Hoe fiets jij?

Hoe fiets jij?

Het wordt eindelijk mooi weer! En de eerste vraag die je krijgt van een werknemer is “mag ik een fiets aanschaffen van mijn vakantietoeslag?” De reactie: “Natuurlijk mag dat!” Immers scheelt het de werknemer loonheffingen en jij bespaart premies sociale verzekeringen en bijdrage ZVW. Maar hoe zit dat nu ook al weer met die fiets en wat betekent dit binnen de werkkostenregeling?

Huidige regels

Eenmaal per drie jaar mag de werknemer fiscaal vriendelijk een fiets aanschaffen met een maximale waarde van € 749 inclusief btw met een eventuele fietsverzekering en € 82 per jaar aan accessoires.

Voorwaarde is dat de werknemer de fiets op minimaal de helft van het aantal werkdagen voor woon-werkverkeer gebruikt. Dit kan ook een deel van het woon-werkverkeer zijn. Bijvoorbeeld als de werknemer met de fiets naar het station gaat en dan verder reist met de trein.

De werknemer ruilt hiervoor een deel van de vakantietoeslag bruto uit en ontvangt een nettovergoeding voor de fiets. Hiermee heeft de werknemer het belastingvoordeel en de werkgever betaalt geen premies sociale verzekeringen en bijdrage ZVW.

De werkkostenregeling

Binnen de werkkostenregeling heeft de werknemer nog steeds het fiscale voordeel en de werkgever betaalt geen premies sociale verzekeringen en bijdrage ZVW. Echter het vervelende in de werkkostenregeling is dat de waarde van de fiets in de vrije ruimte valt. Is deze vrije ruimte vol, dan betaal je als werkgever 80% eindheffing. Hiermee kan de fiets een extra kostenpost opleveren.

Voorbeeld: een werknemer met een fiscaal jaarloon van € 35.000, vrije ruimte 1,5%, € 525. Een fiets van € 749 vult dus meer dan de hele vrije ruimte. Voordeel is dat de vrije ruimte per werkgever wordt bekeken en niet per werknemer, maar dit voorbeeld toont wel aan dat de fiets binnen de werkkostenregeling voor een flinke kostenpost kan zorgen. Bovendien is het grensbedrag van € 749 vrijgelaten en kan een werknemer ook een duurdere fiets aanschaffen, waardoor dit nog meer drukt op de vrije ruimte.

Tip: reiskosten uitruilen

Geef je de werknemer geen reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer, dan mag de werknemer de gereden kilometers voor woon-werkverkeer a € 0,19 uitruilen op dezelfde wijze als een fiets. Precies dezelfde voordelen dus. Bovendien valt de uitruil reiskosten woon-werkverkeer niet in de vrije ruimte, maar is dit een gerichte vrijstelling. Voor het nettobedrag kan de werknemer de fiets aanschaffen en de vrije ruimte blijft bespaart. Je hoeft dus geen 80% eindheffing te betalen!

Auteur

Frank Harbers

Sinds 2002 ben ik werkzaam op het gebied van personeels- en salarisadministratie.

In de jaren ben ik gegroeid van salarisadministrateur naar een adviseur en procesbegeleider die de kansen en bedreigingen voor de klanten aangrijpt om ze te voorzien van een juist advies.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *