed op te zetten, in die zin dat ook alle concernverhoudingen op de juiste wijze worden ingericht. In veel situaties wegen de voordelen zeker op tegen de nadelen. In het bijzonder als je vaak actief bent op de Duitse markt en/of wanneer je graag wilt groeien in de belangrijkste economie van Europa.

Meer informatie

Ook weten of een Duitse GmbH iets voor jou is? Neem dan contact met mij of één van mijn collega’s van de Duitsland-desk van BonsenReuling op.

Auteur

Ingmar Pondes

Directeur | Fiscalist BonsenReuling
Sinds 2001 ben ik werkzaam als fiscalist in de mkb-praktijk. Mijn hart ligt bij grensoverschrijdend werken en ondernemen (Nederland en Duitsland) en bij omzetbelastingvraagstukken.

 

4 reacties

 • Geachte heer Pondes,

  Mijn naam is Desmond de Jong en ik ben een 4e jaars HBO student op Hogeschool INHolland in Rotterdam. Momenteel volg ik een stage bij Global TrackMarks (GTM), een bedrijf dat gespecialiseerd is in Tracking & Tracing, rittenregistratie en fleetmanagement. Een van de veelzijdige taken van het bedrijf is het ontwikkelen en implementeren van complete oplossingen voor het op afstand bewaken, managen en aansturen van mobiele of stilstaande voertuigen, waar ook ter wereld.

  Op dit moment ben ik bezig tijdens mijn stage met een afstudeeropdracht en kijk ik naar de mogelijkheden voor GTM om te opereren op de Duitse automatisering markt. Ik ben op zoek naar bedrijven die kunnen dienen als partnership en/of dealership. Het is hierbij geen optie om een bedrijfsruimte te horen en daar personeel voor in te huren, maar gewoon direct contact met bedrijven.

  Daarnaast ben ik op zoek naar de verschillen tussen de markt in Nederland en Duitsland. In de bijlage staat beschreven hoe het zit met de bijtelling in Duitsland, maar ik ben ook op zoek naar de verschillende regels en wetgeving betreft de belastingdienst (Is er in Duitsland ook een 0 km privé regeling, 500 km privé regeling etc.)

  Ik hoop dat u mij hierbij kunt helpen door middel van misschien een paar tips waar ik de informatie kan vinden betreft de regels en wetgeving bijvoorbeeld. Misschien dat het een betere optie is om een Skype gesprek te voeren, indien het makkelijker is om mondeling deze informatie te bespreken en te begrijpen voor mij.

  Graag hoor ik van u en in afwachting van een reactie verblijf ik.

  Met vriendelijke groet, Desmond de Jong

  Beantwoorden
  • Ingmar Pondes

   Beste Desmond,

   Leuk dat je dit onderwerp hebt gekozen voor je afstudeeropdracht. Er zijn in Duitsland ook mogelijkheden om onder de reguliere bijtelling uit te komen, onder andere door het bijhouden van een “fahrtenbuch”. Aan zo’n kilometerregistratie worden overigens wel andere eisen gesteld dan in Nederland.

   Op dat gebied denk ik zeker dat ik je wat op weg kan helpen. Bel me gerust bij gelegenheid even via telefoonnummer 0544-39 33 33 om een en ander te bespreken en succes met de opdracht.

   Vriendelijke groet,
   Ingmar Pondes

   Beantwoorden
  • Ingmar Pondes

   Vaak loopt de AOW-opbouw ondanks werken in Duitsland gewoon door. In de meeste gevallen blijft de werknemer en/of ondernemer namelijk volledig sociaal verzekert (en premieplichtig) in Nederland. Slechts als een Nederlander langdurig en zo goed als uitsluitend buiten Nederland werkt (vaak meer dan 75%), wijzigt het land waar iemand sociaal verzekerd is (en dus ook zijn pensioenen opbouwt).

   Helaas is de wetgeving omtrent de vraag waar iemand sociaal verzekerd is (en dus ook AOW opbouwt) wel wat complex. Indien u hulp nodig heeft vanwege een specifieke situatie, kunt u gerust contact met me opnemen (0544-39 33 33 of i.pondes@bonsenreuling.nl).

   Vriendelijke groet,
   Ingmar Pondes

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *