Risico dubbele pensioenpremies

Risico dubbele pensioenpremies

‘Heeft u de pensioenregeling van uw personeel ondergebracht via een collectieve verzekering? Weet u wel zeker dat u niet verplicht onder een Bedrijfstakpensioenfonds (Bpf) valt?’

Let op

Het Bpf kan u als werkgever verplichten om aan hun pensioenregeling deel te nemen. Het Bpf is actief naar u op zoek! Als zij u als werkgever ‘te pakken hebben’, zijn de consequenties daarvan erg kostbaar, want ze kunnen vijf jaar teruggaan en dat betekent dubbele premie!

Ruime werkingssfeer

Het Bpf kijkt of de feitelijke activiteiten van werkgever binnen de werkingssfeer van het Bpf vallen. De werkingssfeer van bedrijfstakpensioenfondsen is vaak ruimer dan gedacht. Mogelijk is sprake van verschillende activiteiten en valt één daarvan net binnen de werkingssfeer van een Bpf. Een reorganisatie of een verkoop kan ook een verplichtstelling bij het Bpf opleveren.

Actief op zoek

Bedrijfstakpensioenfondsen hebben een zorgplicht jegens werknemers binnen de betreffende bedrijfstak. Zij speuren steeds meer naar werkgevers, die zich op basis van de feitelijke activiteiten verplicht bij het Bpf hadden moeten aanmelden. De bij de Kamer van Koophandel geregistreerde SBI-codes kunnen voor dat doel erg handig zijn.

Verplicht bij Bpf

Als het Bpf met succes stelt dat de pensioenregeling bij het Bpf thuis hoort, kan het Bpf zelfs vijf jaar terug gaan. Als werkgever in deze vijf jaar al een pensioenregeling bij een verzekeringsmaatschappij heeft, ontstaat dubbele pensioenopbouw met dubbele pensioenlasten. Het is een uitdaging om dat fiscaal en uitvoeringstechnisch weer op de rit te krijgen!

Vrijwillige aansluiting

Er zijn werkgevers voor wie het juist interessant is zich vrijwillig bij een Bpf aan te sluiten. Dat kan het geval zijn als werkgever nog geen pensioenregeling heeft, maar zelfs ook als de verzekeringsmaatschappij een exitsom vraagt. Aan deze keuze gaan uiteraard zeer zorgvuldige afwegingen vooraf.

Check of u als werkgever onder de verplichtstelling van een Bpf valt. Ook als u van plan bent de activiteiten te wijzigen of te reorganiseren, is een Bpf-scan een aanrader!

Auteur

Ingemarie Hofmeijer

Voorzitter Pensioen-desk BonsenReuling
Twaalf jaar geleden ben ik als allround belastingadviseur begonnen. Ruim acht jaar geleden besloot ik mij te specialiseren in pensioen. Nu houd ik mij bij de Pensioen-desk alleen met dit specialisme bezig.

  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *