Pensioen in eigen beheer: lust of last?

Pensioen in eigen beheer: lust of last?

De oudedagsvoorziening is een veel besproken onderwerp waarbij er maar weinig woorden worden besteed aan het pensioen van ondernemers. De reden hiervoor is dat ondernemers zelf voor hun pensioen moeten zorgen. Dit gebeurt in veel gevallen binnen de onderneming (eigen beheer) maar is dit de ideale oplossing?

Luchtkastelen?
Een veel gehoorde uitspraak van ondernemers is: ‘mijn bedrijf is mijn pensioen’. In veel gevallen is dit waar, met alle gevaren van dien. Optimisme is een eigenschap die veel ondernemers bezitten. Dit optimisme zie je ook veelal terug in de inschatting van de waarde van hun onderneming. Bovendien zit er zeker in deze tijd vaak een verschil tussen waarde en prijs. Daarnaast is het feit dat een ‘verplichte’ verkoop ook niet helpt bij de bepaling van de (ver)koopprijs. Het pensioen moet niet afhankelijk zijn van de verkoop van het bedrijf.

Discipline
Naar mijn mening zal bij het opbouwen van het pensioen in eigen beheer gestreefd moeten worden naar het opbouwen van voldoende middelen om te kunnen voorzien in de oudedag, zonder dat er een afhankelijkheid is van de verkoop. Tijdens de opbouwperiode is discipline het toverwoord. Sparen lijkt makkelijk, maar is dat vaak niet. Zeker niet als er een nieuwe machine moet worden gekocht of als er op een andere manier geld nodig is binnen het bedrijf. Laat staan als er geen winst wordt gemaakt want waar spaar je dan van??

Pensioen in eigen beheer heeft nog een aantal gevaren/onhandigheden:
– gevolgen van echtscheiding (zie blog Wessel van Ee)
– opbouw vindt plaats op basis van gemiddeld te behalen leeftijd
– fiscale spelregels voor het opbouwen (wat moet er worden opgebouwd)

Met name het laatste punt is een zeer lastige. Hoeveel moet ik sparen is een veel gehoorde vraag. Er bestaat een groot verschil tussen hetgeen fiscaal opgebouwd mag worden en de berekening zoals die bedrijfseconomisch gehanteerd wordt. Het bedrijfseconomisch pensioen kan tot aan 150% zijn van de fiscale berekening. Inzicht in deze berekeningen is dus van essentieel belang!

Uniform Pensioen Overzicht
Om dit inzicht te vergroten is BonsenReuling dit jaar begonnen met het verstrekken van een Uniform Pensioen Overzicht (UPO).  Deze geeft het benodigde inzicht in de opbouw van het pensioen. Op basis van dit overzicht kan de koers bepaald worden voor de komende jaren.

Auteur

Stefan Klijn

Directeur | Accountant BonsenReuling
Mijn werkzaamheden bestaan als accountant vooral uit bedrijfseconomische en fiscale advisering. Denk daarbij aan bedrijfsopvolging, -waardering en -overdracht/verkoop.

Het is mijn ambitie om inzicht te verschaffen in vaak complexe vraagstukken waarbij zeker niet alleen de financiële of fiscale kant van een vraagstuk aan de orde komt. De menselijke factor is heel vaak een zeer belangrijk onderdeel van de verschillende trajecten.

   

3 reacties

 • Ik kan zeggen dat ik me helemaal herken in het verhaal maar ik vraag me dan wel af waarom mensen nog in eigen beheer opbouwen.
  Het Uniform Pensioen Overzicht vind ik erg verhelderend. Wel deprimerend 😉

  Beantwoorden
  • Stefan Klijn

   Beste Richard,

   Dank je wel voor jouw bericht! Er wordt nog steeds pensioen in eigen beheer opgebouwd omdat er ook voordelen zijn van eigen beheer. (o.a. lagere kosten en het niet hoeven afstorten van de liquide middelen). Dit laatste kan ook een van de grote gevaren zijn. Goede advisering is dus ook een must!!!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *