Inkomen uit Duitsland? Een waar belastingparadijs!

Inkomen uit Duitsland? Een waar belastingparadijs!

Werk je wel eens in Duitsland? Bekijk dan eens of jouw inkomen deels in Duitsland belast is, of belast kan worden voor de inkomstenbelasting. Dit kan namelijk een flinke belastingbesparing opleveren.

Het belastingverdrag
Nederland en Duitsland hebben afspraken gemaakt over welk land over bepaalde inkomsten belasting mag heffen. Indien je in Nederland woont en in Duitsland werkt, is het van belang na te gaan of het inkomen voor het werk in Nederland of in Duitsland belast is met inkomstenbelasting.

Het belastingvoordeel
In Nederland betaal je meer belasting naarmate je ook meer verdient. Dit betekent dat je al snel over een deel van het inkomen 42% tot 52% belasting betaalt. Echter, indien een deel van je inkomen niet in Nederland maar in Duitsland belast is, kun je over een deel van je inkomen dit hoge tarief besparen en is dit slechts belast tegen een laag belastingtarief in Duitsland.

Indien je niet in Duitsland woont, ben je in Duitsland beperkt belastingplichtig. Dit betekent dat je in de regel slechts inkomen in Duitsland hoeft aan te geven voor zover dit inkomen in Duitsland ook daadwerkelijk belast is.

Het Duitse belastingstelsel is net als in Nederland opgebouwd uit verschillende schijven, waarbij je meer belasting gaat betalen indien je ook meer gaat verdienen. Maar wanneer je slechts een deel van het inkomen in Duitsland hoeft aan te geven, val je nog in de lage belastingschijven en heb je dus een lage belastingdruk.

Hoe werkt het?
Je bruto inkomen per jaar bedraagt € 70.000. Normaal gesproken betaal je dan over het inkomen deels 52%. Stel dat vanwege jouw werk in Duitsland € 1000 in de maand belast kan/moet worden in Duitsland. Je bespaart dan € 520 (52% van € 1000) per maand belasting in Nederland.

Hoeveel belasting je in Duitsland betaalt, is afhankelijk van een aantal factoren. In een standaard situatie kan de belastingheffing beperkt blijven tot € 19,41 per maand. De belastingbesparing is dan ruim € 500 per maand.

Voorwaarden
Het is uiteraard niet altijd mogelijk zo’n belastingbesparing te realiseren. Voor werknemers (waaronder dga’s) geldt dat men ook deels werkzaam moet zijn in Duitsland. Verder is deze belastingbesparing doorgaans alleen te realiseren indien er een Duitse ‘werkgever’ is. Voor dga’s kan dit bijvoorbeeld ook een GmbH zijn waarin hij de aandelen houdt.

Indien niet aan een van deze voorwaarden wordt voldaan, dien je wellicht belasting te betalen in Duitsland maar is de besparing aanmerkelijk lager.

Addertje onder het gras
Het Duitse inkomen moet wel in de Nederlandse aangifte inkomstenbelasting worden aangegeven. Je kunt dan vervolgens voorkoming van dubbele belastingheffing claimen waardoor je niet twee keer belasting betaalt, maar dit leidt doorgaans wel tot een hogere belastingdruk over het Nederlandse inkomen. Verder kan dit Duitse inkomen invloed hebben op de belasting die je terugkrijgt vanwege fiscale aftrekposten zoals de renteaftrek voor eigen woning leningen.

Het voordeel kan hierdoor dus minder groot worden.

Tot slot
Grensoverschrijdend werken en ondernemen blijft maatwerk, ook in fiscaal opzicht. Afhankelijk van de situatie zijn er mooie belastingbesparingen mogelijk. Indien je werkzaam bent in Duitsland, is het zeker de moeite waarde eens te beoordelen of ook jij hiervan kan profiteren.

Auteur

Ingmar Pondes

Directeur | Fiscalist BonsenReuling
Sinds 2001 ben ik werkzaam als fiscalist in de mkb-praktijk. Mijn hart ligt bij grensoverschrijdend werken en ondernemen (Nederland en Duitsland) en bij omzetbelastingvraagstukken.

 

107 reacties

 • Avatar

  Hallo

  Mijn man werk al vanaf 17 okt 2018 bij een duits bedrijf.
  Nou werd ons verteld dat bij een duits bedrijf onze kinderen op de loonstrook horen te staan en dat ja ook meer loon zou krijgen daarom
  Is dat zo ??

  Beantwoorden
  • Ingmar Pondes

   Beste Jennifer,

   Het is niet verplicht, maar dat kan. Dan heb je waarschijnlijk recht op zogenoemde Kinderfreibeträge. Dan wordt er minder loonbelasting ingehouden en daardoor wordt er een hoger nettoloon uitbetaald.

   Maar let op: Als je niet in Duitsland woont, heb je hier alleen in een uitzonderlijke situatie recht op. Kort gezegd moet je dan het hele jaar volledig Duits inkomen hebben / in Duitsland werken en niet ook nog wat nevenverdiensten hebben. Want dan heb je er in beginsel geen recht op en moet je het voordeel weer terugbetalen en zelf mogelijk nog meer belasting bijbetalen.

   Laat je dus door de Duitse werkgever of adviseur goed voorlichten en kies bij twijfel voor steuerklasse 1 of 4 zonder verdere vrijstellingen / kortingen en dus vooralsnog geen unbeschränkte steuerpflicht. Dan wordt er welliswaar meer loonbelasting ingehouden (en dus lager netto loon), maar loop je niet het risico dat je flink moet nabetalen na afloop van het jaar. Je kunt nadien vaak altijd alsnog een Duitse aangifte Inkomstenbelasting indienen en gebruik maken van eventuele belastingkortingen als het goed uitkomt.

   Succes!

   Groet,
   Ingmar

   Beantwoorden
 • Avatar

  Ik ben benaderd door een bedrijf in duitsland te gaan werken in vaste dienst.
  wat betekend fit voor mij mbt belastingen, 2019 is al halfom ben ik vanwege wereldinkomen nog belastingplichtig zijn in nl. en wat gebeurt er vanaf 2020?

  m vr gr

  Beantwoorden
  • Inge Jansen

   Beste Richard,

   Bedankt voor uw reactie op ons blog. Als u in Nederland blijft wonen, dan blijft u binnenlands belastingplichtig. Dat wil zeggen dat u in uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting uw wereldinkomen moet aangeven. Wel kan het zo zijn dat u in Nederland recht hebt op een aftrek ter voorkoming van dubbele belasting. Dit is het geval als u feitelijk u werkzaamheden in Duitsland verricht. Duitsland heeft dan namelijk het heffingsrecht over uw inkomen voor zover u in Duitsland werkt. Ook de sociale zekerheid kan mogelijk naar Duitsland verschuiven. Zowel de belastingheffing als de sociale zekerheid zijn afhankelijk van waar u uw werkzaamheden verricht.

   Indien u vragen heeft of uw situatie telefonisch wilt bespreken, neem dan gerust contact met mij op onder telefoonnummer 0545-46 36 26.

   Met vriendelijke groet,
   Inge Jansen

   Beantwoorden
 • Avatar

  Hallo,

  Ik ga vanaf 1 augustus bij een Duits bedrijf werken, maar blijf zelf in Nederland wonen. Het Duits bedrijf heeft geen Nederlandse vestiging. Mijn tijdsindeling is 40% in Duitsland, 30% in Nederland en 30% internationaal. In de percentage kan nog wat geschoven worden, indien dat gunstiger zou zijn. Ik krijg een auto van de zaak met Duits kenteken (evt. hybride als dat voordelig is) en mijn bruto jaarsalaris is EUR 80.000. Kan ik een advies krijgen wat voor mij de beste situatie is qua inkomstenbelasting NL of D). Ik neem aan dat ik voor de auto in Duitsland de gebruikelijke 12% of 6% bijtelling betaal en dat ook in NL privé mag rijden?

  Beantwoorden
  • Ingmar Pondes

   Beste Werner,

   Bedankt voor je reactie. We kunnen je hier zeker bijhelpen. Zowel bij het optimaliseren van de werkverdeling (mits feitelijk ook zo kan worden ingevuld) als ook bij de auto.

   Zoals je zelf al opmerkt kan een hybride of volledig elektrische auto in Duitsland ook extra voordelig uitpakken door een verlaagde bijtelling. Wel geldt in jouw situatie naar alle waarschijnlijkheid dat je voor circa 30% onder de Duitse bijtellingsregels valt en voor 70% onder de Nederlandse. Dus het voordeel is wel relatief.

   Er zijn nog tal van andere aandachtspunten in jouw situatie. Je zult namelijk onder de Nederlandse sociale zekerheidswetgeving vallen en naar alle waarschijnlijkheid voor 70% in Nederland belastingplichtig zijn. Het is van belang even goed de situatie te beoordelen en het vervolgens goed te regelen.

   Kijk wellicht ook even naar mijn andere blog’s waarin een en ander staat beschreven:
   https://www.hetondernemersblog.nl/2019/een-duitse-auto-van-de-zaak-vanaf-2019-nog-meer-super-tol/
   https://www.hetondernemersblog.nl/2013/help-ik-heb-een-werkgever-in-duitsland/

   Graag bied ik aan vrijblijvend telefonisch contact te hebben om een en ander door te spreken. Je kunt me gerust bellen onder 0545-463626 of een mail sturen naar i.pondes@bonsenreuling.nl.

   Vriendelijke groet,
   Ingmar

   Beantwoorden
 • Avatar

  Ik woon in Nederland en werk in Duitsland voor een Duitse werkgever. Vanaf 1-1-2019 gaan mijn werkzaamheden voor deze duitse werkgever anders verdeeld worden en ga ik 55% van mijn tijd in Nederland werken en 45 % in Duitsland. Mijn arbeidscontract in Duitsland blijft bestaan, maar ik wordt daarmee automatisch sociaal verzekering houdend in Nederland( 25% grens).
  1) Moet ik nu 55% van mijn jaarsalaris in Nederland opgeven ?
  2) Ik ben in Duitsland zogenaamd “beschrankt Steuerverplicht “‘ en doe dus GEEN aangifte , maar draag alleen loonbelasting af. Gaat dit veranderen ?
  3) Mijn nieuwe auto die ik eind september krijg is op Duits kenteken en eigendom van het bedrijf, ik draag dus volgens de Duitsebelastingregels 1% van de bruto waarde per maand af voor prive gebruik, ca 490 euro per maand. De nederlandse nieuwwaarde van deze auto ligt echter 15.000 euro hoger. Welk gedeelte moet ik in Nederland gaan afdragen voor die auto ?
  4) ik maak in Duitsland begruik van een extra spaarloonregeling die ik prive heb afgesloten en die aangevuld wordt met een werkgeversdeel als extra prive pensioen opbouw. Kan ik met de wijziging van de percentages nog steeds gebruik maken van een dergelijke regeling ?

  Beantwoorden
  • Ingmar Pondes

   Hallo Marc,

   Dank voor je bericht. Doordat je 55% van je tijd in Nederland gaat werken, word je inderdaad volledig premieplichtig in Nederland en word je ook voor 55% in Nederland belastingplichtig. Dit betekent dat er een nieuwe (Nederlandse) verloning moet worden opgezet om dit goed te regelen (in combinatie met de Duitse loonbelasting). Belangrijk is dat in Duitsland ook reeds bij de verloning minder loonbelasting ingehouden en afgedragen gaat worden. Dit is echter goed regelbaar en daarbij kunnen wij jou goed helpen.

   Voor de autobijtelling geldt dat voor 55% de Nederlandse regels van toepassing zijn en voor 45% de Duitse. Je zult dus deels worden geconfronteerd met de Nederlandse bijtellingsregels, ook al betreft het een ‘Duitse’ auto.

   De extra spaarloonregeling is een geval apart. Doorgaans zal deze voor 55% (Nederlandse deel) niet meer gefacilieerd kunnen worden voortgezet. Dit zal verder beoordeeld moeten worden.

   Naast bovenstaande vragen, spelen ook nog andere zaken een rol. Denk in het bijzonder aan de wijziging van de loondoorbetaling bij ziekte. Verder kunnen meer Nederlandse regels van toepassing worden op de dienstbetrekking. Het beste is dit even telefonisch door te spreken. Bel me gerust vrijblijvend op 0545-46 36 26.

   Vriendelijke groet,
   Ingmar Pondes

   Beantwoorden
 • Avatar

  Mijn man heeft samen met zijn broers sinds dit jaar een gmbh in Duitsland. Alleen wij wonen in Nederland en ik werk ook gewoon in Nederland. De hypotheek op ons huis is door mij afgesloten. Ons derde kindje is op komst. Wat zijn de dingen waar we rekening mee moeten houden op gebied van belasting. Heeft mijn man bijvoorbeeld ook recht op kindergeld in Duitsland?

  Beantwoorden
  • Duitsland-desk

   Beste Leonie,

   De gevolgen voor de (inkomsten)belasting en sociale zekerheid zijn afhankelijk van de werksituatie. Of hij recht heeft op Kindergeld is afhankelijk van waar hij sociaal verzekerd is. Om alle gevolgen voor de sociale zekerheid en belastingheffing in beeld te brengen, heb ik wat meer informatie nodig over de situatie en de werkverdeling. We kunnen het beste even de situatie telefonisch bespreken. Ik ben telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 0545-46 36 26.

   Met vriendelijke groet,
   Inge Jansen

   Beantwoorden
 • Avatar

  Ik ga per 1 september voor een half jaar in Duitsland werken voor een Duitse werkgever en ben daar dan ook belastingplichtig. Heb ik als Nederlander nog wat belasting of premie voordelen ? Ik overweeg ook als het gunstig is voor die tijd naar Duitsland te verhuizen.

  Beantwoorden
  • Duitsland-desk

   Beste Olaf,

   Wanneer je in Nederland blijft wonen heb je nog wel recht op (o.a.) aftrekposten. Het voordeel zal echter minder worden. Hoe dit in jouw situatie precies uitpakt is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de hoogte van het salaris, in welk land je sociaal verzekerd en belastingplichtig bent, aftrekposten etc.

   Om je een beter beeld te kunnen geven van de gevolgen heb ik wat meer informatie nodig. Wanneer je contact met mij opneemt, kunnen we jouw situatie doornemen. Ik ben bereikbaar op telefoonnummer 0545-46 36 26.

   Met vriendelijke groet,
   Inge Jansen

   Beantwoorden
 • Avatar

  Mijn man werkt meer dan 30 jaar in duitsland, wij wonen in Nederland.
  Ik zelf werk partime in Nederland en mag tot ongeveer 16000 bruto per jaar verdienen om in een bepaalde stuerklasse te blijven.
  Nu is mijn man voor halve dagen afgekeurd dat betekend dat zijn salaris drastisch omlaag gaat.
  Geld dan nog de regel van ongeveer 16000 bruto voor mij? Of is hier ergens iets aan te vragen dat ik ontheffing krijg en meer mag verdienen?

  vr.groeten,
  G.Smit

  Beantwoorden
  • Ingmar Pondes

   Beste mevrouw Smit,

   Vanwege de invoering van het nieuwe verdrag met Duitsland hoeft de inkomenseisen voor jou geen formeel probleem meer te zijn. Wel is het zo dat het voordeel van de steuerklasse 3 vaak veel minder wordt, indien het Duitse inkomen lager wordt.

   Wat wel belangrijk is, is dat uw man wel meer dan 90% van het inkomen in Duitsland verdient / het niet Duitse inkomen lager is dan het daarvoor gestelde maximum.

   Het is het meest verstandig contact op te nemen je Duitse steuerberater om een en ander te laten checken / doorrekenen.

   Met vriendelijke groet,
   Ingmar Pondes

   Beantwoorden
 • Avatar

  Beste Ingmar,

  Ook ik heb een vraag betreft wonen in Nederland, werken in Duitsland.

  Sinds oktober 2015 werk ik in Duitsland, waar ik 100% werk dus ik pendel dagelijks zo’n 80km enkele rit. Ik heb eigenlijk twee vragen. Ik weet dat ik 100% belastingplichtig ben in Duitsland en heb daar dus ook de TK. Wat moet ik regelen betreft belastingaangifte nederland/duitsland? Waar moet ik dan op letten?

  Mijn vriend en ik hebben onlangs een huis gekocht. Omdat de hypotheekrentaftrek niet zo gunstig is voor mij, hebben we het huis volledig op zijn naam laten zetten en zullen we bij een notaris volgende week laten vastleggen dat ik dezelfde rechten heb op het huis als hij, ook al staat het niet op mijn naam. Dit leek ons de beste oplossing of heeft u nog andere tips?

  Alvast bedankt voor uw tijd en moeite, ik kijk uit naar uw reactie.

  Met vriendelijke groet,
  Ellie

  Beantwoorden
  • Ingmar Pondes

   Beste Ellie,

   Bedankt voor je bericht. In Nederland zijn er nog wel wat zaken om op te letten. Dit is echter wel sterk afhankelijk van je persoonlijke situatie. Daarnaast is het zeer goed mogelijk dat je in Duitsland voordelen kan behalen bij het indienen van een Duitse aangifte. Graag kunnen we daar vrijblijvend een keer over spreken.

   Wat betreft je woning is het belastingtechnisch niet per se noodzakelijk deze op naam van je partner te zetten. Ook indien je mede eigenaar bent kan je partner normaal gesproken jouw deel van de hypotheekrente aftrekken. Indien jullie dus bij voorkeur de woning samen kopen, is dit normaal gesproken geen probleem. Ook dit kunnen we uiteraard graag even voor jouw specifieke situatie doorspreken.

   Bel me gerust op telefoonnummer 0545-46 36 26.

   Vriendelijke groet,
   Ingmar Pondes

   Beantwoorden
 • Avatar

  Hi! Wij willen van Nederland naar Duitsland verhuizen. Ik ben zzper (grafisch vormgever) en werk voor Nederlandse bedrijven vanuit huis. Straks woon ik in Duitsland en zal ik daar vanuit huis gaan werken. Mijn vriend woont dan in Duitslands maar blijft werken voor een Nederlands bedrijf.

  Zijn er dingen waar ik rekening mee miet houden als zzper? Advies naar sites die ik zou moeten lezen?

  Groet! Chantal

  Beantwoorden
  • Duitsland-desk

   Beste Chantal,

   Bedankt voor je reactie op ons blog. Voor jouw vriend gaat voor wat betreft de belastingheffing en sociale zekerheid niet veel veranderen. Zolang hij in Nederland werkt (en dus ook echt fysiek zijn werkzaamheden verricht in Nederland), dan zal hij in Nederland belastingplicht en sociaal verzekerd blijven. Jouw situatie lijkt wel te gaan wijzigen. Het lijkt erop dat in dit geval zowel de belastingheffing als de sociale zekerheidsplicht verschuiven naar Duitsland. Er zijn een aantal zaken die geregeld moeten worden, denk bijvoorbeeld aan het regelen van alle sociale afdrachten in Duitsland, het afsluiten van verzekeringen en de facturatie en de omzetbelasting die je in rekening brengt.

   We kunnen een en ander uiteraard telefonisch wat uitvoeriger bespreken. Ik ben bereikbaar op telefoonnummer 0545-46 36 26.

   Met vriendelijke groet,
   Inge Jansen

   Beantwoorden
 • Avatar

  Ik werk een jaar in Duitsland via uitzendbureau,heb ik ook recht op kilometer vergoeding van belasting,want van bedrijf waar ik nu werk krijg ik geen cent vergoed.

  Alvast bedankt

  Beantwoorden
  • Ingmar Pondes

   Beste Dennis,

   Als je geen kilometervergoeding krijgt van je werkgever kun je wellicht via een Duitse aangifte inkomstenbelasting kosten aftrekken. Daarbij ga ik ervan uit dat je inkomen ook in Duitsland belast is. Het beste is om hiervoor navraag te doen bij een Duitse steuerberater.

   Met vriendelijke groet,
   Ingmar Pondes

   Beantwoorden
  • Ingmar Pondes

   Beste Martinus,

   Vervelend om te horen. Belasting betalen is al niet leuk, maar onverwachts belasting betalen is nog veel vervelender. Je kunt het beste met een Duitse belastingadviseur contact opnemen om te laten beoordelen of dit terecht is. Indien je er geen kent, kunnen wij je uiteraard graag iemand aanreiken.

   Vriendelijke groet,
   Ingmar Pondes

   Beantwoorden
 • Avatar

  Ik heb net bij de post 3 aanslagen vanuit Duitsland gehad over de jaren 2013/2014/2015 waarbij ik verzocht wordt voor 03/04/2017 even zo’n 2000 euro belasting over te maken.
  Moet ik over mijn Duits pensioen zoveel belasting betalen ?
  Ik krijg van Duitsland zo’n 660 euro per maand pensioen.

  Beantwoorden
 • Avatar

  Hallo,
  Nog eens even een vraag. Ik krijg een AG contract voor 100%. Ik werk internationaal maar zal hoofdzakelijk daadwerkelijk in Duitsland werken. Ik heb een woning in Nederland waar mijn man blijft wonen, en ik in het weekend zal zijn (hoofdverblijf). Daarnaast zal ik een appartement in Duitsland hebben waar ik als 2e woning gedurende de week zal wonen.
  Zoals gezegd werk ik internationaal en zal ook wel eens vanuit huis (NL) werken, echter dit ligt niet contractueel vast. Ik krijg ook een duitse lease auto.
  Zal mijn inkomsten belasting volledig in Duitsland belast worden (incl bijtelling auto) en hoef ik verder in nederland niets meer op te geven? of moet ik ook nog (om welke reden?) aangifte doen in Nederland voor een wereld inkomen? Moet ik bijhouden waar ik werk (wat ik nu wel doe met een NL contract en veelvuldig in DE werk, maar ik blijf nu nog onder de 183 dagen grens) Alvast bedankt voor uw reactie!

  Beantwoorden
  • Duitsland-desk

   Beste Saskia,

   Bedankt voor je reactie op ons blog. Voor zover ik het nu kan beoordelen blijf je in Nederland binnenlands belastingplichtig. Wanneer je in Nederland aangifte doet, moet je inderdaad je wereldinkomen aangeven. Je geeft dan ook het Duitse inkomen aan (dit moet wel worden omgerekend naar Nederlandse maatstaven) en vervolgens claim je een aftrek ter voorkoming van dubbele belasting. Over een heel groot deel van het inkomen heeft namelijk niet Nederland, maar Duitsland het heffingsrecht. Over de dagen dat je in Nederland werkt, heeft Nederland het heffingsrecht. Daarom moet je inderdaad bijhouden welke dagen je waar hebt gewerkt. Of je verplicht bent om aangifte te doen in Nederland is afhankelijk van de situatie. Wanneer je een uitnodiging krijgt, moet je aangifte doen. Tevens moet je aangifte doen wanneer je geen uitnodiging hebt gehad, maar wel belasting verschuldigd bent in Nederland.

   Voor de volledigheid merk ik nog op dat een en ander anders kan uitpakken wanneer je een functie krijgt die onder het bestuurdersartikel van het verdrag tussen Nederland en Duitsland valt.

   Indien je nog vragen hebt, kunnen we dat telefonisch bespreken. Ik ben bereikbaar op telefoonnummer 0545-46 36 26.

   Met vriendelijke groet,
   Inge Jansen

   Beantwoorden
 • Avatar

  Hallo,

  Wij wonen en werken nu in Duitsland als Nederlander. We willen een huis gaan kopen in Nederland, maar mijn man wil in Duitsland blijven werken. Weet u, welke adviseur hier belastingtechnisch veel van weet? Mijn man heeft namelijk ook de mogelijkheid om in Nederland te komen werken. We hebben straks 3 kinderen en krijgen veel kindergeld. We zouden graag willen weten wat handiger is, werken in Duitsland of in Nederland? We zouden graag met iemand hierover willen praten, maar weten niet goed wie hier goed in thuis is.

  ALvast bedankt!

  Groet Linda

  Beantwoorden
  • Ingmar Pondes

   Beste Linda,

   Wat handiger en/of beter is, hangt erg van de situatie af. Zo ontvang je waarschijnlijk geen kindergeld meer indien je in Nederland woont en nog slechts in Nederland werkt, maar dat opent bijvoorbeeld wel weer meer mogelijkheden voor de hypotheekrenteaftrek.

   Indien gewenst kunnen wij je hier uiteraard mee van dienst zijn. Indien je hierover meer wilt weten, kun je gerust contact opnemen met mij of een van mijn collega’s van de Duitsland desk onder telefoonnummer 0545-46 36 26.

   Vriendelijke groet,
   Ingmar Pondes

   Beantwoorden
 • Avatar

  Goedemiddag, interessante vragen en antwoorden. Ik heb ook een specifieke vraag: Ik heb een huis in Duitsland, net over de grens, en heb altijd voor mijn wereldinkomen belasting betaald in Duitsland (werkte wereldwijd en had einzelfirma geregistreerd als consultant zijnde). Nu ben ik teruggekomen uit het echte buitenland en diagnose kanker gekregen na standaard onderzoek bij ziekenhuis. Ik wil (moet) weer aan het werk nu, alleen niet meer als consultant in crisisgebieden. Maar mijn expat zorgverzekering wil nu van me af (wat heel makkelijk is want zolang ik niet kan werken, ben ik geen expat). In Nederland kan ik een basisverzekering nemen als ik me laat registreren als woonachtige in NL. In Duitsland krijg ik geen verzekering omdat geen verzekeraar me wil hebben als ex-kanker patient, zelfs de 600 euro premie per maand private versicherung niet. Ik zit eraan te denken om mijn huis in Duitsland als bedrijf te houden (productie), wat kan omdat het ‘misch-gebiet is), maar wil in NL belasting betalen omdat ik dus die basisverzekering wil hebben. Bovendien is belasting betalen in Duitsland me niet echt bevallen als klein ondernemer zijn. Kan ik in NL wonen en mijn bedrijf in Duitsland hebben en in NL belastingplichting zijn? mvg, Brigitte

  Beantwoorden
  • Duitsland-desk

   Beste Brigitte,

   Jouw persoonlijke verhaal illustreert dat sociale zekerheid een belangrijke beweegreden kan zijn om een bepaalde woonplaats te kiezen. Waar een persoon sociaal verzekerd is hangt echter niet alleen af van diens woonplaats, maar ook van de plek waar werkzaamheden als zelfstandige worden verricht. Indien je een substantieel gedeelte (25%) van jouw werkzaamheden verricht in de lidstaat waar je woont (Nederland), ben je sociaal verzekerd in Nederland. Wanneer je niet aan deze eis voldoet is nagenoeg zeker een verplichte sociale verzekering in Duitsland van toepassing. Kijk dus of je wellicht wat tijd thuis kunt werken of kunt aantonen dat je voor klanten in Nederland onderweg bent om aan deze eis te voldoen en laat via de Sociale Verzekeringsbank bevestigen dat je in Nederland sociaal verzekerd bent. Desgewenst kunnen wij je daarbij helpen.

   Met vriendelijke groet,
   Susanne te Poele

   Beantwoorden
   • Avatar

    Hartelijk dank Susanne voor het antwoord! Fijn want ik ben tot dusver niet ver gekomen met mijn ‘case’, mij was bv verteld dat ik in Duitsland niet verzekererd kon zijn omdat het niet verplicht is – ik kom niet in aanmerking voor de Krankenkasse omdat ik ondernemer ben en een Privat versicherung wil me niet hebben. Dus tussen wal en schip. Mag ik je bellen, of een collega van de Duitsland Desk? mvg, Brigitte (email adres bekend bij jullie?)

    Beantwoorden
 • Avatar

  Vraagje. Ik wil vanuit Duitsland naar Nederland verhuizen ivm scheiding. Helaas zal ik een socaile dienst uitkering moeten aanvragen wel kan ik mijn belastingvrije 450 euro job in Duitsland houden. Hoe zit dit belasting technisch. Krijg ik aan het eind van het jaar een hoge beasting aanslag aangezien ik 450 euro in Duitsland verdien waar je geen belasting over hoeft te betalen in Duitsland. Ik hoop dat u mij meer kunt vertellen. Bij voorbaat dank.

  Beantwoorden
 • Avatar

  Beste,

  Ik heb ook een vraag 🙂

  Ik ben een nederlander die officieel woont in Gent.
  Nu ga ik mogelijk een baan aangeboden krijgen bij een duits bedrijf ( kantoor in Julich)
  Ik blijf echter wonen in Belgie.
  Voor hen ga ik heel door heel europa reizen om systemen te installeren.
  Tevens krijg ik een auto en tankkaart van de zaak ( ook voor prive).

  Ik lees overal dat ik alle belastingen kan opgeven in Duitsland.
  Klopt dat?
  Mijn toekomstige werkgever denkt nl dat ik al het werk buiten duitsland moet opgeven in Belgie, en alleen het werk binnen het duits grondgebied moet opgeven in duitsland…

  Alvast bedankt voor je tijd!

  Eric

  Beantwoorden
  • Ingmar Pondes

   Beste Eric,

   Hoe de belastingheffing verloopt, is afhankelijk van het gesloten belastingverdrag tussen Duitsland en België en de wetgeving in België. Daarover kan ik als Nederlandse belastingadviseur niet een eenduidig antwoord geven. Daarvoor kun je het beste bij een Belgische adviseur navraag doen. Voor zover ik echter kan beoordelen (o.b.v. de normale modelverdragen), denk ik dat de belastingheffing inderdaad aan België is toegewezen voor zover je niet in Duitsland maar in andere landen werkt. Duitsland zal dus waarschijnlijk alleen heffen over inkomen voor zover je in Duitsland werkt.

   Verder aandachtspunt is ook de sociale zekerheid. Normaal gesproken moet je meer dan 25% van je tijd in je woonland België werken om ook in België sociaal verzekerd / premieplichtig te zijn. Indien je meer dan 75% van je tijd buiten België werkzaam bent, word je zeer waarschijnlijk in Duitsland premieplichtig (ondanks het feit dat je waarschijnlijk over het grootste deel van je inkomen in België belasting betaalt).

   Ik adviseer je een en ander goed te laten uitzoeken door een Belgische adviseur die ook verstand heeft van grensoverschrijdend werken. Succes met je eventuele nieuwe uitdaging.

   Vriendelijke groet,
   Ingmar

   Beantwoorden
 • Avatar

  Hallo Ingmar,
  Ik heb een klant die in Duitsland woont en een eigen onderneming heeft in NL. Hij heeft een auto in Duitsland geleased. De leasekosten en overige autokosten worden door de onderneming betaald. Ik stel voor hem de cijfers op en daarna gaan deze naar zijn Duitse accountant voor de belastingaangifte en vervolgens krijg ik dit beide terug voor de aangifte in NL. Hoe zit dit nu eigenlijk met zijn auto:
  1) wordt de bijtelling in de Duitse aangifte meegenomen?
  2) zo ja, wat doe ik dan met de autokosten? Mag ik dan alle autokosten als aftrekpost meenemen in de winst en verliesrekening? En hoef ik verder geen rekening te houden met btw privé gebruik en het privé gebruik ( bijtelling)

  Alvast bedankt voor je antwoord.
  S. Vehof

  Beantwoorden
  • Duitsland-desk

   Geachte mevrouw Vehof,

   Bedankt voor je reactie. Ik ben ervan uitgegaan dat de winst uit onderneming van jouw klant volledig in Nederland is belast. De bijtelling en de kosten zullen dan in Nederland naar Nederlandse maatstaven verwerkt moeten worden. In Duitsland moet de auto (net als de winst) naar Duitse maatstaven worden verwerkt in de aangifte. Over dit inkomen zal in Duitsland voorkoming van dubbele belasting geclaimd kunnen worden (ervan uitgaande dat Nederland het heffingsrecht heeft over de inkomsten). Ook met de btw privé gebruik zal rekening gehouden moeten worden in Nederland.

   Mochten er nog vragen zijn, dan kun je contact met ons opnemen onder telefoonnummer 0545-46 36 26.

   Met vriendelijke groet,
   Inge Jansen

   Beantwoorden
 • Avatar

  Beste Ingmar,

  Ik ben ZZP’er (illustrator, eenmanszaak) en heb een Amerikaanse vriend in Duitsland zitten. Nu ben ik daar veel te vinden en overweeg ik om officieel naar Duitsland te verhuizen. Ook omdat dit zijn Visa proces vereenvoudigd.

  Maar ik heb nu een goedkope boekhouder in Nederland en zie er erg tegenop belasting aangiftes te moeten doen in het Duits voor mijn bedrijf. (In andere woorden, ik ben daar echt enorm slecht in.) Is het mogelijk om in Duitsland te wonen en mijn bedrijf in Nederland te houden? Of zowel een woonadres in Duitsland als Nederland te hebben? Ik heb opdrachtgevers vanuit heel de wereld, maar voornamelijk Nederland en Duitsland. Maar kan al het werk op afstand verrichten en digitaal verzenden.

  Heeft mijn move naar Duitsland gevolgen als dat ik dubbel belasting moet betalen, of dubbel een ziektekostenverzekering moet betalen?

  Hartelijk bedankt voor alle hulp,

  Max

  Beantwoorden
  • Ingmar Pondes

   Beste Max,

   Je kunt in Duitsland wonen en een onderneming in Nederland hebben / houden, uiteraard onder de voorwaarden dat de onderneming ook werkelijk in Nederland gevestigd blijft. Dus dat je ook vanuit een kantoor / werkadres in Nederland blijft werken. Indien je vanuit huis werkt c.q. je onderneming thuis hebt, dan is dit niet mogelijk indien je in Duitsland gaat wonen of nog slechts in Duitsland feitelijk werkt.

   Het hebben van een dubbele woonplaats is vaak in de praktijk niet wenselijk. Los van het feit dat je belastingtechnisch in principe altijd maar in één land woont, leidt dit vaak tot vele onduidelijke situaties.

   Vriendelijke groet,
   Ingmar Pondes

   Beantwoorden
 • Avatar

  Hallo,
  Ik woon in Nederland en werk volledig in Duitsland. Ik betaal mijn belasting volledig in Duitsland. Mijn Partner woont met mij samen in Nederland en werkt ook in Nederland. Wij hebben 2 jaar geleden een huis samen gekocht en een sogenamde fiscale partnerschap contract getekent.
  Nu heb ik op belasting.nl gelesen, dat er een compensatie regeling since kort bestaat.
  Komen wij hiervoor in aanmerking en waar moeten wij dit in onze belasting aangifte bij de belastingdinst aantonen?
  Ik hoor graag reacties! Bedankt alvast.
  Groet, Amelie Hanisch

  Beantwoorden
  • Ingmar Pondes

   Beste Amelie,

   De compensatieregeling is een Nederlandse regeling dus daarvoor komen jullie op normale wijze in aanmerking. Wellicht kun je echter ook een beroep doen op een gunstige Duitse belastingregel (zijnde het splittingverfahren). Hiervoor moet je in beginsel getrouwd zijn. Een samenlevingsovereenkomst is daarvoor niet voldoende. Een geregistreerd partnerschap onder omstandigheden wel. Wellicht is het goed hiervoor bij jullie Duitse steuerberater te informeren.

   Vriendelijke groet,
   Ingmar Pondes

   Beantwoorden
 • Avatar

  Hallo,

  Ik heb per 1 mei 2016 een nieuw baan bij een Duits bedrijf, maar blijf zelf in Nederland wonen. Het Duits bedrijf heeft geen Nederlandse vestiging en is 110 km van mijn woonadres. Mijn tijdsindeling is 60% in Duitsland, 20% internationaal en 20% thuiswerker in NL. Heb een koophuis in Nederland. Ik krijg een auto van de zaak met Duits kenteken en mijn bruto jaarsalaris is EUR 65.000. Kan ik een advies krijgen wat voor mij de beste situatie is qua inkomstenbelasting NL of D? Ik neem aan dat ik voor de auto in Duitsland de gebruikelijke 12% bijtelling betaal en dat ook in NL privé mag rijden.

  Alvast bedankt
  Mvg,
  Sanne

  Beantwoorden
  • Duitsland-desk

   Beste Sanne,

   Zolang je in Nederland blijft wonen is de Nederlandse inkomstenbelasting van toepassing. Omdat je niet minimaal 25% in Nederland werkt kan het wel zijn dat jouw sociale zekerheidsplicht naar Duitsland verschuift. Ook de hypotheekrenteaftrek is in jouw situatie van belang om naar te kijken. Wanneer je in aanmerking kunt komen voor een BPM vergunning is het mogelijk om ook met de Duitse auto in Nederland te rijden. Let op dat in Duitsland naast de 12% bijtelling soms ook nog een extra bijtelling voor woon-werkverkeer plaats dient te vinden die flink op kan lopen. Om een persoonlijk advies te kunnen geven is meer informatie nodig. Desgewenst kun je hierover contact met ons opnemen via telefoonnummer 0545-46 36 26.

   Met vriendelijke groet,

   Erica Kientz

   Beantwoorden
 • Avatar

  Goedemorgen

  Wij hebben een vraag. Ik ben gepensioneerd en krijg een gedeelte van mijn pensioen uit Duitsland. Ik heb daar belasting over moeten betalen en heb via een EU/EWR formulier teruggave gevraagd.
  Daar is positief op gereageerd. Ben ik nu verplicht dit bedrag van teruggave weer op te geven bij mijn inkomen uit Nederland.
  Helaas kan ik op internet nergens iets vinden dus doe ik mijn verzoek aan u

  met vriendelijke groet
  Reiner

  Beantwoorden
  • Ingmar Pondes

   Beste Reiner,

   De teruggaaf van de inkomstenbelasting hoef je niet op te geven als inkomen. Uiteraard moet wel het buitenlandse pensioen in de Nederlandse aangifte worden aangegeven.

   Met vriendelijke groet,
   Ingmar Pondes

   Beantwoorden
 • Avatar

  Beste,

  Hele interresante vraagstukken en antwoorden. Zoals ik vaak lees is het maatwerk, daarom wil ik ook graag mijn probleem/vraag voorleggen.

  Ik woon in Duitsland, werk in Duitsland en Nederland voor een Nederlands bedrijf en ik heb een Nl leasewagen. Nu zijn wij bezig met het opzetten van een GmbH waar ik als enigste voor zal werken.

  Mijn vraag is of ik in de komende jaren gewoon via de BV betaald kan worden en mijn belastingen etc in NL afdraag terwijl ik in Duitsland woon. Zodra de GmbH zelf dragend is, zal ik mijn loon en al het andere via Duitsland krijgen. Ik zal voornamelijk in de Benelux en Duitsland blijven werken, waar de focus uiteindelijk meer op DE zal liggen. zijn er dingen waar ik op moet letten? Kanmik ergens een belasting voordeel halen?

  Alvast bedankt voor uw antwoord.

  Met vriendelijke groet,

  Robert

  Beantwoorden
  • Ingmar Pondes

   Beste Robert,

   Bedankt voor je reactie.

   Aangezien je in Duitsland woont is het nog een beetje extra maatwerk. Voor zover je namelijk in Nederland werkt, zal je (bij een Nederlands contract) in Nederland belasting betalen. Voor zover je echter je werk niet in Nederland, maar feitelijk in Duitsland (en eventuele andere landen) uitoefent, zul je voor dit deel in Duitsland belasting moeten betalen. Verder zal je normaal gesproken sociaal verzekerd moeten worden in Duitsland, indien je meer dan 25% van je tijd in Duitsland werkt.

   Bovenstaande geldt ook nu al (dus zonder het werken voor een Duitse GmbH). Zodra je gaat werken ten behoeve van de Duitse GmbH kan een en ander nog anders worden. Dit zou er toe kunnen leiden dat je zelfs volledig in Duitsland belasting en premieplichtig wordt.

   Bovenstaande hoeft overigens niet nadelig te zijn. Het verdelen van de belastingdruk over twee landen pakt fiscaal best vaak gunstig uit. Of dat echter in jouw situatie ook zo is, zal afhangen van de specifieke situatie. O.a. hypotheekrenteaftrek kan hierbij een rol spelen (daar zul je namelijk dan waarschijnlijk geen recht meer op hebben).

   Bel me gerust even voor een vrijblijvend gesprek om een en ander kort door te spreken.

   Vriendelijke groet,
   Ingmar Pondes

   Beantwoorden
 • Avatar

  Beste Ingmar,

  Sinds enige tijd ben ik werkzaam voor een Duitse fabrikant van label printers. Voor dit bedrijf verzorg ik de verkoop en business development dealers en distributeurs in Europa.
  Op dit moment verhuur ik mijzelf voor 80% van de tijd als agent aan dit bedrijf.

  De overige 20% besteed ik aan activiteiten in mijn eigen bedrijf, een onderneming in advies en verkoop van document systemen.

  Nu heb ik de aanbieding gekregen om voor 100% in dienst te komen van deze onderneming

  Wat zijn de voetangels en klemmen om te gaan werken voor een Duitse firma vanuit een thuis kantoor in Nederland, met name dan op fiscaal en sociaal gebied?

  Kunt u mij hierbij helpen met enkele nuttige adviesen?

  Met hartelijke groet,

  Beantwoorden
  • Ingmar Pondes

   Geachte heer Van Woensel,

   Allereerst van harte gefeliciteerd met de mooie aanbieding / kans.

   De fiscale gevolgen en de gevolgen voor de sociale zekerheid zijn erg afhankelijk van de feitelijke werksituatie. Het is het meest efficiënt indien we dit vrijblijvend telefonisch bespreken. U kunt mij bereiken onder telefoonnummer 0545-46 36 26. Verder is er wellicht nog wat nuttige informatie te vinden op mijn blog https://www.hetondernemersblog.nl/2013/help-ik-heb-een-werkgever-in-duitsland/.

   Met vriendelijke groet,
   Ingmar Pondes

   Beantwoorden
 • Avatar

  Hallo,

  Ik woon sinds 2004 in Duitsland en werk sinds emigratie onafgebroken in Nederland voor Nederlandse werkgevers. Onlangs heb ik gesolliciciteerd bij een Nederlands bedrijf, ben op gesprek geweest en ze gaan mij een voorstel doen. Het werk vindt plaats in NL op kantoor (1-2 dgn per week) en op locaties waar het bedrijfs gebouwen heeft in D (3-4 dgn per week).

  In het laatste gesprek gaven ze aan mij een voorstel te willen doen voor een Duits arbeidscontract, en dat verbaasde mij toch wel. Ik wist wel dat ik voor de functie onderweg in D zou zijn, maar het heeft wel impact op de HRA, de sociale premies en pensioen. Toen ik aangaf te twijfel meldde men dat een NL contract ook wel mogelijk was maar wel op eigen risico. Ik krijg hier toch een raar onderbuikgevoel van en weet niet goed wat ik hiervan moet denken.

  Hoe kijken jullie hier tegenaan, wat is in zo’n situatie het beste arbeidscontract? Is dit qua belastingen gunstig als alleenstaande zonder kinderen? En welke risico’s loop ik als ik bijv. over twee jaar toch weer in NL wil gaan werken? Het duizelt mij op dit moment een beetje…

  Met vriendelijke groet,

  Klaas

  Beantwoorden
  • Ingmar Pondes

   Beste Klaas,

   Er zijn verschillende opties mogelijk en ook goed regelbaar (mits de wil bestaat om dit goed op te pakken). Hierbij lijkt mij een Duits contract het meest voor de hand liggend aangezien je veel in Duitsland ten behoeve van de GmbH werkzaam zult zijn.

   Als je 1-2 dagen per week in Nederland blijft werken, blijft je in Nederland sociaal verzekerd (ook al is er sprake van een Duits contract). Uiteraard moet er dan wel een en ander aan de Nederlandse kant geregeld worden, maar dat is vaak prima oplosbaar. Verder hoeft dit fiscaal voor jou ook niet ongunstig te zijn.

   Gezien het stukje maatwerk, is het meest handig indien we vrijblijvend even kort telefonisch contact hebben. Zou je mij je telefoonnummer willen doorgeven waarop ik je kan bereiken?

   Vriendelijke groet,
   Ingmar Pondes

   Beantwoorden
 • Avatar

  Beste Ingmar,

  Ik heb een baan aangeboden gekregen in Duitsland – voor een Duitse GmbH. Zij hebben geen kantoor in NL maar zoeken een sales person die voornamelijk (60%) in NL werkt, maar ook 10 % thuis en 30% internationaal (US/Canada/UK) (. Ik woon in Belgie, heb Nederlandse hypotheekrente-aftrek en een Belgische auto waar ik een vergoeding voor krijg vanuit de Nederlandse werkgever.
  Na ongeveer een maand uitzoekwerk ben ik er toch niet helemaal uit en de Duitse GmbH vindt het ook allemaal ingewikkeld. Nu komt ook nog het keuzerecht te vervallen en verlies ik waarschijnlijk mijn hypotheekrente aftrek omdat ik niet 90% van mijn tijd in NL werk.

  Nu hebben ze mij aangeboden om mij in te huren via mijn Eigen bedrijf ipv mij in dienst te nemen. Ik zal dan een Nederlandse BV oprichten en een kantoor in NL huren waar ik vandaan zal werken.

  Klopt het dat ik dan alleen in NL belasting ga betalen? Of moet ik ook nog met Duitse zaken rekening houden?

  Alvast bedankt voor uw reactie.

  mvg, Wanda

  Beantwoorden
  • Ingmar Pondes

   Beste Wanda,

   Ook een situatie waarin je via een Nederlandse bv gaat werken, kunnen allerlei vraagstukken oproepen en ik vraag mij af of je de door jouw gewenste situatie gaat bereiken. Verder heb je dan natuurlijk ook een andere arbeidsrelatie met andere rechten en verplichtingen (dan een dienstbetrekking) en moet je oppassen voor schijnzelfstandigheid.

   Indien het een interessante aanbieding is, zou ik aandacht besteden aan het goed regelen van de situatie en ook berekeningen laten maken of je echt veel nadeel zal hebben bij een split belastingdruk. Wellicht pakt het zelfs voordelig uit. Verder is jouw sociale zekerheidspositie ook een belangrijk punt van aandacht.

   Indien je nog vragen hebt, verneem ik dat graag.

   Vriendelijke groet,
   Ingmar Pondes

   Beantwoorden
 • Avatar

  Geachte heer Pondes,

  Vanuit een WW uitkering nu sinds kort een baan van 50% gewoon in Nederland. Een ‘tweede’ baan dient zich aan voor de andere 50%, echter deze werkgever zit in Duitsland. U begrijpt , ik ben in mijn nopjes, want vind maar eens werk als 58 jarige.
  Het werk is puur ‘online’ , ik hoef er nooit de deur voor uit, gebeurt dus vanuit mijn adres in Nederland. Het salaris komt uit Duitsland natuurlijk. Hoe zit dit met de belasting wetgeving, waar worden de sociale lasten en loonbelasting geheven? en de hypotheek rente aftrek? Dit laatste werd altijd in mindering gebracht op mijn inkomen.
  Mijn echtgenote heeft een fulltime baan, gewoon in Nederland, met een hoger salaris als mijn beide salarissen opgeteld.
  Ik kom er niet uit als ik van alles lees op het grote www.
  Vriendelijke groet

  Johan

  Beantwoorden
  • BonsenReuling

   Beste Johan,

   Bedankt voor uw reactie. Gezien de complexe situatie kunnen wij dit het beste even telefonisch met u bespreken. U kunt telefonisch contact met ons opnemen onder telefoonnummer 0545-46 36 26.

   Met vriendelijke groet,
   BonsenReuling

   Beantwoorden
 • Avatar

  Hallo.

  Ik ben momenteel bezig met een werkgever gevestigd in Duitsland.
  Voor dit bedrijf ga ik transport doen door Europa.
  nou is het geval dat hij mij me loon en onkosten bruto wil uitbetalen.

  nu zit ik met een vraag als ik een bv opzet en daar dit bruto bedrag laat storten.
  ik ben dan in dienst van me bv en laat me daar me loon uit betalen
  dan ben ik toch belasting en verzekering (pensioen) technisch gedekt.

  alles wat ik meer houdt is dan winst voor mijn bv totdat ik dat via me aandelen laat uitkeren

  of heb ik het verkeerd,

  gr.

  Beantwoorden
  • BonsenReuling

   Hallo,

   Om een goed antwoord op jouw vragen te kunnen geven, kunnen we het beste even telefonisch met elkaar contact opnemen. Je kunt ons bellen op 0545-46 36 26.

   Met vriendelijke groet,
   BonsenReuling

   Beantwoorden
 • Avatar

  Beste Susanne & ingmar,

  Bedankt voor deze informatie. Ik begrijp hieruit dat je principieel een belastingvoordeel geniet als je een deel van je salaris door een Duitse gmbh laat uitbetalen. Ik ben van plan voor een Nederlands bedrijf naar Duitsland te verhuizen (5 dagen per week) om vanuit daar 12 maanden te werken voor de Duitse dochter gmbh. Is het daarbij ook nog steeds mogelijk om een deel van het salaris door de dochter gmbh uit te laten betalen – en nog steeds een belastingvoordeel eruit te halen?

  Ik blijf daardoor gewoon in vast dienstverband voor de bv en houd mijn contract voor onbepaalde tijd. Een eventuele compensatie/vergoeding kan dus in vorm van een compensatieloon vanuit de gmbh verrekend worden.

  Graag zou ik ook in contact willen komen met jullie partners in Duitsland om de exacte eisen en voorwaarden te kunnen bespreken. Bij voorbaat dank.

  Groet,
  Peter

  Beantwoorden
  • Susanne te Poele

   Beste Peter,

   Ik heb u zojuist een e-mail verzonden met een voorstel voor een telefonische afspraak om uw situatie te bespreken. Hierbij kunnen we namelijk het duidelijkst antwoord geven op uw vragen.

   Met vriendelijke groet,

   Susanne te Poele

   Beantwoorden
 • Avatar

  Beste Ingmar,

  Ik ben in 2011-2012 werkzaam geweest voor een Duitse GmbH waarbij ik een gesplitst salaris heb gehad (37,5% Duitsland en 62,5% Nederland). Ik woon in Nederland met eigen huis en hypotheekrenteaftrek. Nu kom ik bij het invullen van mijn belastingaangifte over 2012 tot de conclusie dat ik een redelijk fors bedrag na moet betalen. Dit heeft mij ertoe aangezet om mijn salarisstroken eens nader te bekijken. Op mijn Nederlandse salarisstrook wordt het volgende aan belasting ingehouden.

  – Over het Nederlands loon gedeelte 18,8% belasting
  – Over het Duits loon gedeelte 31,5% belasting (met de opmerking bijztar)

  Zou je mij enige informatie kunnen verschaffen welke tarieven door de GmbH in rekening hadden moeten worden gebracht. Ik kom er op dit moment niet echt uit namelijk.

  Bedankt alvast.

  Met vriendelijke groet,

  Alex

  Beantwoorden
  • Ingmar Pondes

   Beste Alex,

   Het lijkt erop dat ten behoeve van jouw Duitse salaris (waarschijnlijk terecht) slechts premies volksverzekeringen zijn ingehouden. Wat betreft de inhouding op jouw Nederlandse salaris kan ik nu niet beoordelen of er voldoende is ingehouden.

   Dat je moet nabetalen, kan verschillende oorzaken hebben. Onder andere:
   – te weinig ingehouden loonheffing op jouw Nederlandse inkomen
   – de aangifte niet juist ingevuld/geen voorkoming dubbele belastingheffing geclaimd
   – een te hoge voorlopige teruggaaf (niet aangepast aan de nieuwe situatie)

   Indien je dit wenst, kijken we er uiteraard graag even na. Voor een eerste beoordeling hebben we dan jouw (concept) aangifte inkomstenbelasting nodig en de jaaropgaven van jouw Nederlandse en Duitse inkomen (Duitse inkomen: zowel de Duitse belastingheffing als de Nederlandse inhoudingen). Je mag deze naar mij mailen: i.pondes@bonsenreuling.nl.

   Vriendelijke groet,
   Ingmar

   Beantwoorden
 • Avatar

  Beste Ingmar,

  ik werk als ZZP’er in NL, ben alleenstaand zonder hypotheek/huis. Wel heb ik een appartement net over de grens in Duitsland. Mijn “kantoor” staat nog in NL ingeschreven, dus mijn belastingaangiftes doe ik ook in NL.

  Nu ga ik vanaf 1 november in vaste dienst (voorlopig 40u/wk, later misschien 32u/wk) bij een Duits bedrijf werken in mijn eigen vakgebied. Ik zal daarnaast wel mijn ZZP-werkzaamheden in NL behouden. Inkomstenverdeling zal ongeveer 30k als angestellter in Duitsland en 15k als ZZP’er in NL zijn (voorzichtige schatting).

  Het liefste belast ik mijn ZZP-werk in NL en mijn Duits inkomen in Duitsland (denk ik). Tevens heb ik altijd nog de optie om weer in NL te gaan wonen mocht dat veel gunstiger zijn.

  Moet ik mij in Duitsland inschrijven als beschränkt Steuerpflichtig, zodat ik niet mijn inkomsten als ZZP’er in Duitsland moet aangeven? Wat is een goede optie in mijn situatie?

  Beantwoorden
  • Ingmar Pondes

   Beste Marco,

   Om een goed antwoord op jouw vragen te kunnen geven, is het van belang om te weten in welk land je de werkzaamheden voor de Duitse werkgever gaat uitvoeren. Is dat ook Duitsland of deels ook in Nederland (of andere landen)?

   Gezien de privacy, mag je gerust direct mailen naar i.pondes@bonsenreuling.nl of bellen 0544-39 33 33.

   Vriendelijke groet,
   Ingmar

   Beantwoorden
   • Avatar

    Voor het Duitse kantoor bevinden de werkzaamheden zich in Duitsland. Appartement is gehuurd in Duitsland. Zit hier echt op de grens, 24km rit naar mijn kantooradres. 6km tot de dichtsbijzijnde grens.

    Indien er ZZP werk is, bevindt zich dat tot nu toe altijd in NL en dat zal voorlopig ook zo blijven.

    Ik wil o.a. mijn zelfstandigenaftrek niet kwijtraken, wetende dat de Duitsers kleine ondernemers niet zo in de watten leggen als in Nederland. Geen idee welke systematiek ik moet gaan handhaven.

    Beantwoorden
 • Avatar

  Hallo Ingmar,
  ik ben als zelfstandig ondernemer in Duitsland woon- en werkzaam en heb reeds mijn vrouw als “MiniJobber” in dienst. (Max. € 450 / maand belastingvrij)

  Graag zou ik het pensioen van mijn vader ietwat willen verbeteren, door hem op soortgelijke basis in dienst te nemen.

  Kun je mij hier tips geven cq. op het juiste spoor brengen?

  Groeten vanuit Hamburg
  Jeroen

  Beantwoorden
  • Ingmar Pondes

   Beste Jeroen,

   Uiteraard zijn er wel mogelijkheden, maar om dit via de onderneming te doen is vrij riskant/complex. Ten eerste moet uiteraard kunnen worden onderbouwd dat er ook werkzaamheden tegenover staan. Verder ontstaan er vragen over sociale zekerheid (wellicht dat jouw vader dan in Duitsland sociaal verzekerd moet worden) en de belastingheffing.

   Advies hierover is maatwerk en erg afhankelijk van de feitelijke situatie van jouw vader.

   Vriendelijke groet,
   Ingmar Pondes

   Beantwoorden
 • Avatar

  Beste Ingmar en Susanne,
  Ik kom in aanmerking voor een baan die nogal ver van huis is, nl. enkele reis 500km.
  Ik zal voltijds in Duitsland gaan werken, in vier dagen tijd werk ik 40 uur, zodat ik overnachtingskosten kan besparen.
  Ik moet zelf een auto hebben.
  Salarisindicatie is 60k. Op zich prima, maar het heeft nogal wat gevolgen om niet meer in Nederland te werken.
  Onze hypotheek staat op beider naam, mijn vrouw heeft een eigen bedrijfje en daardoor zal er t.a.v. hypotheekaftrek weinig wijzigen, maar tussen het bruto/netto verhaal zit ik nog wel met een vraag, heb nl. geen enkel idee wat er overblijft.
  Salaris 5k per maand, maar ik zag dat er ook premies voor oude oudedagsvoorziening en ziektekosten en arbeidsongeschiktheid voor eigen kosten komen.
  Als ik alles bij elkaar optel zou ik maar heel weinig netto overhouden en ik vraag me werkelijk af hoe ik daar van moet bestaan, rij donderdags gewoon weer naar mijn huis, waar het leven ook gewoon doorgaat.
  Ik heb ongeveer € 500,- auto kosten en ook ongeveer € 500,- verblijfskosten gerekend, dit lijkt me zeker t.a.v. het laatste nog aan de voorzichtige kant, maar het geeft wel alvast een idee.
  Kunt u mij adviseren?
  Dank en hand,
  W

  Beantwoorden
 • Avatar

  Beste Ingmar,

  Ik heb een baan aangeboden gekregen in Duitsland. Ik blijf woonachtig in Nederland en zal elke dag als grensarbeider 45km (enkele reis) naar mijn werk afleggen. Binnen Duitsland zal ik wel voor mijn nieuwe werkgever zakelijk onderweg zijn waarvoor ik ook een Duitse auto ter beschikking krijg die ik ook privé mag gebruiken. Ben ik derhalve dan ook verplicht om het Nederlandse bijtelling tarief te betalen?
  Vriendelijke groet,
  Mark

  Beantwoorden
  • Susanne te Poele

   Geachte heer Dahlhaus,

   In verband met de vakantie van Ingmar Pondes, reageer ik graag op uw bericht.
   Of u verplicht bent bijtelling voor het privégebruik van de auto naar Nederlandse tarieven te betalen, is afhankelijk van het antwoord op de vraag waar u uw werkzaamheden gaat verrichten. Kunt u hierover meer informatie geven? U kunt ook even telefonisch contact met ons opnemen (dat is meestal wat efficiënter), zodat we uw situatie even door kunnen spreken. Wij zijn bereikbaar onder telefoonnummer +31 (0)544 39 33 33.

   Met vriendelijke groet,
   Susanne te Poele (collega Ingmar Pondes)

   Beantwoorden
 • Avatar

  Hallo,

  Ik ga in deeltijd werken in nederland voor een nederlandse onderneming en daarnaast een eenmanszaak opzetten in duitsland en we blijven wonen in nederland in een eigen woning(belastingaftrek). Hoe gaat de nederlandse en de duitse belasting om met deze situatie(inkomen is ongeveer 50/50 verdeeld)? Mijn vrouw zal haar volledige inkomen in nederland hebben bij een nerlandse onderneming

  Beantwoorden
  • Ingmar Pondes

   Beste Henk,

   Een duidelijk verhaal! Belastingheffing zal (uitgaande van het bestaan van een loondienstverband in Nederland en een vaste inrichting in Duitsland) gedeeltelijk in Nederland plaatsvinden en gedeeltelijk in Duitsland. Afhankelijk van de hoogte van het inkomen dat effectief in Nederland belast blijft en het inkomen van je partner, zou dit invloed kunnen hebben op het bedrag van de hypotheekrenteaftrek. Wij zien echter vaak dat een eventueel nadeel van hypotheekrenteaftrek ruimschoots wordt gecompenseerd door het voordeel van gesplitste belastingheffing (in Nederland en in Duitsland). Met een prognose van de inkomsten en aftrekposten die jij en je partner in Nederland en Duitsland verwachten, zou ik dit eens voor je kunnen berekenen.

   Het is daarnaast ook belangrijk een Duitse adviseur in te schakelen voor de Duitse eenmanszaak. Wij hebben hiertoe kwalitatief goede en betrouwbare partners die ik kan benaderen en/of waarmee ik je in contact zou kunnen brengen.

   Desgewenst, hoor ik graag van je en kunnen we wellicht eens kennis maken. Mijn telefoonnummer is +31 544 39 33 33.

   Met vriendelijke groet,
   Ingmar Pondes

   Beantwoorden
 • Avatar

  Hallo,

  Ik werk sinds een half jaar voor een duitse GmbH.
  Vaak pendel ik tussen NL en DE heen en weer. Graag zou ik door de weeks bij een vriendin willen wonen, zij heeft een huurhuis.
  Ik heb een vast duits contract en ben beperkt belastingplichtig.
  In duitsland is het mogelijk om een tweede woonplaats aan te melden, kan dit in nederland ook?
  Ik zou graag noch normaal bij mijn ouders ingeschreven willen zijn en door de weeks dan in duitsland. Hoe gaat dit in z’n werk? Ik heb ook een nederlandse auto…
  Waar moetnik mij melden etc.??!!

  Alvast bedankt..

  Groetjes,

  Larissa

  Beantwoorden
  • Ingmar Pondes

   Beste Larissa,

   Een “dubbele woonplaats” vind ik zelf vaak onwenselijk. Dit leidt vaak tot onduidelijke situaties als het gaat om bijvoorbeeld belasting- en premieheffing. Gezien jouw complexe situtie zou ik het liefst even telefonisch contact hebben. Bel me gerust even op telefoonnummer 0031-544-39 33 33. Indien ik niet te bereiken ben, kun je gerust even naar een collega vragen.

   Vriendelijke groet,
   Ingmar Pondes

   Beantwoorden
 • Avatar

  Als volgt.

  Ik heb afgelopen zomer in 2012 zo’n 6 week voor een GmbH gewerkt in Duitsland net over de grens,
  hierbij woon ik gewoon in Nederland en ging ik elke dag met de auto. Ik heb mijn jaaropgave aangevraagd en men heeft ongeveer ;
  einbehaltene lohnsteuer (ingehouden loonheffing) van plusminus 300 euro ingehouden……..

  Bij het invullen van mijn aangifte over 2012 kom ik via het aangifteprogramma van de NED belastingdienst (waarbij ik aangeef hoeveel ik heb verdiend in het buitenland uiteraard) aan dat ik zo’n 100 euro terug krijg over 2012, dit is dan voor wat werk wat ik in Nederland bij Nederlandse bedrijven gedaan heb. Ik heb het gevoel dat ze het ingehouden loon in Duitsland bij de GmbH niet meerekenen.

  Mijn vraag: Hoe krijg ik nu die einbehaltene lohnsteuer (ingehouden loonheffing) van plusminus 300 euro terug?! Via de Duitse of Nederlandse belastingdienst?

  groet Thijs de waterbouw student.

  Beantwoorden
  • Susanne te Poele-Klein Gunnewiek

   Hallo Thijs,

   Het is in ieder geval belangrijk dat je jouw Duitse inkomen wel in de Nederlandse aangifte vermeldt. Als inwoner van Nederland ben je namelijk verplicht je wereldinkomen op te geven. Voor het inkomen vanuit een Duitse GmbH claim je tevens een belastingvermindering (voorkoming van dubbele belasting), waardoor je per saldo (nagenoeg) geen Nederlandse belasting over het inkomen uit Duitsland betaalt.

   Het terugvragen van de ingehouden Duitse Lohnsteuer is een aangelegenheid die via de Duitse fiscus loopt. Zoals wij Lila (zie hierboven) hebben medegedeeld, hebben wij hiervoor uitstekende en betrouwbare collega’s in Duitsland, die bovendien ook de Nederlandse taal machtig zijn. Om echter Lohnsteuer in Duitsland terug te krijgen, moet waarschijnlijk een volledige aangifte worden gedaan in Duitsland (een T-biljet zoals in Nederland bestaat kennen ze niet). Neem contact met ons op, dan verschaffen we je graag de gegevens van onze Duitse partners, bij wie je eventueel inlichtingen kunt inwinnen waarna je een kosten-/batenafweging kunt maken.

   Groeten,

   Susanne te Poele-Klein Gunnewiek

   Beantwoorden
 • Avatar

  Geachte heer Ingmar ,
  ik heb een woning in duitsland , zelf woon ik in nederland en over de huur van de woning moet ik belasting in duitsland betalen . Als ik de woning verkoop , hoeveel moet ik belasting betalen ?
  in nederland de waarde van je woning komt in box 3 en over die moet je 4% belasting betalen , maar in duitlsland zegt men dat je over de overwaarde van je woning rond 20 % belasting moet betalen , is dat waar ?
  graag info .
  lila

  Beantwoorden
  • Susanne te Poele-Klein Gunnewiek

   Beste Lila,

   Als inwoner van Nederland moet je inderdaad de waarde van jouw eigendommen, zowel gelegen in Nederland als in andere landen opgeven als bezitting in box 3 van de aangifte inkomstenbelasting. Dit geldt dus eveneens voor de woning in Duitsland. Het belastingregime van box 3 gaat in het kort samengevat vanuit dat over de waarde van deze bezittingen tezamen, minus eventuele schulden, een rendement van 4% wordt behaald. Over dit rendement wordt vervolgens 30% belasting geheven. Grof gezegd is het belastingtarief in box 3 aldus 1,2% (30% van 4%) over de waarde van alle bezittingen tezamen minus schulden.

   Hoewel je dus verplicht bent de woning in Duitsland als bezitting in de aangifte op te nemen, claim je tevens een belastingvermindering voor deze woning (voorkoming van dubbele belasting), aangezien Nederland feitelijk geen heffingsrecht over deze woning heeft. Omdat de woning is gelegen in Duitsland, mag Duitsland over de waarde van de woning heffen.

   Per saldo betaal je daardoor (nagenoeg) geen belasting in Nederland over de woning in Duitsland. Kijk dus goed naar de aangifte, zodat je niet ten onrechte belasting in Nederland betaald over deze woning! Dat ‘de woning in box 3 komt en je daarover 4% belasting moet betalen’ klopt dus niet.

   Met betrekking tot de belasting die in Duitsland geheven wordt over de woning kan ik niet met zekerheid zeggen hoe hoog deze belastingdruk ligt. Hoewel wij veel met de Nederlandse en Europese regels werken (en door ervaring ook een goed inzicht hebben in Duitse belastingregels), schakelen wij hier altijd met onze Duitse collega’s. Zo weten we zeker dat de advisering hierin actueel en volledig is. Wij adviseren je dan ook deze vraag neer te leggen bij een Duitse Steuerberater. Desgewenst kunnen we je natuurlijk met één van onze (Nederlandssprekende!!) Duitse collega’s in contact brengen.

   Met vriendelijke groet,

   Susanne te Poele-Klein Gunnewiek

   Beantwoorden
 • Avatar

  Beste Ingmar,

  Ik ben ook bezig met een baan in Duitsland per 1 april 2013.
  Volgende week zal ik het contract moeten tekenen….maar ik maak me een beetje zorgen over een opmerking een aantal blogs hiervoor…
  Het gaat over het feit dat als je niet alle dagen op je kantoor bent in Duitsland, dat er dan verrekening tussen Duitsland en Nederland moet plaatsvinden. Het lijkt mij zo ingewikkeld!

  Verder, als je 90% van je (Wereld) inkomen uit Duitsland afkomstig is dan ga je toch al automatisch loonbelasting betaling in Duitsland?
  Vraagt de Nederlandse belastingdienst dan nog hoeveel dagen fysiek in Duitsland zijn gewerkt?

  Hartelijk dank voor uw snelle reactie.

  Jos

  Beantwoorden
  • Ingmar Pondes

   Beste Jos,

   Gezien de spoed, maar ook vanwege het feit dat er nogal wat geregeld moet worden, kun je het beste even telefonisch contact met mij opnemen via 0544-39 33 33.

   Met vriendelijke groet,
   Ingmar Pondes

   Beantwoorden
 • Avatar

  Hallo,

  Ik ga vanaf 1 april 2013 bij een Duits bedrijf werken, maar blijf zelf in Nederland wonen. Het Duits bedrijf heeft geen Nederlandse vestiging. Mijn tijdsindeling is 50% in Duitsland, 30% internationaal en 20% thuiswerker in NL. Ik krijg een auto van de zaak met Duits kenteken en mijn bruto jaarsalaris is EUR 75.000. Mijn huidige maandelijkse belastingteruggave in NL is EUR 1.050 obv hypotheekrente aftrek bij EUR 83.000 inkomsten (incl. partner). Kan ik een advies krijgen wat voor mij de beste situatie is qua inkomstenbelasting NL of D per 1 april en hoe zit dat met de premie volksverzekeringen? Ik neem aan dat ik voor de auto in Duitsland de gebruikelijke 12% bijtelling betaal en dat ook in NL privé mag rijden?

  Mvg,
  Patrick

  Beantwoorden
  • Ingmar Pondes

   Beste Patrick,

   In jouw situatie spelen een tal van zaken een rol. Dit kan ik het beste even telefonisch met je bespreken. Kun je mij (uiteraard vrijblijvend) bellen onder 0544-393333 of mij een telefoonnummer doorgeven waarop jij te bereiken bent?

   Met vriendelijke groet,
   Ingmar Pondes

   Beantwoorden
 • Avatar

  Graag zou ik U een vraag voorleggen,

  Ik kan als zelfstandige werken in Duitsland maar blijf in Nederland ingeschreven staan , is de Duitse inkomsten belasting hoger dan in Nederland?

  met groet

  Beantwoorden
  • Ingmar Pondes

   Geachte heer Schaik,

   Allereerst moet worden vastgesteld of u wel in Duitsland inkomstenbelasting moet gaan betalen of dat u vanwege uw werkzaamheden in Duitsland “gewoon” in Nederland inkomstenbelasting verschuldigd bent. Bij zelfstandigen is het vaak zo dat zij gewoon onder de Nederlandse inkomstenbelasting blijven vallen.

   Uw vraag over in welk land u meer belasting betaalt, is erg lastig te beantwoorden omdat dit afhankelijk is van een tal van factoren. In de regel kan wel worden gesteld dat u in Nederland bij relatief lage winsten minder belasting betaald en dat u in Duitsland bij relatief hoge winsten minder belasting betaalt.

   Wij kunnen uiteraard graag beoordelen in welk land u belasting moet betalen en uiteraard ook berekeningen voor u maken. Verder zijn er nog wat andere aandachtspunten waar u rekening mee moet houden indien u in Duitsland gaat werken. Denk hierbij aan uw verzekeringen, sociale zekerheid, omzetbelasting, nationale brache-specifieke wetgeving, etc. Graag begeleiden wij u hierbij ook, zodat u een weloverwogen, maar ook goed voorbereide stap richting Duitsland kan maken.

   Met vriendelijke groet,
   Ingmar Pondes

   Beantwoorden
 • Avatar

  Geachte mevrouw/ heer,
  Ik schrijf u vanuit Nederland. Met mijn partners zijn we aan het overwegen om een hotel te kopen/overnemen. Dit kan in Nederland, maar ook in België zijn.
  Mijn eerste vraag is: Wat zijn de verplichtingen/eisen voor horeca in België?
  Wij zijn op zoek naar een organisatie/instantie om ons te kunnen steunen, zodat we de situatie in de twee landen te kunnen vergelijken. Kunt u ons verder hierbij helpen? Zo niet, weet u misschien waar kunnen we beter geholpen worden?

  In afwachting van uw reactie verblijf ik,

  Met vriendelijke groet,
  Hashemi, N.

  Beantwoorden
  • Ingmar Pondes

   Geachte heer, mevrouw,

   Uiteraard kunnen wij hierbij behulpzaam zijn. Het is het meest verstandig indien we even telefonisch contact hebben. Kunt u mij bellen onder 0544-39 33 33?

   Met vriendelijke groet,
   Ingmar Pondes

   Beantwoorden
 • Avatar

  Dag Ingmar,

  Ik heb een aanbod gekregen om voor een duitse firma te gaan werken. De werkzaamheden zullen volledig in Nederland plaatsvinden. Ik zal de beschikking krijgen over een bedrijfsauto waarmee ik ook privé wil rijden.
  Ik ben gehuwd, heb een zoon en een koopwoning. Kunt u schetsen met welke zaken ik rekening moet houden zodat er een arbeidscontract komt waarbij alles netjes is afgedekt en alles voldoet aan de huidige regelgeving?

  Vriendelijke groeten,

  Michael Kok

  Beantwoorden
  • Ingmar Pondes

   Beste Michael,

   Er spelen een tal van zaken een rol. Hieronder even een korte opsomming:
   • Je zult waarschijnlijk in Nederland sociaal verzekerd blijven. De Duitse werkgever moet dan voor jou de wettelijke premies in Nederland gaan afdragen en dus een Nederlandse verloning opstarten. Daarbij kunnen we graag behulpzaam zijn.
   • Het Duitse en het Nederlandse pensioensysteem verschillen wezenlijk. Een Duitse werkgever is vaak niet bekend met het Nederlandse pensioensysteem. Aangezien je waarschijnlijk onder het Nederlandse wettelijke systeem valt, is het belangrijk hier aandacht aan te besteden en goede afspraken over te maken.
   • De wetgeving tussen Nederland en Duitsland voor loondoorbetaling bij ziekte zijn verschillend. Het is wenselijk dat de werkgever hiervoor een Nederlandse verzekering afsluit en zich aansluit bij een Nederlandse ARBO-dienst.
   • De werkgever moet oppassen dat hij geen zogenoemde vaste inrichting in Nederland krijgt, waardoor zij in Nederland belastingplichtig wordt.
   • Waarschijnlijk kom je niet in aanmerking voor een (BPM) vrijstelling voor een Duitse auto van de zaak. Dit moeten we even goed beoordelen/bespreken en oplossen.
   • Jouw werkgever kan er voor kiezen de loonbelasting op jouw inkomen direct in te houden en af te dragen aan de Nederlandse fiscus. Dit is zij echter meestal niet verplicht. Ik zou er voor kiezen dit te overleggen en bij voorkeur wel te laten inhouden. Anders zit je privé met nabetalingen inkomstenbelasting.
   • Indien je toch deels in Duitsland werkt (bijvoorbeeld vergaderingen/overleg), moet aandacht wordt besteed aan een gesplitste loonafrekeningen Duitsland/Nederland (hetgeen overigens fiscaal niet oninteressant hoeft te zijn).
   • Het is belangrijk vast te stellen of het Duitse of het Nederlandse arbeidsrecht van toepassing is op jouw arbeidsovereenkomst. Waarschijnlijk is dit het Nederlandse, waar de Duitse werkgever vaak niet mee bekend is. Verder moet worden beoordeeld of er een CAO van toepassing is.

   Uiteraard is bovenstaande geen limitatieve opsomming, maar wellicht heb je er wat aan. Bel me gerust op voor wat maatwerkadvies. Indien gewenst kunnen we ook jouw Duitse werkgever rechtstreeks te woord staan (uiteraard in de Duitse taal).

   Vriendelijke groet en succes!

   Ingmar Pondes

   Beantwoorden
 • Avatar

  Geachte heer /mevr,

  ik heb half om half een baanaanbod gehad in friedrichshafen (regio stuttgart) voor een duitse firma. ik zal in een commerciele rol 25-30% in nl / Benelux zijn voor klantbezoeken etc. daarnaast ben ik voornemens om in NL te blijven wonen. echter is de afstand (550km) niet een om dagelijks op en neer te rijden. ik zal dus een aantal dagen per week in duitsland verblijven, en een keer per week, een keer per twee weken thuis zijn. (hangt af van werk en uiteraard zin om naar huis te gaan). Bruto salaris zal vermoedelijk ergens rond de 50-60k liggen (NL Norm) Ik ben vrijgezel en betaal me daardoor scheel aan belasting in duitsland. nu lees ik er veel over, maar vind veel tegenstrijdige berichten op de diverse forums. is het bijvoorbeeld mogelijk deels in nl, deels in duitsland belastring te betalen? uiteraard zoek ik naar de meest gunstige mogelijkheid.

  ik hoor graag van jullie!

  Met vriendelijke groet,

  Niels

  Beantwoorden
  • Ingmar Pondes

   Beste Niels,

   Het is uiteraard goed en wenselijk te beoordelen wat voor jou de meeste gunstige situatie is. Niet onbelangrijk daarbij is ook waar je sociaal verzekerd bent. Je betaalt immers ook veel premies, waarbij het ook belangrijk is om te weten waar je e.e.a. opbouwt (ziektekostenverzekering, pensioen, etc.). Op basis van jouw situatie kunnen wij je begeleiden bij een zo optimaal mogelijke positie. Bel me bij gelegenheid even zodat we kunnen doorspreken wat mogelijk is. Je kunt me bereiken op telefoonnummer 0544-39 33 33.

   Met vriendelijke groet,
   Ingmar Pondes

   Beantwoorden
 • Avatar

  L.s.:
  Ik ben werkzaam als zzp’er in Nederland en zal vanaf volgende maand voor een Duits bedrijf werken.
  Ik kan gewoon mijn facturen sturen maar zit nu te twijfelen wat de beste opzet is, doorgaan als Nederlandse ZZP’er, een Duitse GmBH opzetten of dit combineren door een factuur te sturen aan de duitse GmBH.
  Mijn situatie is als volgt: Ik heb een huis in Nederland waar ik maandelijks 1700,- aan hypotheek betaal, ik ben ook in het bezit van een bedrijfsauto.
  Ik wil ook nog een woning in Duitsland huren om dichter bij mijn werk te wonen.
  Ik heb gehoord dat ik de huur van mijn woning ook kan aftrekken voor maximaal 2 jaar. Ik vraag mij ook af hoe het zit met de 180 dagen regel.

  Alvast bedankt,

  Dennis

  Beantwoorden
  • Susanne te Poele-Klein Gunnewiek

   Hallo Dennis,

   Enthousiaste plannen! Een leuke uitdaging, maar wel één die naar onze mening eigenlijk niet zonder (eventueel voorafgaand) professioneel advies zou moeten worden aangegaan. Zorg dat je alles goed geregeld hebt, dan kun je er met een gerust hart vol voor gaan!

   Zaken die bij werken in Duitsland belangrijk zijn, zijn namelijk niet alleen de juridische structuur (wel of geen GmbH), fiscaliteiten en de auto, maar ook de zorgverzekering, pensioenopbouw, toeslagen en tal van andere punten. In onderhandeling met het Duitse bedrijf is het daarnaast van belang te weten wat je precies over houdt van de vergoeding die je voor je werkzaamheden ontvangt, zodat je op eventuele extra voordelen/nadelen kunt anticiperen. Vraag een gespecialiseerde adviseur om advies! Wij kunnen hier natuurlijk ook graag behulpzaam in zijn en eventueel kennis maken in een vrijblijvend gesprek. Vooral wanneer je werkzaamheden een duurzaam karakter hebben, is dit zeker de moeite waard. De ervaring leert ons dat achteraf corrigeren minstens dubbel zoveel kosten met zich mee brengt als regelen vooraf/tijdens!

   Met vriendelijke groet,
   Susanne te Poele-Klein Gunnewiek

   Beantwoorden
 • Avatar

  Hallo,
  Ik ben zelfstandig ondernemer in Nederland en heb in 2011 drie maanden in Duitsland gewerkt. Op het loon is lohnsteuer ingehouden. In Nederland was mijn inkomen nihil. Per saldo zou ik in Nederland geen inkomstenbelasting verschuldigd zijn (alleen premies volksverzekeringen). Nu heb ik de in Duisland ingehouden lohnsteuer dus teveel betaald. Hoe kan ik die terugkrijgen?

  Beantwoorden
  • Susanne te Poele-Klein Gunnewiek

   Beste Leo,

   Het is me niet helemaal duidelijk of het inkomen uit Duitsland als loon (uit dienstbetrekking) of winst (uit onderneming) genoten is. Voor de beoordeling in welk land het inkomen belastbaar is en of Duitsland terecht (Lohn)steuer heeft ingehouden, is verder van belang of het inkomen vanuit een Duitse werkgever/opdrachtgever betaald is, in welke sector je werkzaam bent geweest en of je vanuit een eigen bedrijfsinrichting in Duitsland hebt gewerkt.

   Het lijkt erop dat je in dienstbetrekking werkzaam bent geweest in Duitsland (vanwege de inhouding van Lohnsteuer) of dat jouw opdrachtgever de werkzaamheden als werkzaamheden in dienstbetrekking heeft gekwalificeerd. Indien dit het geval is en het inkomen is uitbetaald door een Duitse opdrachtgever/werkgever, is Duitsland inderdaad heffingsbevoegd over dit inkomen en heeft zij terecht Lohnsteuer ingehouden. In Nederland ben je inderdaad geen directe inkomstenbelasting verschuldigd over dit inkomen, maar je moet het wel opgeven in je aangifte inkomstenbelasting! Vervolgens kun je voor het Duitse inkomen in de aangifte een belastingvermindering vragen. Hoewel de Duitse Lohnsteuer in deze situatie terecht ingehouden zou zijn, bestaat de kans dat je hiervan een gedeelte kunt terugkrijgen wanneer je een aangifte in Duitsland indient (vanwege belastingvrije bedragen die Duitsland kent, vergelijkbaar met de heffingskortingen in Nederland). We adviseren je hiervoor contact op te nemen met een Duitse Steuerberater en kunnen je eventueel contactgegevens van één van onze partners geven. Neem dan even telefonisch contact met ons op!

   Met vriendelijke groet,
   Susanne te Poele-Klein Gunnewiek

   Beantwoorden
 • Avatar

  Bedankt voor deze interessante informatie Ingmar,
  Ik heb een vraag: ik werk ongeveer 2 dagen per week in Duitsland (op de GmbH van ons bedrijf), betaal mijn belasting in Nederland en vraag me af of ik van de bovenstaande regeling zou kunnen profiteren. Ik ben woonachtig in Nederland, mijn inkomen komt nu van de Nederlandse BV.
  Hartelijk dank voor uw advies

  Beantwoorden
  • Susanne te Poele-Klein Gunnewiek

   Beste Lucas,

   Om te beoordelen of inkomen uit (en belastingplicht in) Duitsland gunstig is, hebben we wat meer informatie nodig over de feitelijke indeling van je werkzaamheden, het inkomensniveau, je fiscale aftrekposten, eventuele hypotheekrente e.d. Wij zullen contact met je opnemen om de mogelijkheden te bespreken.

   Met vriendelijke groet,
   Susanne te Poele-Klein Gunnewiek

   Beantwoorden
 • Avatar

  Hallo,
  Ik woon in Duitsland en werk volledig in Nederland. Binnenkort ga ik 60% voor mijn Nederlandse werkgever werken en 40% voor de Duitse Niederlassung (opgericht door de Nederlandse werkgever). Ik heb een auto van de Nederlandse werkgever ter beschikking met Nederlands kenteken, waar ik ook privé mee rijd.
  Ik weet inmiddels dat ik straks sociaal verzekerd ben in Duitsland en in beide landen loonheffing moet afdragen. Hoe gaat dit in de praktijk met mijn salarisstrook? Hoe worden de totale Duitse sociale lasten berekend? En moet de bijtelling voor de auto op de Nederlandse loonstrook, of op de Duitse loonstrook?

  Ik hoor graag reacties! Bedankt alvast.
  Groet, Marco

  Beantwoorden
  • Ingmar Pondes

   Beste Marco,

   Op basis van de informatie die je ons hebt verstrekt en een inschatting van jouw situatie (je houdt bijvoorbeeld 1 werkgever?), kunnen we stellen dat de bijtelling voor de Nederlandse auto:

   1. voor het percentage dat je werkt in Duitsland (40%) naar Duitse maatstaven op jouw Duitse loonstrook zal terechtkomen;
   2. voor het percentage dat je in Nederland werkt (60%) naar Nederlandse maatstaven op jouw Nederlandse loonstrook wordt verwerkt.

   Misschien is deze gedeeltelijke detachering naar Duitsland ook een mooie gelegenheid om eens te gaan kijken naar de mogelijkheden van een (meestal goedkopere) auto op Duits kenteken?

   Voor een exacte berekening van de bijtelling in Duitsland, evenals een berekening van de Duitse sociale lasten, is het aan te raden een proforma van jouw toekomstige loonstrookje te laten maken door de loonadministrateur van de Duitse Niederlassung. De Duitse bijtelling wordt bijvoorbeeld berekend in aansluiting bij de Duitse cataloguswaarde en verreden woon-werkkilometers, waar de sociale lasten bijvoorbeeld mede afhankelijk van de toepasselijkheid van eventuele Tarifverträge/CAO’s, weer afhankelijk zijn van de branche waarin je werkzaam bent.

   Om volledige zekerheid te kunnen geven en aanvullende aandachtspunten aan te dragen is jouw situatieschets natuurlijk wel wat summier. Mocht je hier toch behoefte aan hebben, dan kan ons kantoor/jouw huidige adviseur hier natuurlijk volledig behulpzaam in zijn!

   Succes!

   Susanne te Poele-Klein Gunnewiek
   (namens Ingmar Pondes)

   Beantwoorden
 • Ingmar Pondes

  Beste Katja,
  Het gaat bij jou om een specifieke situatie (en dus maatwerk), maar ik probeer al wel kort een paar antwoorden te geven:

  Eerst moeten we bepalen of je “fiscaal” in Nederland blijft wonen of niet. Dit is van belang voor het antwoord op alle vervolgvragen. Op basis van de gegevens die je verstrekt, denk ik dat je fiscaal in Nederland blijft “wonen”. Verder ga ik ervan uit dat je als werknemer werkzaam bent. Dan geldt o.a. het volgende
  – Voor zover je niet in Duitsland werkt, zul je zeer waarschijnlijk in Nederland belasting moeten betalen. Dit geldt dan ook voor de auto volgens de Nederlandse regels (50% van 25% van de cataloguswaarde)
  – Duitsland mag dan niet over dit deel van het inkomen (50%) belasting heffen. De te veel afgedragen belasting kun je terugvragen via een aangifte inkomstenbelasting, maar bij voorkeur houdt de werkgever hier al rekening mee bij de salarisafrekening (dan betaal je uiteindelijk ook minder belasting in Duitsland dan wanneer je het terugvraagt via een aangifte)
  – Hypotheekrenteaftrek bij je partner lijkt inderdaad de beste oplossing

  Nog 2 overige aandachtspunten:
  – Het is belangrijk om te bepalen waar je sociaal verzekerd bent c.q. onder welk sociaal zekerheidsstelsel je valt. Dit is van belang voor premieafdracht, maar ook voor de opbouw van aanspraken (zoals zorgverzekering, pensioen, overige rechten zoals wellicht kinderbijslag, etc). Op basis van bovenstaande lijkt het erop dat je onder het Duitse stelsel gaat vallen, hetgeen nogal wat gevolgen voor je kan hebben.
  – Er moet worden beoordeeld of je in aanmerking komt voor een BPM vrijstelling voor de auto(waarschijnlijk wel), en die moet dan worden aangevraagd voordat je in Nederland met de auto gaat rijden.

  Zoals al aangegeven is jouw situatie wel maatwerk. Er is meer informatie nodig om definitieve antwoorden te kunnen geven.

  Ik raad je aan om contact op te nemen met je belastingadviseur om dit te laten beoordelen. Uiteraard zijn wij ook graag bereid je hierbij te begeleiden.

  Vriendelijke groet,
  Ingmar

  Beantwoorden
 • Ingmar Pondes

  Beste Katja,
  Het gaat bij jou om een specifieke situatie (en dus maatwerk), maar ik probeer al wel kort een paar antwoorden te geven:

  Eerst moeten we bepalen of je “fiscaal” in Nederland blijft wonen of niet. Dit is van belang voor het antwoord op alle vervolgvragen. Op basis van de gegevens die je verstrekt, denk ik dat je fiscaal in Nederland blijft “wonen”. Verder ga ik ervan uit dat je als werknemer werkzaam bent. Dan geldt o.a. het volgende
  – Voor zover je niet in Duitsland werkt, zul je zeer waarschijnlijk in Nederland belasting moeten betalen. Dit geldt dan ook voor de auto volgens de Nederlandse regels (50% van 25% van de cataloguswaarde)
  – Duitsland mag dan niet over dit deel van het inkomen (50%) belasting heffen. De te veel afgedragen belasting kun je terugvragen via een aangifte inkomstenbelasting, maar bij voorkeur houdt de werkgever hier al rekening mee bij de salarisafrekening (dan betaal je uiteindelijk ook minder belasting in Duitsland dan wanneer je het terugvraagt via een aangifte)
  – Hypotheekrenteaftrek bij je partner lijkt inderdaad de beste oplossing

  Nog 2 overige aandachtspunten:
  – Het is belangrijk om te bepalen waar je sociaal verzekerd bent c.q. onder welk sociaal zekerheidsstelsel je valt. Dit is van belang voor premieafdracht, maar ook voor de opbouw van aanspraken (zoals zorgverzekering, pensioen, overige rechten zoals wellicht kinderbijslag, etc). Op basis van bovenstaande lijkt het erop dat je onder het Duitse stelsel gaat vallen, hetgeen nogal wat gevolgen voor je kan hebben.
  – Er moet worden beoordeeld of je in aanmerking komt voor een BPM vrijstelling voor de auto(waarschijnlijk wel), en die moet dan worden aangevraagd voordat je in Nederland met de auto gaat rijden.

  Zoals al aangegeven is jouw situatie wel maatwerk. Er is meer informatie nodig om definitieve antwoorden te kunnen geven.

  Ik raad je aan om contact op te nemen met je belastingadviseur om dit te laten beoordelen. Uiteraard zijn wij ook graag bereid je hierbij te begeleiden.

  Vriendelijke groet,
  Ingmar

  Beantwoorden
 • Avatar

  Ik ga binnenkort voor een Duitse firma werken maar in het weekend zou ik naar mijn eigen wooning in nederland terugkeren. De hypotheek staat alleen op mijn naam en mijn echtenoot blijft in nederland wonen en werken, hij verdiend meer dan ik.
  Ik zal zelf een wooning huren in duitsland, en ik krijg een benefit auto van de zaak waar ik ook prive kan rijden.
  Ik heb mijn netto salaris kunnen uitrekenen volgens de duitse belastingsysteem maar hoe kan ik uitrekenen of en wat ik meer moeten betalen in nederland?
  Hypotheek aftrek kan via mijn partner denk ik.
  Maar om dat ik zal ongeveer 50% van mijn tijd op (internationele) reis zijn horde ik dat ik nederlandse belasting moet betalen over alle niet-in-duitsland dagen. Ondanks dat ik al inkomsbelasting al in duitsland heeft betaalt?
  Plus moet ik ook belasting over de auto betalen tegen de 25% bijtelling als ik deze prive gaat gebruiken in nederland (eg om naar huis te rijden in het weekend)?

  Weet iemand hoe dit echt zit?

  Gr

  Beantwoorden
 • Avatar

  Ik ga binnenkort voor een Duitse firma werken maar in het weekend zou ik naar mijn eigen wooning in nederland terugkeren. De hypotheek staat alleen op mijn naam en mijn echtenoot blijft in nederland wonen en werken, hij verdiend meer dan ik.
  Ik zal zelf een wooning huren in duitsland, en ik krijg een benefit auto van de zaak waar ik ook prive kan rijden.
  Ik heb mijn netto salaris kunnen uitrekenen volgens de duitse belastingsysteem maar hoe kan ik uitrekenen of en wat ik meer moeten betalen in nederland?
  Hypotheek aftrek kan via mijn partner denk ik.
  Maar om dat ik zal ongeveer 50% van mijn tijd op (internationele) reis zijn horde ik dat ik nederlandse belasting moet betalen over alle niet-in-duitsland dagen. Ondanks dat ik al inkomsbelasting al in duitsland heeft betaalt?
  Plus moet ik ook belasting over de auto betalen tegen de 25% bijtelling als ik deze prive gaat gebruiken in nederland (eg om naar huis te rijden in het weekend)?

  Weet iemand hoe dit echt zit?

  Gr

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *