Kijkt u verder dan de grens?

Kijkt u verder dan de grens?

Laatst sprak ik een nieuwe klant die vanuit zijn kantoor uitkijkt op het grote Duitse land. Hij vertelde mij grappend nog ongeveer 50 procent omzet te missen. En een andere klant wil volgende week advies hebben over de opstart van een GmbH. Dus ik dacht, Duitsland is een mooi onderwerp voor mijn eerste blog.

Waarom nu Duitsland?

  • Volgens onderzoek onder 300 beleggers en analisten zijn de vooruitzichten voor de Duitse economie nu beter dan ooit in de afgelopen 20 jaar;

  • de verwachting is dat de Duitse economie in 2012 met 1 procent zal groeien, terwijl voor de hele eurozone een krimp van 0,5 procent wordt verwacht;

  • Duitse bedrijven zijn erg succesvol in het binnenhalen van orders buiten de eurozone;
  • de kwaliteit van Duitse producten wordt internationaal enorm gewaardeerd;

  • ook is de Duitse concurrentiekracht prima door een beleid van loonmatiging in de afgelopen jaren in combinatie met een flexibele arbeidsmarkt;

  • verder gaat inmiddels ongeveer 25 procent van de Nederlandse uitvoer naar Duitsland;

  • daarbij is de deelstaat Nordrein Westfalen dichtbij en bovendien groter dan heel Nederland, dus een geweldig marktpotentieel!

Het succes van onze oosterburen
U wilt toch ook meeliften op het succes van onze oosterburen? Maar hoe kan het dan dat handelsnatie Nederland hier nog regelmatig een grens ervaart? Laten we onze “VOC-mentaliteit” tonen en niet mokken over crisis, maar kansen oppakken!

Duitsland wordt gezien als “Wirtschaftswunderland” met een goed draaiende bouw- en maakindustrie; als toeleverancier liggen hier zeker kansen. De Nederlands-Duitse Handelskamer kwalificeert de ingenieursbranche, gezondheidszorg, ICT, beroepsvaart, logistiek en duurzame energie als bijzonder kansrijk. Ook liggen er kansen voor (toe)leveranciers in meer traditionele sectoren, zoals de levensmiddelenindustrie, automotive en het toerisme.

Opzetten strategie
Het opzetten van een ‘Duitsland-strategie’ zonder of misschien wel met GmbH kan een bedrijf helpen deze kansen te benutten.

De BonsenReuling Duitsland Desk kan helpen met de opstart van Duitse activiteiten. Ook zijn zij scherp op het voorkomen van onnodige risico’s en het benutten van de fiscale voordelen van het grensoverschrijdend werken. Bijvoorbeeld een ‘salary split’ of een Duitse auto van de zaak.

Auteur

Roel Wieggers

Directeur | Registeraccountant BonsenReuling
Mijn doel is ondernemers te helpen bij het verbeteren van hun organisatie en daarmee ook het rendement van de onderneming.

Als accountant wil ik binnen de onderneming aanwezige risico’s zichtbaar maken, zodat de negatieve impact hiervan beperkt of voorkomen kan worden. Ik vind het uitdagend problemen op te lossen en ondernemingen alsmede te helpen de financiële afdeling op een hoger niveau te brengen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *