Waarom is het zo moeilijk om onze eigen problemen op te lossen?

Waarom is het zo moeilijk om onze eigen problemen op te lossen?

Een tijdje geleden vertelde een klant me over zijn broer die met zijn onderneming in de financiële problemen was terechtgekomen. Vervolgens gaf hij een perfecte analyse van de oorzaken voor de teruggang en was hij zelfs in staat briljante oplossingen aan te dragen. En dat terwijl hij voor het oplossen van zijn eigen problemen juist een beroep doet op anderen. “Het rare is”, zei hij, “dat ik voor mijn broer een betere adviseur ben dan voor mezelf.” Hoe kan zoiets?

We bedenken onze eigen problemen

Eigenlijk is het helemaal niet zo vreemd. Bij de problemen van een ander ben je veel beter in staat afstand te nemen, terwijl je bij je eigen problemen emotioneel betrokken bent. Nietzsche had dat al goed begrepen. Als je te lang in de afgrond staart, schreef hij ooit, dan staart de afgrond terug. We zijn zelf grotendeels verantwoordelijk voor onze eigen problemen, en het ligt in de menselijke aard om problemen nog groter te maken dan ze al zijn. Het gevolg is dat we de hele dag rond blijven rennen en niet op kunnen houden met piekeren en tobben.

Zodra je je identificeert met je eigen problemen, maak je ze onoplosbaar. Het zit in onze aard om ons te hechten aan problemen. Maar zodra je je realiseert dat je problemen iets buiten jezelf zijn, dan zijn ze ineens op te lossen. Sommige issues verdwijnen zelfs helemaal, puur omdat je ze anders bekijkt. ‘Oh, is dát het probleem!’ denk je dan. En dan kun je er om lachen.

Het nut van een goede adviseur

Dat geldt natuurlijk niet voor alle problemen. Sommigen blijven evengoed bestaan, maar ze worden in elk geval aanwijsbaar. En dat is essentieel om tot een oplossing te komen. Wat je nodig hebt, is iemand om je uit je sleur te trekken. Iemand die je de juiste vragen stelt en je aanspoort om tot actie over te gaan. Ofwel: een goede adviseur. Nu zul je misschien denken: De meeste adviseurs hebben alleen maar een hamer en zien daardoor ieder probleem als een spijker. En dat is vaak een terechte gedachte. Maar ik daag je graag uit om ook eens kennis te maken met de (bedrijfs)adviseurs van BonsenReuling. Beoordeel zelf hoe goed hun gereedschapskist gevuld is en wat voor jou van echte waarde kan zijn.

Auteur

Eric Jansen

Senior manager BonsenReuling
Ik ben verbonden aan BonsenReuling sinds 1993. Ik houd me, behalve met de basis-assurance, ook bezig met de meer dynamische kant van de accountancy.

Dit zijn werkzaamheden gericht op prestatieverbetering, informatievoorziening, alsmede reorganiseren van bedrijven. ‘In control zijn’ en ‘corporate recovery’ zijn de moderne termen die hiervoor worden gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *