De innovatiebox is er voor alle productiebedrijven!

De innovatiebox is er voor alle productiebedrijven!

De innovatiebox is een fiscaal speeltje waarmee je 5% vennootschapsbelasting betaalt over de innovatieve winst binnen je bv, in plaats van 20-25%. Dit is dus erg aantrekkelijk! Echter, waarom doen zo weinig bedrijven mee met deze regeling?

Het antwoord is simpel: de meeste ondernemers zijn niet op de hoogte van deze regeling of ze denken dat ze niet innovatief genoeg zijn.

Mijn stelling is: elk productiebedrijf in Nederland in de bv/nv vorm kan in aanmerking komen voor de innovatiebox.

De enige productiebedrijven die niets met de innovatiebox kunnen, zijn bedrijven die nooit iets doen aan productieontwikkeling en alleen maar massa’s de deur uitstampen. Maar laten we eerlijk zijn, hoeveel bedrijven die dat doen hebben überhaupt bestaansrecht in Nederland? Dit soort massaproductie is veelal ondergebracht in landen waar de productiekosten navenant lager zijn zoals in het Oostblok, Azië of Zuid-Amerika.

Elk Nederlands productiebedrijf doet in mijn beleving aan enige vorm van technische (door)ontwikkeling in haar producten. Dit is al voldoende voor de innovatiebox. Het hoeft dus echt geen rocket-science te zijn! Als je iets gaat doen dat technisch nieuw is voor je bedrijf (of de buurman het allang kan is dus niet van belang), dan kwalificeer je voor de innovatiebox.

De enige serieuze randvoorwaarde is dat je ook meedoet aan de WBSO (of je over een patent/octrooi beschikt), dit is een subsidie op de loonkosten voor Speur- en Ontwikkelingswerk. Dat is alleen maar mooi, want de voorwaarden voor de WBSO zijn niets spannender dan die van de innovatiebox.

Dus mijn advies aan alle productiebedrijven in Nederland is: vraag WBSO aan en sluit vervolgens een deal met de belastingdienst over de innovatiebox. Dat is dubbel voordeel, gewoon doen dus!

We hebben inmiddels tientallen deals gesloten en de ervaringen zijn fantastisch. Iedereen die hier meer informatie over wil, mag mij gerust bellen of e-mailen.

Auteur

Mark de Jonge

Directeur | Belastingadviseur BonsenReuling
Ik ben fiscaal jurist/belastingadviseur/ondernemer en als vennoot verbonden aan BonsenReuling.

Het vinden van creatieve oplossingen is mijn kracht en ik haal er enorme voldoening uit om voor mijn klanten pro actief alle fiscale kansen te benutten, eventuele risico’s uit te sluiten en hen in brede zin te adviseren bij ingrijpende ondernemersbeslissingen, zoals fusies, het opstarten van nieuwe activiteiten, bedrijfsopvolging, maar ook estate planning en pensioenplanning.

Gecombineerd met mijn ervaring in de woningcorporatie- en zorgsector, zet ik mijn fiscale kennis ook in om woningcorporatie- en zorginstellingen op een begrijpelijke, no-nonsense Achterhoekse manier te adviseren bij uiteenlopende fiscale kwesties.

  

Een reactie

  • Avatar

    Niet alleen talfoauten, maar tegenwoordig zijn er ook rekenfouten te vinden in die leuke belspelletjes. 55+80 4-70= 1080 volgens VTM, 473 volgens een opmerkzame lezer van Het Niewsblad en 308 volgens Nico Maes, een schooldirecteur.VTM woordvoerder verdedigt hun uitkomst met volgende woorden: Maar bij die spelletjes gaat de vraag dikwijls verder dan de rekensom. Meestal zitten er sleutels in verborgen. Welke sleutel? Vraagt men zich dan af (bron: Het Nieuwsblad, 15 juni 2006)

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *