Geruisloze terugkeer naar de eenmanszaak

Geruisloze terugkeer naar de eenmanszaak

In het verleden hebben veel ondernemers hun eenmanszaak omgezet in een besloten vennootschap. Vaak lagen hier fiscale redenen aan ten grondslag en kon door de overgang belasting worden bespaard.

Het kan geen kwaad om deze beslissing eens te heroverwegen.

Waarom heroverwegen?
Met name in het geval waarin de resultaten in een B.V. beperkt zijn, kan men overwegen om terug te keren naar een eenmanszaak.

Het ondernemerschap in een eenmanszaak kent een aantal fiscale faciliteiten zoals de zelfstandigenaftrek en de MKB winstvrijstelling, die er voor kunnen zorgen dat er aanzienlijk minder belasting betaald hoeft te worden dan in een B.V.

Daarnaast kent de belastingwetgeving een mogelijkheid om de verrekenbare verliezen in een B.V. om te zetten in verrekenbare verliezen in de inkomstenbelasting, waardoor men nog minder belasting gaat betalen. Ook als je teruggaat naar een eenmanszaak, kan in veel gevallen geld worden bespaard omdat een eenmanszaak veelal minder kosten met zich meebrengt dan een B.V.

Kortom, eens kritisch naar de rechtsvorm kijken kan leiden tot een forse belastingbesparing en kostenreductie.

Auteur

Wessel van Ee

Als senior belastingadviseur ben ik vele jaren werkzaam geweest op het gebied van fiscale advisering van MKB-bedrijven.

Mijn focus ligt op advisering op het gebied van vennootschapsbelasting, met name herstructureringen (bedrijfsopvolging, aan- en verkoop) maar ook estate planning en advisering op het gebied van pensioen van directeur groot-aandeelhouders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *