Bijtelling van de auto van de zaak in Duitsland? Super Toll!

Bijtelling van de auto van de zaak in Duitsland? Super Toll!

Er kan veel belasting worden bespaard wanneer iemand voor een Duitse werkgever werkt of veel in Duitsland werkzaam is en over een auto van de zaak beschikt. De bijtelling  in Duitsland is namelijk aanmerkelijk lager.

Hoe werkt de bijtelling in Duitsland?
In Duitsland bedraagt de bijtelling vanwege privé gebruik van de auto van de zaak 1% per maand c.q. 12% per jaar. Deze bijtelling wordt berekend over de Duitse cataloguswaarde van de auto. Indien er in loondienst wordt gewerkt, houdt de werkgever doorgaans rekening met deze bijtelling bij uitbetaling van het loon. Dit geldt ook voor de directeur groot aandeelhouder van een GmbH.

Indien je als zelfstandige onderweg bent of jouw werkgever geen vestiging in Duitsland heeft, betaal je belasting over deze bijtelling via de inkomstenbelasting.

Voordeel 1: Het percentage van de bijtelling
Het percentage van de bijtelling is doorgaans aanmerkelijk lager. Dit percentage bedraagt in Duitsland 12% per jaar. Uitgaande van het reguliere percentage van 25% in Nederland, is de bijtelling in Duitsland minder dan de helft.

Voordeel 2: De lagere Duitse cataloguswaarde
De bijtelling wordt gerekend over de Duitse cataloguswaarde. Deze is doorgaans lager dan de Nederlandse cataloguswaarde. Dit onderscheid wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door de BPM (de luxebelasting) die in Nederland wordt geheven over auto’s. Deze BPM bedraagt al snel z’n 30% en zorgt dus niet alleen voor een duurdere auto, maar ook voor een hogere bijtelling.

Voordeel 3: Bijtelling tegen een lager tarief
De bijtelling wordt in Duitsland doorgaans belast tegen een lager belastingtarief dan in Nederland. Waar in Nederland het hoogste tarief 52% bedraagt, is deze in Duitsland maximaal 42%.

In situaties van een salary split (belast inkomen in zowel Nederland en Duitsland), is dit Duitse tarief doorgaans nog lager. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn indien iemand in Nederland woont en als directeur groot aandeelhouder van een B.V. en een GmbH, zowel in Nederland als in Duitsland een salaris geniet.

Rekenvoorbeeld: Netto besparing € 6.580 per jaar
Aan jou staat een Audi A6 ter beschikking die ook privé wordt gebruikt. De cataloguswaarde in Nederland bedraagt € 70.000 en die in Duitsland bedraagt € 50.000. De bijtelling valt in het 52% (Nederland) respectievelijk 42% (Duitsland) tarief.

Verschuldigde belasting Nederland
25% van € 70.000 vermenigvuldigd tegen 52% = € 9.100

Verschuldigde belasting Duitsland
12% van € 50.000 vermenigvuldigd tegen 42% = € 2.520

De adder onder het gras: bijtelling voor woon-werkverkeer
Helaas kent Duitsland ook een bijtelling voor woon-werkverkeer. Afhankelijk van hoe vaak de werkplek wordt bezocht, moet een standaard bijtellingsforfait per maand en/of een bijtellingsforfait per rit worden toegepast.

Indien iemand geen vaste werkplek in Duitsland heeft maar altijd onderweg is, heeft deze persoon in de regel geen woon-werkverkeer en dus ook geen extra bijtelling. Indien er echter wel zo’n vaste werkplek is, zal hiermee rekening moeten worden gehouden. Indien de afstand tot de werkplek relatief groot is, kan deze bijtelling fors oplopen. Dit is dus iets wat in twijfelgevallen vooraf goed met een Duitse steuerberater besproken moet worden.

Overige voorwaarden
Er zijn nog een aantal andere zaken waar rekening mee gehouden moet worden. Zo’n Duitse auto moet goed “gepland”  worden. Aspecten waar onder andere rekening mee gehouden moet worden zijn:

 • Op basis van het belastingverdrag moet Duitsland het recht hebben over deze autobijtelling belasting te heffen.
 • Indien je in Nederland woont, moet je de Duitse auto aangeven in de Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, hetgeen tot gevolg kan hebben dat je meer belasting gaat betalen over het “Nederlandse salaris”.
 • Indien je zowel in Nederland als in Duitsland een “werkgever” hebt, moet je oppassen dat Nederland via die Nederlandse werkgever niet een stukje bijtelling wil meepikken.

Bovenstaande punten behandel ik nog in toekomstige blogs. Houd hetondernemersblog.nl dus goed in de gaten!

Auteur

Ingmar Pondes

Directeur | Fiscalist BonsenReuling
Sinds 2001 ben ik werkzaam als fiscalist in de mkb-praktijk. Mijn hart ligt bij grensoverschrijdend werken en ondernemen (Nederland en Duitsland) en bij omzetbelastingvraagstukken.

 

27 reacties

 • Avatar

  Hallo,

  Over 2 maanden ga ik voor een duitse werkgever aan de slag als vertegenwoordiger. 50% van mijn tijd werk ik in mijn home office in NL de andere 50% bij klanten in DE en af en toe op kantoor.
  Ik krijg een duiste leaseauto, hoe zit het dan met bijtelling? Moet ik zowel in NL als in DE bijtelling betalen? De gemaakte km in NL zijn alleen privé km.

  Beantwoorden
  • Ingmar Pondes

   Hallo Ravi,

   Leuk dat je een nieuwe uitdaging hebt. Van harte.

   Wat betreft de bijtelling het volgende:
   Je gehele inkomen is deels belast in Duitsland en deels in Nederland. Dat geldt ook voor de bijtelling van de auto van de zaak. Dus voor het deel dat je feitelijk in Duitsland werkt, betaal je belasting in Duitsland naar Duitse maatstaven en voor het deel dat je in Nederland werkt, in Nederland naar Nederlandse maatstaven. Het maakt niet uit waar je je feitelijke privé kilometers rijdt.

   Je geeft aan dat je af en toe in Duitsland op kantoor bent. Let even op met een mogelijke bijtelling woon-werkverkeer in Duitsland. Dat kan flink oplopen als de afstand groot is en je dit niet goed regelt.

   Ook zijn er veel andere aandachtspunten, zoals:
   – je hebt een BPM en MRB vrijstelling nodig vanwege de (waarschijnlijk) auto met Duits kenteken;
   – je toekomstige werkgever moet een Nederlandse verloning opstarten aangezien je in Nederland sociaal verzekerd wordt;
   – een Duitse wetgever kent de Nederlandse regels omtrent sociale zekerheid niet. Er zijn grote verschillen met Duitsland. Dit is van belang goed te regelen, ook voor jezelf. Denk hierbij aan je pensioen (inclusief weduwepensioen / overlijdensrisico) en arbeidsongeschiktheid.
   – je hebt een A1 verklaring nodig.

   Als je wilt, mag je me vrijblijvend bellen (0545-463626) om alles door te spreken zodat je weet wat geregeld moet worden.

   Groet,
   Ingmar

   Beantwoorden
 • Avatar

  Hi,

  Ik ben recent in dienst getreden bij een bedrijf in Duitsland. Ik blijf echter wel in Nederland wonen, wat 314KM van het hoofdkantoor in DLD is.

  Ik ben 80% van de tijd op business trips door Europa heen (vliegen), en 1x per 2 weken op het hoofdkantoor in DLD.

  Ik heb een auto van de zaak twv 65K EUROS. Hoe gaat de fiscus om met de bijtelling inzake woon-werk verkeer?

  Dank u wel

  Beantwoorden
  • Inge Jansen

   Beste Vikash,

   De auto wordt in principe hetzelfde belast als het inkomen. Duitsland heeft het heffingsrecht over de dagen dat u in Duitsland bent, Nederland zal waarschijnlijk het heffingsrecht hebben over de rest. Het heffingsrecht over de auto wordt op dezelfde manier verdeeld. Deels in Duitsland naar Duitse maatstaven en deels in Nederland naar Nederlandse maatstaven. In Nederland moet u daarbij ook nog rekening houden met het progressienadeel. De belastingdienst kan vragen om een onderbouwing van de werkverdeling. Ik adviseer u daarom om een dagenkalender bij te houden waarin u aangeeft wanneer u in welk land werkzaam bent.

   Mocht u nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Ik ben bereikbaar onder telefoonnummer 0545-46 36 26.

   Met vriendelijke groet,
   Inge Jansen

   Beantwoorden
 • Avatar

  Mijn casus is als volgt:

  Ik ben developer, woon in Duitsland (gemigreerd) en werk fulltime voor de Duits bedrijf. Ik heb onlangs een 2e hands auto gekocht (catalogus waarde 25.000) en rij 150km per dag naar mn werk.

  Ik ben voor de fiscus im Nederland nog ondernemer omdat ik inkomsten heb van websites en zoekmachines die ik gemaakt heb.

  Is het nu interessant om mijn auto in te brengen in mijn zaak om daarmee winst te drukken (afschrijving) en btw te kunnen vorderen op mijn aanschaf.

  Wellicht kunt u dit als mooi voorbeeld uitwerken als casus?

  Hartelijke groet,
  Marius Droppert

  Beantwoorden
  • Inge Jansen

   Beste Marius,

   Bedankt voor je reactie op ons blog. Interessante casus! Om jouw vraag te kunnen beantwoorden zouden we een aantal scenario’s moeten doorrekenen. Neem gerust vrijblijvend contact op onder 0545-46 36 26 om de situatie iets concreter door te spreken. De keuze voor een auto zakelijk of privé met de bijbehorende voor- en nadelen kan zeker een goed onderwerp zijn voor een volgend blog.

   Met vriendelijke groet,
   Inge Jansen

   Beantwoorden
 • Avatar

  Beste Ingmar,

  Ik heb in Duitsland een bedrijf gevestigd dus ben daar ook belastingplichtig maar ook in NL en ben woonachtig in NL. Is het voor mij interessant om een auto op Duits kenteken te nemen? uiteraard kan ik dit aan mijn Duits Steuerberater vragen maar ben benieuwd naar uw visie. Het merendeel ben ik werkzaam in NL en zal de auto dus meer in NL zijn dan in D.

  mvg,
  Maurice

  Beantwoorden
  • Ingmar Pondes

   Beste Maurice,

   Het is van belang 2 aspecten te onderscheiden. Ten eerste de bijtelling van de auto voor de inkomstenbelasting. Ten tweede de BPM/MRB aspecten.

   Doorgaans is een bijtelling van de auto in Duitsland voordeliger dan een Nederlandse bijtelling uitgaande van een normale (22%) auto. De bijtelling in Duitsland is immers in beginsel lager door een lager bijtellingspercentage (12%), een lagere cataloguswaarde (zonder BPM) en tegen een doorgaans lager belastingtarief. Dit kan echter anders worden indien er sprake is van veel woon-werkverkeer (extra bijtelling in Duitsland). Verder zou bekeken moeten worden in hoeverre de autokosten in Duitsland volledig aftrekbaar zijn indien de auto ook voor een onderneming in Nederland gebruikt wordt.

   Ook kunnen de autokosten lager zijn doordat Duitsland geen BPM kent en de MRB doorgaans veel lager is. Aangezien je in Nederland woont en de auto ook in Nederland gebruikt moet je echter wel in aanmerking kunnen komen voor een vrijstelling hiervoor, aangezien je anders alsnog de BPM en MRB moet betalen. Indien je als ondernemer de auto met name in Nederland gebruikt, kom je helaas in beginsel niet in aanmerking voor zo’n vrijstelling.

   Uiteindelijk is het maatwerk om hier een goed advies over te geven. Dit is namelijk ook nog van andere factoren afhankelijk, zoals rechtsvorm waarin de ondernemingen worden uitgeoefend, kilometerkosten en wellicht mogelijkheden een kostenvergoeding voor gereden kilometers belastingvrij te genieten, etc. Neem gerust contact met mij op indien je hierover een keer wilt praten, ik ben bereikbaar op 0545-46 36 26.

   Vriendelijke groet,
   Ingmar Pondes

   Beantwoorden
 • Avatar

  Goedemorgen, ik ga vanaf 1.1.2019 voor onze GmbH werken (nu NL) . Ik zal daar 1 to max 2 dagen per week op ons kantoor zijn, en de rest onderweg, hoofdzakelijk in Duitsland naar relaties. Met een regelmatige thuiswerkdag in NL tussendoor. Hoe zit dat met de bijtelling en met name het woon-werk verkeer pauschaal (150km enkele reis). Betaal ik dat volledig , of wordt dit opgezet per hoevaak/hoeveel woon-werk km’s er zijn, bijv 8 kantoordagen per maand? En wat als je voor de Gmbh werkt (duits contract), met thuishaven NL, en werkt 4-5 dagen in Duitsland, maar altijd onderweg bij relaties, dus geen vast kantoor of werkplek. ? Hoor graag. Max.

  Beantwoorden
  • Ingmar Pondes

   Beste Max,

   De bijtelling vanwege woon-werkverkeer is inderdaad een lastig issue. Die moeten we even doorspreken. Het mooiste is dat je kunt verdedigen dat je vanuit home-office werkt en dus geen woon-werk kilometers hebt. Dit hangt echter zeer af van de feitelijke werk situatie.

   Verder verdient je fiscale en sociale zekerheid positie wat aandacht doordat je in Nederland, Duitsland en ook andere landen werkt. Zie ook mijn blog “Help, ik heb een werkgever in Duitsland“.

   Ik stel voor dat we even vrijblijvend telefonisch contact hebben. Bel je me onder 0545-46 36 26?

   Groet,
   Ingmar

   Beantwoorden
 • Avatar

  Beste,

  Ik ben in gesprek met een Duitsbedrijf gevestigd 700 km van mijn huis vandaan. Ik woon in Nederland en het bedrijf wil mij een auto van ongeveer €70000 euro ( Nederlandse catalogus prijs) ter beschikking stellen met Duits kenteken. Dit is een Volkswagen Sharan, dit is noodzakelijk omdat ik anders de grote machine niet mee kan nemen naar klanten. Mijn klanten bevinden zich in Nederland. Ik zal dan ook mijn kilometers maken in Nederland en als ik naar de zaak ga dan doe ik dit vliegend. Ik gebruik mijn leaseauto ook privé dit ivm een gezin met 3 kinderen. Het bedrijf heeft geen kantoor in Nederland. Ik krijg wel een Duits contract aangeboden maar het salaris wordt wel betaald via een Nederlands belasting bedrijf… waar moet ik op letten??? Ben namelijk bang dat de bijtelling vreselijk hoog zal worden…

  Beantwoorden
  • Duitsland-desk

   Best Martin,

   Ten aanzien van de auto zijn er twee aspecten van belang. Allereerst de bpm en motorrijtuigenbelasting (mrb): uit jouw informatie maak ik op dat jij de auto zo goed als uitsluitend in Nederland gaat gebruiken. In dat geval kom je niet in aanmerking voor een bpm-vrijstelling en moeten derhalve de bpm en mrb in Nederland betaald worden.

   Daarnaast is er nog de bijtelling. Wanneer je volledig belastingplichtig bent in Nederland, dan heb je ook volledig te maken met de Nederlandse bijtellingsregels. Dat wil zeggen; Nederlandse cataloguswaarde en Nederlands bijtellingspercentage. Wanneer je ook deels in Duitsland werkzaam bent, dan heeft Duitsland ook een stukje belastingheffing over jouw inkomen (en dus ook over de auto). Wellicht is het goed om een pro forma loonstrook te laten opstellen door het bedrijf dat de loonadministratie gaat doen. Dan kun je zien wat de gevolgen zijn van de bijtelling. Uiteraard kunnen wij jou hierbij ook van dienst zijn.

   Indien u nog vragen heeft, ben ik telefonisch te bereiken op telefoonnummer 0545-46 36 26.

   Met vriendelijke groet,
   Inge Jansen

   Beantwoorden
 • Avatar

  Beste Ingmar,

  Vanaf 1 januari werk ik voor een Duitse werkgever, mijn standplaats is net over de grens in Duitsland, ik blijf in Nederland wonen. Via mijn werkgever krijg ik een leaseauto die ik ook privé mag gebruiken. Kent Duitsland ook een gunstiger bijtelling voor energiezuinige auto’s, zoals hybride’s or electrische auto’s?

  Met vriendelijke groet, Ad

  Beantwoorden
  • Duitsland-desk

   Beste Ad,

   Duitsland kent geen gunstigere bijtellingspercentages voor zuinige auto’s. Duitsland kent een bijtelling voor privégebruik en een bijtelling voor woon-werkverkeer. Wanneer je overigens voor de Duitse werkgever ook (deels) in Nederland werkt, kun je deels te maken krijgen met de Nederlandse bijtelling.

   Indien je nog vragen hebt of de situatie wilt bespreken, kun je ons telefonisch bereiken op telefoonnummer 0545-46 36 26.

   Met vriendelijke groet,
   Inge Jansen

   Beantwoorden
 • Avatar

  Beste Ingmar,

  Wij zijn een Nederlands bedrijf en gaan na een voorzichtige start de Duitse markt op. Hiervoor gaan wij in eerste instantie één, maar in de toekomst waarschijnlijk meerdere (Duitse) vertegenwoordigers/accountmanagers aanstellen. Dit betreft mensen die in Duitsland wonen en werken en incidenteel ons bedrijf in Nederland bezoeken. Zij komen in dienst van de Nederlandse BV. Wij willen deze mensen een bedrijfsauto (leaseauto) op Duits kenteken ter beschikking stellen. Is dit mogelijk zonder een vestiging in Duitsland? Wij zouden het liefst zaken doen met een kleinere leasemaatschappij in Duitsland. Is er een partij die u aan kunt bevelen? Is het ook mogelijk om als Nederlandse BV een auto op Duits kenteken in eigendom te hebben?

  Met vriendelijke groet,

  Harry

  Beantwoorden
  • admin

   Beste Harry,

   Bedankt voor je reactie. In verband met de vakantieperiode zal het iets langer duren voordat je een reactie van Ingmar ontvangt.

   Met vriendelijke groet,
   Nienke Kok

   Beantwoorden
  • Susanne te Poele

   Beste Harry,

   Helaas heeft reactie door de vakantieperiode wat langer op zich laten wachten, maar ik hoop desondanks dat onze reactie je nog tot nut is. Gezien Ingmar op vakantie is, reageer ik op jouw bericht.

   De gewenste situatie die je omschrijft is enigszins complex, maar in de basis is het niet onmogelijk om als Nederlands bedrijf een auto op Duits kenteken aan een Duitse werknemer ter beschikking te stellen. Belangrijk is wel om na te gaan hoe groot het voordeel van een Duitse auto ten opzichte van een Nederlandse auto is en of de kosten voor het regelen van extra formaliteiten tegen dit voordeel opwegen. Als de uitkomst voldoende positief is, moeten vooraf een aantal zaken met het Finanzamt worden afgestemd om het voordeel van een Duitse auto ook daadwerkelijk te kunnen/mogen benutten. Ook is het belangrijk te realiseren dat (op basis van de omschreven situatie) voor de Duitse werknemers zeer waarschijnlijk een Duitse en mogelijk ook een Nederlandse loonadministratie opgestart zal moeten worden. Het eventuele privégebruik voor de auto van de zaak zal hierin naar rato naar Duitse en Nederlandse maatstaven worden verwerkt.

   Ik zou het één en ander graag mondeling toelichten, waarbij we desgewenst ook onze dienstverlening hierin kunnen bespreken. Als u uw telefoonnummer doorgeeft, neem ik hiertoe zo spoedig mogelijk contact met u op.

   Met vriendelijke groet,

   Susanne te Poele

   Beantwoorden
 • Avatar

  Geachte heer Pondes,

  had ik deze site maar eerder gevonden, dan had ik wat fiscale problemen kunnen voorkomen.
  Ik woon in Nederland, ik werk nu drie jaar als Sales Manager voor een Duitse GmbH (dochteronderneming van Nederlands bedrijf). Daarbij ben ik voor ca. 35 % werkzaam in Duitsland en voor de rest werk ik vanuit het kantoor in Nederland en ben ik onderweg naar Luxemburg en Zwitserland.. Voor mijn werk heeft mijn werkgever een auto met Duits kenteken beschikbaar gesteld. Daar rijd ik ook privé mee. Woon werk verkeer wordt voor de Duitse fiscus met 5 km gerekend, dat is de afstand naar het kantoor in Nederland. Ik ben in Nederland verzekerd.
  Nu heb ik altijd moeite met de berekening van het Duitse loon bij het invullen van de belastingpapieren. Nederland rekent met de Nederlandse cataloguswaarde. Ik verreken hier de waarde van de auto procentueel over het Duitse deel van het salaris. Doe ik dat correct?
  Voor de werkgever is het split salary wat ik heb interessant, lagere premies, maar voor mij als werknemer is het niet interessant. De fiscus pakt het voordeel via de inkomsten belasting (progressiebehoud) volledig af. Daarbij heb ik veel meer rompslomp met belastingaangiftes en ik moet mijn pensioen zelf regelen. Zo Super Toll is het (in mijn geval) dus niet…

  met vriendelijke groeten
  Frans van Roessel

  Beantwoorden
  • Ingmar Pondes

   Geachte heer Van Roessel,

   Je mail is herkenbaar en het komt inderdaad helaas vaak voor dat er problemen ontstaan bij werken voor een Duitse werkgever. Dit komt echter vaak voor doordat op voorhand de situatie niet goed wordt beoordeeld. Het is van belang de aandachtspunten op tijd te onderkennen en waar nodig hierop ook actie te ondernemen. Indien je dit op voorhand doet, heb je geen verrassingen en is het overigens vaak ook niet onvoordelig om voor een Duitse werkgever (in verschillende landen) te werken.

   Ten aanzien van onderstaande bied ik je graag aan vrijblijvend even telefonisch contact op te nemen om de situatie door te spreken en om te kijken of er nog verdere aandachtspunten zijn. Je kunt mij bereiken onder telefoonnummer 0545-46 36 26.

   Vriendelijke groet,
   Ingmar Pondes

   Beantwoorden
 • Avatar

  Ik ga werken voor een duits bedrijf en ook vanuit duitsland betaald worden. Ik zal werkzaam zijn als export manager en internationaal werken. Ik ga nietin duitsland werken daar ik vanuit huis in Nederland mijn werkzaamheden kan doen.

  Ik ga er hier van uit dat mijn hypotheek teruggave geen verlaging kent. Zijn er andere zaken waar ik rekening mee moet houden?

  Met vriendelijke groet,

  Bart Jasperse

  Beantwoorden
  • BonsenReuling

   Beste Bart,

   Wat een leuke uitdaging! Om een goed en volledig antwoord op jouw vraag te kunnen geven, hebben we nog wat aanvullende informatie nodig. Zou je contact met ons willen opnemen om jouw vraag te bespreken? Wij zijn bereikbaar onder telefoonnummer 0545-46 36 26.

   Met vriendelijke groet,
   BonsenReuling

   Beantwoorden
 • Avatar

  Ik heb hier een vraagje over. Ik woon in Nederland ben getrouwd en heb 3 kinderen en werk voor een Duitse firma in belgie en Luxemburg. Betaal in Duitsland loonbelasting en in Nederland niks. Krijg dus ook Duits kindergeld en ben Duits verzekerd. Mijn man is Nederlands werknemer en betaald gewoon in Nederland belastingen . De afgelopen 4 jaar heb met mijn Nederlandse privé lease auto veel km aan €0,30 per km gereden en ik was nu aan het denken wanneer mijn lease contract ophoudt om een auto van de zaak te vragen. Welke regels gelden voor mij ? Of is het voordeliger om mijn km gewoon te laten afrekenen als ik dan zelf weer een auto lease of koop.

  Beantwoorden
  • BonsenReuling

   Beste Ethel,

   Bedankt voor je reactie, zou je ons willen bellen onder 0545-46 36 26? We zullen jouw vraag dan telefonisch beantwoorden.

   Met vriendelijke groet,
   BonsenReuling

   Beantwoorden
 • Avatar

  Beste,

  Ik heb same met mijn broer een succesvolle onderneming (beveiligingsbedrijf) en vanaf dit jaar zijn wij actief in Belgie en Duitsland. Ik ben dus zeker van plan om een duitse auto/kenteken te gebruiken. Wij moeten nog advies krijgen van onze accountant maar ik dacht aangezien je veel weet vraag ik het eerst aan jou.

  Qua hoofdvestiging, is het handig om dit in Nederland te houden of te verhuizen naar Duitsland of Belgie? Waar zijn de voordelen? Is de vennootschapsbelasting, winstebelasting enz. daar lager?

  En als ik een duitse kenteken wil, is het dan handig om echt te gaan verhuizen en te emigreren of zijn er trucjes of regeleningen om maar geen BPM te betalen (wat ik overigens legale diefstal vind).

  Graag hoor ik je reactie en alvast bedankt.

  Mvg,
  Said

  Beantwoorden
  • Ingmar Pondes

   Beste Said,

   Met je hele onderneming verhuizen naar Duitsland of België is een hele stap met vele consequenties die je niet slechts uit fiscale overwegingen zou moeten maken. Hierbij geldt ook dat Nederland wat betreft de vennootschapsbelastingtarieven goed kan concurreren met het buitenland.

   Het al dan niet een daadwerkelijke nevenvestiging in Duitsland en/of België oprichten is wellicht een meer voor de hand liggende overweging. Of zo’n nevenvestiging zinvol is, is natuurlijk afhankelijk van een tal van factoren, zoals:
   – commerciële overwegingen (doe ik eenvoudiger / beter zaken met een BVBA of GmbH in België of Duitsland)
   – vergunningen
   – aantrekken personeel
   – risico’s
   – etc.

   Indien een nevenvestiging interessant is, kan e.e.a. natuurlijk ook fiscaal geoptimaliseerd worden binnen de grenzen der redelijkheid. Het eventueel recht hebben op een BPM-vrijstelling is hier een onderdeel van, waarbij u overigens onder voorwaarden “gewoon” in Nederland kan blijven wonen. Ook het opzetten van een zogenoemde salary split (waarbij inkomen wordt verdeeld over verschillende landen) kan fiscaal interessant zijn.

   Zolang de fiscale optimalisatie past binnen de grenzen der redelijkheid en aansluit bij de realiteit zou ik het niet laten liggen. Het heel geforceerd opzoeken van fiscale voordelen (bijvoorbeeld een GmbH oprichten terwijl u amper in Duitsland actief bent), raad ik in beginsel af, aangezien dit op lange termijn vaak niet houdbaar is.

   Graag zou ik met je in gesprek komen om bovenstaande vrijblijvend te bespreken. Bel mij bij gelegenheid onder 0544-393333 of geef je telefoonnummer door, dan neem ik contact met je op.

   Met vriendelijke groet,
   Ingmar Pondes

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *