Risico’s echtscheiding bij pensioenopbouw bij de eigen B.V.

Risico’s echtscheiding bij pensioenopbouw bij de eigen B.V.

Veel ondernemers bouwen pensioen op bij hun eigen B.V. Ik merk in de praktijk dat veel ondernemers zich hierbij onvoldoende beseffen welke risico’s er worden gelopen bij een echtscheiding.

Fiscale pensioenvoorziening
Op de balans van de B.V. staat veelal de fiscale pensioenvoorziening. Echter, indien het pensioen ondergebracht wordt bij een verzekeringsmaatschappij, moet er veelal het dubbele worden afgestort om dezelfde pensioenaanspraak uit te kunnen keren.

Echtscheiding
Zo lang alles koek en ei is tussen jou en je partner, is er weinig aan de hand. Echter, op het moment dat je besluit uit elkaar te gaan heeft jouw partner recht op de helft van het tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen en het volledige nabestaandenpensioen. Dit is al heel vervelend maar het kan nog vervelender worden indien deze partner eist dat zijn of haar pensioen uit de B.V. wordt gehaald en wordt afgestort bij een verzekeringsmaatschappij.

De afstorting moet  plaatsvinden tegen commerciële tarieven die verzekeringsmaatschappijen hanteren. In de praktijk betekent dit veelal dat de volledige fiscale pensioenvoorziening ondergebracht moet worden bij de verzekeringsmaatschappij en er voor jou weinig pensioengeld overblijft. Ook de B.V. kan in de problemen komen omdat er een fors bedrag moet worden afgestort bij de verzekeringsmaatschappij. Liquiditeiten die je waarschijnlijk gewoon nodig hebt in de onderneming.

Huwelijksvoorwaarden
Deze problemen zijn goed op te lossen door in goede tijden afspraken te maken en dit vast te leggen in de huwelijksvoorwaarden. Per 1 januari 2012 is dit eenvoudiger geworden doordat de rechtbank geen toestemming meer hoeft te geven voor het aangaan of wijzigen van huwelijksvoorwaarden.

Auteur

Wessel van Ee

Als senior belastingadviseur ben ik vele jaren werkzaam geweest op het gebied van fiscale advisering van MKB-bedrijven.

Mijn focus ligt op advisering op het gebied van vennootschapsbelasting, met name herstructureringen (bedrijfsopvolging, aan- en verkoop) maar ook estate planning en advisering op het gebied van pensioen van directeur groot-aandeelhouders.

12 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *