Flex bv of toch liever nv?

Flex bv of toch liever nv?

Sinds vorig jaar oktober is de flex bv wetgeving van kracht geworden. Een flex bv is, zoals de naam al zegt, erg flexibel. Zo kun je een flex bv oprichten met één eurocent in plaats van de oude stortingsverplichting van € 18.000 die tot 1 oktober 2012 gold voor bv’s. Ook zaken als winstverdeling en zeggenschap kunnen heel flexibel worden ingevuld. Vrijheid, blijheid is het nieuwe credo in de wereld van de flex bv.

Risico’s dividend uitkeren flex bv

Echter, zoals vaak in het leven, kent ook deze vrijheid een prijs. In de flex bv worden risico’s gelopen indien er besloten wordt dividend uit te keren. De wetgever stelt strenge en wat vervelender is, onduidelijke, eisen op het moment dat er besloten wordt om dividend uit te keren. Als bestuurder van een bv moet je een zogenoemde uitkeringstest doen. Doe je dit niet of niet goed dan kun je als bestuurder aansprakelijk worden gesteld bij een onverhoopt faillissement. Ook de aandeelhouder kan dan onder omstandigheden verplicht worden het dividend terug te betalen. 

Uitkeringstest flex bv

Om te voorkomen dat je als bestuurder aansprakelijk wordt gesteld voor het tekort als je dividend uitkeert, zul je al heel snel naar jouw accountant gaan om hem (of haar natuurlijk) te vragen of je aan de uitkeringstest hebt voldaan. Echter, accountants zijn er niet erg happig om hierbij behulpzaam te zijn. Ook de accountant is bang aansprakelijk gesteld te worden, mocht hij verklaren dat aan de uitkeringstest is voldaan en de vennootschap gaat vervolgens alsnog failliet. Als de accountant je toch behulpzaam is, dan zit hier wel een prijskaartje aan vast. Hij zal immers werkzaamheden moeten verrichten om te beoordelen of de bv na uitkering van het dividend aan haar verplichtingen kan blijven voldoen. Een prognose zal dan uitkomst moeten bieden met alle kosten van dien. Indien je jaarlijks dividend uitkeert dan komen deze kosten vanzelfsprekend ook jaarlijks terug.

“Ouderwetse” nv kan oplossing zijn

Door de onduidelijke en risicovolle uitkeringstoets is de flex bv veel minder aantrekkelijk dan wellicht op het eerste gezicht gedacht. Een “ouderwetse” nv kan dan de oplossing zijn. De nv is niet alleen voor de Ahold’s en ING’s onder ons, maar ook voor de aandeelhouder en bestuurder die de risico’s wil minimaliseren. De nv kent wel een verplicht minimum kapitaal van € 45.000 maar kan verder statutair net zo worden ingericht als de oude bv (voor 1 oktober 2012). Bijkomend voordeel van de nv is dat jij je onderscheid van ondernemers die voor één eurocent een bv oprichten. Zaken doen met een vennootschap met een kapitaal van één eurocent kan immers risicovol zijn.

De uitkeringstest van de flex bv is ook van toepassing op alle bv’s die voor 1 oktober 2012 al bestonden. Elke bestuurder wordt vanaf 1 oktober 2012 met de uitkeringstest geconfronteerd. Wil je dit niet, dan kun je jouw bv relatief eenvoudig om laten zetten in een nv. Wel geldt hier het al eerder genoemde minimumkapitaal van € 45.000.

Door de introductie van de nieuwe flex bv wetgeving is het voor elke bestuurder en aandeelhouder van een bv goed om ook eens bij de nadelen stil te staan. Een “ouderwetse” nv kan dan wel eens weer heel modern zijn!

Auteur

Wessel van Ee

Als senior belastingadviseur ben ik vele jaren werkzaam geweest op het gebied van fiscale advisering van MKB-bedrijven.

Mijn focus ligt op advisering op het gebied van vennootschapsbelasting, met name herstructureringen (bedrijfsopvolging, aan- en verkoop) maar ook estate planning en advisering op het gebied van pensioen van directeur groot-aandeelhouders.

3 reacties

 • Avatar

  Duidelijk verhaal. Dit geldt natuurlijk ook voor personal holdings. Geldt hier ook dat die 45k er eigenlijk alleen hoort te zijn bij oprichting?

  Beantwoorden
  • Wessel van Ee

   Vanzelfsprekend kan ook de personal holding omgezet worden in een nv. Echter, de risico’s met betrekking tot de uitkeringstest zitten voornamelijk in de werkmaatschappij. Ik zou in eerste instantie alleen een werkmaatschappij omzetten in een nv. Afhankelijk van hoe de jurisprudentie zich ontwikkeld ten aanzien van de uitkeringstest bij de flex bv kun je in een later stadium altijd nog je personal holding omzetten in een nv.

   In principe hoeft de 45k er alleen te zijn bij de oprichting. Echter, meteen het geld na de oprichting weer uithalen kan risico’s met zich meebrengen bij een faillissement. Beter kun je het geld langer laten staan.

   Met vriendelijke groet,

   Wessel van Ee

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *